Diamant april

Top 10 landen die het meeste diamanten produceren

De feestdagen zijn weer voorbij, maar een nieuw seizoen dringt alweer aan: Het verlovings- en trouwseizoen. Social media en de tijdlijnen zullen de komende maanden weer volstaan met verlovingsberichten van gelukkige koppels. Volgens recent onderzoek vindt 40 procent van de verlovingen plaats tussen kerst en- als hoogtepunt- Valentijnsdag. Data van het U.S. Census Bureau laat ook een flinke stijging in verkoop van juwelen en met name diamanten zien. Landen die veel diamanten van hoge kwaliteit produceren varen hier wel bij.

De productie van diamant is de afgelopen jaren stabiel gebleven. Analisten voorspellen een dip in de komende jaren. De huidige en komende generatie gaan – naar voorspelling – later (of niet) trouwen. Grote diamanthandelaren zoals De Beers en Lucara (Canada) hebben daarom recent reclamecampagnes gelanceerd met de slogan “Real is Rare”. Oftewel: Echt is zeldzaam. Daarmee doelen zij op echte liefde. Volgens hen moet je dit verzilveren met een huwelijk en een mooie diamanten ring.

Diamanten zijn niet zo zeldzaam

Diamanten zijn eigenlijk niet zo zeldzaam. Grote bedrijven en handelaren doen dit de consument wel geloven. Jaarlijks worden er echter honderden miljoen karaten aan diamanten geproduceerd. In de onderstaande tabel kun je zien hoeveel de top 10 landen die diamanten produceren per jaar (2015) in aantal karaat. Daarnaast is de gemiddelde waarde per karaat ook opgenomen.

Land Diamantproductie in 2015 (in karaat) Gemiddelde waarde per karaat
Rusland 41.9 miljoen €94
Botswana 20.8 miljoen €134
Congo 16.0 miljoen €7
Australië 13.6 miljoen €21
Canada 11.7 miljoen €134
Angola 9.0 miljoen €122
Zuid-Afrika 7.2 miljoen €180
Zimbabwe 3.5 miljoen €46
Namibië 2.1 miljoen €553
Sierra Leone 500,000 miljoen €289

Wisselkoers van dollar naar euro opgezocht op 20 januari 2017 via wisselkoers.nl

Rusland diamantland

Met stip op nummer één en met grote afstand van de nummer twee vinden we Rusland. Dit land staat al jaren bovenaan wat betreft diamantproductie. Dit is dit jaar niet anders. De gegevens zijn samengesteld door het Kimberly Process Certification Scheme. Zij zijn een samenwerking tussen overheden en bedrijven die opereren in deze industrie.