jade

Jade geeft inzicht

Jade is misschien wel een van de bekendste edelstenen ter wereld. Het heeft een zeer rijke geschiedenis en staat bekend als een steen die je geluk brengt. Je kunt deze edelsteen gemakkelijk herkennen, want hij ziet er een beetje vettig uit met zwarte vegen en vlekjes.

Wat is Jade?

Hoewel de Jade vooral in zijn groene vorm bekend is wordt deze edelsteen soms ook in andere kleuren gevonden. Er wordt echter ook vaak misbruik van de naam gemaakt door een andere onbekende steen ook Jade te noemen, zodat deze makkelijker verkocht kan worden. Tegenwoordig kun je de steen in de natuur vinden in onder andere de Verenigde staten, Myanmar, Italie, China en het Midden-Oosten.

Algemene informatie Jade

Vroeger wist men niet dat deze prachtige groene steen kon worden onderverdeeld in twee verschillende mineralen. Tegenwoordig wel en we noemen ze de Jadeïet en Nefriet. Deze twee soorten lijken heel erg op elkaar en men heeft vaak moeite de juiste soort Jade te indentificeren. Het belangrijkste verschil tussen de twee is misschien wel dat de Jadeïet aanzienlijk breekbaarder is dan de Nefriet. Jadeïet is de zeldzamere en duurdere van de twee soorten. De Jadeiet heeft meer een effect op de gezondheid, een langer leven en de liefde. Het dragen van deze soort schijnt vooral goed te werken bij ziektes en het herstellen van ongelukken. De Nefriet werkt meer op genade, puurheid, schoonheid en dromen. Deze soort wordt vooral gebruikt bij rituelen en begrafenissen.

Jade helpt bij het herstellen

Er wordt geloofd dat de Nefriet alles en iedereen zegent die ermee in aanraking komt. Ook schijnt het goed te helpen bij het herstellen van ziektes door bacteriën en bij infecties.
Later werd echter ontdekt dat er nog meer aftakkingen van Jade zijn. Zo is er bijvoorbeeld de Maw-sit-sit. Deze is lichtgroen met zwarte vlekken en strepen. Je hebt de Chloromelaniet. Deze is meer mosgroen. En er zijn nog meer aftakkingen van Jade.
Het is vooral in de Chinese cultuur een belangrijke steen en wordt daar zelfs als de nationale steen gezien. In China wordt deze edelsteen alleen in gepolijste vorm als waardevol beschouwd. Een grote rots met onbewerkte Jade vinden zij minder interessant dan een kleinere gepolijste steen. Zo hebben zij het gezegde: Als men jade niet polijst, is het geen kostbaar ding. Als een mens niet leert, heeft zijn leven geen zin, want hij kent de normen, waarden en respect van het leven niet en zal dus nooit talentvol worden.
Een ander bekend gezegde van de Chinezen zegt dit: ‘Goud is kostbaar, maar de waarde van Jade is onschatbaar’. Dit geeft maar weer aan hoe belangrijk de steen is voor de Chinezen. Er wordt er zelfs beweerd dat Jade sterker is dan staal. Tijdens de olympische spelen van 2008 in Peking, China, werden de medailles zelfs voorzien van Jade.

Jade over de hele wereld

Ook in Nieuw-Zeeland speelt deze edelsteen een belangrijke rol. Het wordt er onder andere Greenstone of de Pounamo(de Maori’s noemen het zo) genoemd. De Maori’s, de inheemse bevolking van Nieuw-Zeeland, dragen sieraden gemaakt van jade, zoals de zogenaamde Hei-Tiki. Deze sieraden gingen vaak over van generatie op generatie en speelden een belangrijke rol in hun tradities. In Nieuw Zeeland is vooral de Nefriet soort populair.
De chemische formule van Jadeïet is NaAlSiO3)2 en die van Nefriet is Ca(Mg,Fe)3(SiO3)4.
De kleur van de Jade wordt bepaald door de samenstelling ervan. Hoe meer chroom of ijzer erin zit, des te donkerder het wordt. De verschillende soorten kleuren van de steen zouden zorgen voor verschillende effecten. Zo maakt groene Jade je geest vooral rustig en helpt blauwe je met emotionele problemen. Zwarte maakt de geest sterker. Rood vermindert stress. Bruin verbetert het aanpassingsvermogen en witte helpt je met het maken van beslissingen en ontspant de geest.

De olijfgroene Jade

Tegenwoordig wordt het ook vaak gebruikt tijdens het mediteren. Vooral olijfgroene Jade is hier goed voor. Mediteren met deze steen zorgt voor innerlijke rust. Innerlijke rust is belangrijk voor je als je wilt horen wat andere mensen met je willen communiceren. Als je contstant druk bent van binnen zul je je niet kunnen concentreren op dat wat andere je duidelijk willen maken. Door met Jade in je hand te mediteren en te luisteren naar de rust die het je geeft zul je meer innerlijke rust creëren. Luister naar wat de Jade je te vertellen heeft. Laat het je zijn geheimen aan je verklappen. Dit is ook hoe je je medemens zou moeten benaderen om voor een betere communicatie te zorgen.

