Geneeskracht bergkristal

De helende kracht van bergkristal

Bergkristal is een mineraal en familie van de kwarts. De bergkristal is kleurloos en in vroegere tijden was de steen een geliefd mineraal om daar sieraden of gebruiksvoorwerpen van te maken. Ook staat het mineraal bekend om zijn helende werking.

Bergkristal, zuivert lichaam en geest

Bergkristal wordt ook vaak ingezet om ruimtes te zuiveren en andere edelstenen op te laden. Bergkristal zal altijd proberen om de natuurlijke balans in het lichaam te herstellen. Een zeer heilzame edelsteen.

Een prachtige edelsteen die veel waarde voor ons heeft. Wij gebruiken het voor een betere groepsdynamiek. Dit betekent dat Bergkristal meewerkt aan en verbetering van de energie die wij nodig hebben.

Wat is Bergkristal?

Iedere edelsteen bestaat uit één of meerdere mineralen. Mineralen zijn samengeklonterde, vaste, stoffen die in de natuur zijn ontstaan. Het proces dat hiervoor zorgt is heel ingewikkeld en kan miljoenen jaren hebben geduurd. Maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Edelstenen zijn prachtig en niet alleen dat, ze zijn ook zeer krachtig en kunnen je ondersteunen bij het behalen van lichamelijke en psychische doelen. Dit geldt ook voor Bergkristal.

Algemene informatie Bergkristal

Voordat een mineraal wordt gepromoveerd tot een edelsteen, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet mooi zijn, zeldzaam, duurzaam (hij moet dus lang mee kunnen gaan), er moet vraag naar zijn, hij moet een bepaalde traditie hebben en hij moet draagbaar zijn. Pas als al deze kenmerken aanwezig zijn, dan mag hij het etiket edelsteen dragen.

De edele aspecten van Bergkristal

Hoewel het natuurlijk nogal persoonlijk is of je iets “mooi” vindt, kan niemand ontkennen dat de Bergkristal geen lelijke steen is. De prachtige kleur van de Bergkristal is opmerkelijk en of je hem nu echt heel mooi vindt of niet… bijzonder is hij zeker. Verder is de Bergkristal zeldzaam en hij heeft een lange levensduur. Ook met de vraag en traditie zit het goed. De Bergkristal kent een rijke historie die ver terug gaat in de tijd en deze edelsteen is altijd in trek geweest. Als sieraad en/of versiering, maar zeker ook als geneeskrachtige edelsteen.

Werking en geneeskracht van Bergkristal

Allereerst moet je je realiseren dat edelstenen geen toverstenen zijn. De werking en geneeskracht is vaak subtiel en niet van de één op andere dag. Ook kun je edelstenen op verschillende manieren toepassen en hebben ze een specifieke werking per toepassing.

Op deze manieren werkt de Bergkristal

 • Zuiveren en in balans brengen van de energie in een ruimte: Leg een aantal Bergkristal in de betreffende ruimte. Zorg ervoor dat de stenen vrij liggen van andere objecten.
 • Toevoeging van geneeskrachtige energie aan een glas drinkwater: Doe een klein steentje in een afgesloten glazen buisje en plaats deze gedurende 24 uur in een glas water op kamertemperatuur.
 • Toevoeging van geneeskrachtige eigenschappen in massageolie, lotions en crèmes: Leg de steen gedurende 24 uur in de betreffende substantie
 • Ondersteuning bij meditaties: Plaats de steen op de blote huid tijdens de meditatiesessie.
 • In balans brengen van de energiebanen in het lichaam: Draag de steen in een klein zijden zakje of verwerkt in een sieraad, op je lichaam.

De geneeskracht van Bergkristal

Edelstenen ontlenen hun geneeskrachtige werking aan de energietrillingen die zich in de steen bevinden. De frequentie van deze trillingen worden door het lichaam overgenomen waardoor de verstoorde energiebalans in het lichaam weer in het gareel komt. Er treedt dus genezing op doordat je lichaamsenergie weer de juiste balans vindt. Het is bekend dat Bergkristal een ondersteunend effect heeft. Voor sommige zorgt het voor een juiste bloeddruk en het tot rust komen. Ook de helderheid van je psyche hoort bij de geneeskracht van Bergkristal. Daarnaast zorgen edelstenen ook voor het in balans komen van lichaam en geest. Daarnaast zijn lichamelijke aandoeningen zoals krampen, minder goed werkende organen of slecht slapen en dromen, soms geen enkel probleem voor de Bergkristal om hier de geneeskracht aan te geven die er is.

Wat is het effect van Bergkristal op de gezondheid?

