Geschiedenis van de robijn


Wat is een robijn?

De robijn is een rode edelsteen. De naam is afgeleid van het Latijnse woord rubeus, wat rood betekent. Deze rode kleur van de steen wordt veroorzaakt door chroom. Er bestaan naast de heldere edelstenen ook minder heldere halfedelstenen. De robijn is een mineraal, een door de kleur speciale soort van het mineraal korund. Korund vormt zeshoekige cilindervormige kristallen. De robijn is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. Naast de natuurlijke edelsteen, die zeer zeldzaam is, komen ook synthetische robijnen voor. Die zijn kunstmatig vervaardigd en vrij goedkoop te verkrijgen. Hier lees je alles over de geschiedenis van de robijn.

Geschiedenis van de robijn

Robijnen worden al sinds de oudheid als waardevol beschouwd. De oudste vermelding van de winning van robijnen spreekt over groeven in Birma. De stenen werden verhandeld en vervoerd naar het oude Egypte en het klassieke Griekenland en belandden daar in tempels en paleizen. In de Middeleeuwen waren robijnen populair in Rome. Ook in de Bijbel vind je vermeldingen van robijnen. Er wordt gewaarschuwd dat robijnen weliswaar waardevol zijn, maar niet zo kostbaar als een goed mens of de wijsheid van God.

Winning en waarde

Robijnen worden gedolven in Australië, Afrika en Azië, met name in Thailand, Birma en Sri Lanka. Ook zijn ze ook in de VS gevonden, in Montana en South Carolina. Robijnen zijn na diamanten de hardste edelstenen die er bestaan. De waarde wordt bepaald op basis van vier criteria: Kleur, grootte, duidelijkheid en besnoeiing. Dat laatste houdt in dat gekeken wordt naar het aantal onvolmaaktheden. Elke robijn heeft onvolmaaktheden, hoe minder, hoe kostbaarder de steen is. Een perfecte robijn bestaat niet, een robijn zonder onvolmaaktheden moet een synthetische zijn.

Gebruik in het verleden

Robijnen werden meestal bewerkt tot een ovale vorm. In de oudheid, maar ook in de Middeleeuwen werden er magische krachten aan toegedicht. De stenen kregen zelfs eigen namen.

Eigenschappen en kwaliteiten

De robijn wordt vooral verwerkt in sieraden. Echter worden er ook helende krachten aan toegeschreven bij kwalen als oogontsteking, problemen met de spijsvertering en de bloedsomloop. De robijn is een levenssteen. Als je de steen op je lichaam draagt geeft deze je kracht en energie en wordt verondersteld activerend te werken. Daarnaast beschermt een robijn je tegen psychische aanvallen en tegen mensen die energie bij je weghalen.

Redactie

Soms schrijven Judy en Edwin artikelen samen. Ook krijgen zij hulp van anderen om edelstenen.blog up-to-date te houden. Deze blogs worden geplaatst onder de naam 'redactie'. Heb je een op- of aanmerking op een van de artikelen die onder deze naam zijn geplaatst, dan kun je gewoon contact opnemen met Judy en Edwin.

Recent Content

link to Koop nu jouw unieke Amethist!

Koop nu jouw unieke Amethist!

De amethist is een van de meest bekendste edelstenen. Deze paarse kristal is familie van de bergkristal en wordt gekenmerkt door zijn prachtige paarse kleur. De edelsteen wordt verspreid over de wereld gevonden. In de middeleeuwen was dit voornamelijk in Brazilië. Tegenwoordig wordt de amethist onder andere ook gevonden in de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland […]
link to Girasol, ontzorgt en geeft inzicht

Girasol, ontzorgt en geeft inzicht

Naast een positieve werking op de lymfeklieren helpt deze wateropaal het lichaam zichzelf te genezen. Hij geeft innerlijke rust en vermindert je spanningen en zorgen. De Girasol is een geest verhelderende edelsteen. Een prachtige edelsteen die veel waarde voor ons heeft. Wij merken dat Girasol een krachtige edelsteen is. Dit betekent dat Girasol meewerkt aan […]