Werking en geneeskracht van Jade

Jade heeft een sterke genezingskracht. Hier volgt een lijst van het enorme aantal positieve werkingen van deze edelsteen:

  • Het heeft een positieve werking op de nieren
  • Het heeft een positieve werking op de blaas
  • Het brengt je geluk
  • Het versnelt het reactievermogen
  • Het maakt je rustig in stressvolle situaties
  • Het helpt bij de verwerking van traumatische gebeurtenissen
  • Het heeft een positief effect op de huid
  • Het helpt bij problemen met vruchtbaarheid
  • Het vermindert een hoge bloeddruk
  • Het heeft een positief effect op de alvleesklier
  • Het heeft een grote hoeveelheid mineralen in zich en dat heeft een positieve werking op je hele lichaam
  • Het bevordert de nachtrust
  • Het helpt je bij herstel na een operatie
  • Het helpt tegen bedplassen
  • Het stimuleert je intuïtie
  • Het vermindert angstige gevoelens
  • Het verhoogt je creativiteit
  • Het vermindert pijn aan botten en gewrichten

Wat is het effect van Jade op de gezondheid?

Met behulp van deze steen kun je blaasklachten en problemen aan de nieren verminderen of zelfs verhelpen. Het houdt je rustig, waardoor je minder stress ervaart en het risico op hartproblemen verminderd. Deze edelsteen heeft een positief effect op heel je immuunsysteem en kan je helpen suikerziekte te voorkomen. Het versnelt namelijk de genezingsproces van je lichaam. Hierdoor zul je minder snel ziek worden en sneller herstellen. Het helpt je ook met slapen, waardoor je beter uitgerust aan je dag kan beginnen en meer energie zult voelen. Verder kan Jade je littekens minder zichtbaar maken en worden reumatische klachten verminderd.

Verzorging Jade

Het is niet aangeraden je Jade schoon te maken met chemicaliën. Ook niet met speciaal schoonmaakmiddel voor sieraden. De chemische stoffen en de alcohol kunnen de steen beschadigen, waardoor hij zijn glans verliest. Ook kun je je sieraden met deze steen beter niet dragen tijdens het zwemmen of bij het doen van de afwas. Het beste wat je kunt gebruiken om de steen schoon te maken is water of een sopje met een klein beetje milde zeep. Verder kun je de Jade twee keer per maand inoliën, zodat hij zijn glans behoudt. Veeg de steen ook regelmatig af met een microvezeldoekje. Ook dit zorgt ervoor dat de glans blijft en het kan krassen voorkomen. Houdt je sieraden met Jadestenen apart van andere, want sommige Jade heeft een redelijk zachte oppervlakte en kan krasjes krijgen als het in contact komt met andere stenen. Uiteraard moet je hierom ook voorzichtig zijn dat je het niet stoot tegen harde oppervlakte. Je steen zou hier zelfs door kunnen barsten(al is dit onwaarschijnlijk).

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Jade

Jade past het best bij de sterrenbeelden Weegschaal en Stier. Het werkt goed op alle chakra’s, maar het beste op de eerste(basischakra), de derde(zonnevlechtchakra) en op de vierde(hartchakra) chakra. Vooral groene Jade werkt goed op de hartchakra. Door tijdens het mediteren de Jade steentjes op je borst bij je hart te leggen zou de steen de hartchakra het beste beinvloeden. Je kunt ook een ketting dragen met de steen, alleen moet hij dan wel rond je borst hangen.

Geschiedenis en etymologie van Jade

Het woord Jade is afgeleid van het Spaanse woord piedra de ijada, wat ‘steen van de lendenen’ betekent. In de tijd dat de Spanjaarden op ontdekking gingen naar zuid en centraal Amerika werd de steen vaak tegen de buik of zij gehouden om nierproblemen te verhelpen. Hier is de naam van afgeleid. Het werd al heel lang geleden gebruikt. De eerste tekenen van gebruik van deze steen waren van ongeveer 6 duizend jaar voor Christus. Het was toen vooral populair voor het maken van wapens, zoals messen en bijlen. Er is een legende die vertelt dat de mensen vroeger geen wapens hadden en niet wisten hoe zij zich moesten beschermen tegen wilde dieren. De stormgod zou toen bijlen met Jade vanuit de regenboog hebben gemaakt en op plekken gelegd waar mensen deze konden vinden zodat zij zich konden beschermen.

Jadesteentjes

Later werden wapens echter vooral van brons of ijzer gemaakt. Verder zijn er ook sporen dat het onder andere als sieraden werd gebruikt in die tijd. Zo zijn er Jadesteentjes gevonden met gaatjes erin tot wel de grootte van de diameter van een veter. Later, omstreeks het jaar 5000, gebruikte China de steen voor rituelen, maar ook vooral in dagelijkse voorwerpen. Zo kon je het terugvinden in servies, beeldjes, waterpijpen en nog veel meer. Ook weten we dat Jade een betekenis had voor de Maya’s, die in het oude Mexico leefden. Zo gebruikten ook zij het voor rituelen en geloofden ze ook dat de steen geluk bracht. Het stond tevens als symbool voor de rijken die het voor decoratie gebruikten. De Chinezen noemden het onder andere de keizerssteen. Vandaag de dag nog wordt het gladde oppervlakte van de steen vergeleken met een verzorgde en jonge huid van Chinese vrouwen.

Jade en Azië

In India is vroeger zelfs een tempel gebouwd die volledig bedekt is met Jade. Dit is de Kolanpak tempel in het Nagonda district en deze is overigens nog steeds te bezoeken.
In het oude Korea werd Jade teruggevonden in zogenaamde kuilhuizen. Dit zijn huizen die deels ondergronds gebouwd werden met een dak boven de grond.
Vandaag de dag wordt ongeveer zeventig procent van alle Jade gemijnd en geëxporteerd vanuit Burma(Myanmar). Het grootste gedeelte hiervan blijft overigens in Azië.

Wist je dat Jade?

  • Vroeger werd meegegeven aan de doden, zodat het hun na de dood ook geluk bracht? Zo werd de doodskist bijvoorbeeld versierd met Jade steentjes en gingen er voorwerpen versierd met de edelsteen mee de kist in.
  • Door de oude Chinezen als heilig werd beschouwd, omdat zij dachten dat het hun onsterfelijkheid gaf en dat het een gave had om een verbinding te scheppen tussen hemel en aarde?
  • Heel zeldzaam kan zijn? In Burma had een taxichauffeur een kleine steen gekocht voor maar 23 dollar. Hij kon de steen verkopen voor 5000 dollar aan iemand die het vervolgens voor ongeveer 23 duizend dollar verkocht!
  • Heel groot kan zijn? De grootste Jade kei is gevonden in Myanmar. Deze weegt rond de 3000 ton. In China is een grote Jade kei gevormd tot een Buddha beeld. Deze weegt rond de 260 ton.
  • Door de Chinezen wordt gezien als een steen die liefde aantrekt? Mensen die deze edelsteen bij hun dragen zouden meer kans hebben om gelukkig te worden. Ook werd er geloofd dat wanneer je de Jade onder je kussen legt je heldere dromen krijgt.

Jade als sieraad

Net als vroeger wordt Jade ook vandaag de dag nog als sieraad gedragen. Als ketting, armband, ring etc. Er wordt geloofd dat je de steen het beste als ketting kunt dragen, zodat het dichter bij je hart is. Jade past tenslotte goed bij de hartchakra. Mocht je de voorkeur aan een ring geven, draag deze dan aan je linkerhand, want die is dichterbij je hart. Jade heeft een hardheid van rond de 6.5 uit 10 op de schaal van hardheid. Dit betekent dat het enigzins aan de zachte kant is voor een sieraad dat je dagelijks draagt. Het kan snel krasjes krijgen. Je moet er dus voorzichtig mee zijn. Toch zijn er beweringen dat het sterker is dan een diamant. Verder is het natuurlijk een prachtige steen voor welk soort sieraad dan ook.

Jade in alle kleuren

Jade komt naast groen ook voor in het grijs, zwart, roze, paars, rood, wit, oranje en geel of bruin. Je kunt dus voor elk kledingstuk wel een bijpassende Jade steen vinden! De prijs valt overigens mee voor zo een mooie steen. Verwerkt in een zilveren ring kost het gemiddeld rond de vijftig euro. De prijs kan echter sterk verschillen en hangt af van verschillende eigenschappen. Denk hierbij aan de zeldzaamheid, kleur, bewerking, doorzichtigheid enzovoorts. Er is ook veel immitatie Jade in omloop. Zo worden vaak andere soorten steen als jade verkocht. Een paar voorbeelden hiervan zijn: Serpetijn, Prehniet en groene Aventurijn. Je kunt met behulp van een aantal testen gemakkelijk zelf vaststellen of je met een echte of namaaksteen te maken hebt. Dit is de meest betrouwbaarste: allereerst heb je een loep nodig met een vergroting van tien keer. Vervolgens houd je de Jade in het licht en kijk je door de loep of je vezelige, korreltjes deeltjes binnenin de steen ziet. Indien ja, heb je waarschijnlijk een echte Jade.