Bij een juiste toepassing en met een beetje geduld, zal je een verbetering opmerken. De genezing met edelstenen gaat in de meeste gevallen zeer geleidelijk en niet binnen een week of twee. Vaak heb je ook helemaal niet in de gaten dat de klachten minder worden en realiseer je je pas na een maand of twee… hé, de klachten zijn een stuk minder geworden…

Verzorging van Bergkristal

Ook edelstenen als Bergkristal hebben onderhoud nodig als ze goed hun werk willen blijven doen. Het spreekt voor zich dat edelstenen door gebruik vies of stoffig kunnen worden. De buitenkant van de steen kun je dan schoonmaken (fysieke reiniging). Maar ook de binnenkant van de edelsteen regelmatig worden “schoongemaakt” (energetische reiniging).

Fysieke reiniging van Bergkristal

Het lijkt eenvoudig… een sopje met zeep en even boenen. Niet doen! Dit komt de steen niet ten goede. Als het gebruik van water echt onvermijdelijk is, gebruik dan afgekoeld gekookt water of, beter nog, bronwater zonder koolzuur. Dit bevat minder kalk en de edelsteen zal dan minder snel worden aangetast door kalkafzetting. Maak de steen na gebruik van water, droog met een zachte schone doek. Als het om oppervlakkig vuil gaat kun je beter een zachte kwast gebruiken om de edelsteen schoon te maken.

Energetische reiniging van Bergkristal

Tijdens het gebruik van de steen verliest hij zijn positieve energie aan de omgeving en/of drager. Ook neemt hij negatieve energie in zich op. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de steen een heilzaam effect kan hebben. Het is dus zaak om de steen regelmatig energetisch te reinigen. Slechte energie eruit (ontladen) en positieve energie erin (opladen).

Ontladen en opladen van Bergkristal

Er zijn verschillende manieren om edelstenen te ontladen en weer op te laden zodat ze hun ondersteunende en helende werking behouden:

 • Reinigen in aarde: Begraaf de steen in de grond. Hij ontlaadt zich dan van negatieve energie waardoor de positieve energiestromen weer kunnen vloeien. Zet een stokje in de grond zodat je niet vergeet waar je de steen hebt begraven. Of doe de steen in een potje met aarde.
 • Reinigen met water: Het water moet stromend zijn zodat negatieve energie wordt afgevoerd. Gebruik afgekoeld gekookt water of bronwater zonder koolzuur.
 • Reinigen met hitte: Leg de edelsteen een tijdje in het felle zonlicht. Negatieve energie zal dan verdampen door de hitte.
 • Reinigen met lucht: Berook de edelsteen met wierook. Mirre, Lavendel en Salie zijn ook erg effectief
 • Ontladen met Hematiet: Leg de edelsteen een nacht lang in een bakje met Hematiet edelsteentjes. Deze ijzerhoudende steentjes trekken negatieve energie uit edelstenen.
 • Opladen met Bergkristal: Leg de edelsteen overdag een uur of 4 in een schaaltje met Bergkristal steentjes.

Reinig de Bergkristal ongeveer één keer per week als je hem regelmatig op je draagt.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Bergkristal

Ieder sterrenbeeld heeft een eigen edelsteen. Sommige sterrenbeelden zijn zelfs verbonden met meerdere edelstenen en andersom (dus een edelsteen kan bij meerdere sterrenbeelden horen). Iedere edelsteen heeft invloed op één of meerdere Chakra’s. Een Chakra is een centrale plaats in je lichaam, waar energiebanen samenkomen. In de westerse wereld wordt er vanuit gegaan dat een menselijk lichaam zeven Chakra’s heeft.

Steenbok

Een Steenbok is geboren tussen 22 december en 19 januari en hoort bij de Wortel Chakra. Een disbalans in de Wortel Chakra kan nervositeit en angst veroorzaken. De Bergkristal helpt je dan om je minder onzeker te voelen en je kracht te geven om angsten onder ogen te zien. Het geeft je moed en innerlijke kracht.

Waterman

Een Waterman is geboren tussen 20 januari en 19 februari en hoort bij de Wortel Chakra. De Bergkristal helpt een verstoorde status van je Wortel Chakra in balans te brengen. Een verstoorde Wortel Chakra merk je door gevoelens van onzekerheid, nervositeit en angsten.

Vissen

Ben je Vissen van sterrenbeeld, dan ben je tussen 20 februari en 20 maart ter wereld gekomen. De Chakra die bij Vissen hoort is de Sacrale Chakra. De Sacrale Chakra staat voor relaties en seksualiteit. Blokkades in die gebieden kunnen in balans komen door het dragen van Bergkristal. Je zult je meer open voelen voor anderen en meer kunnen genieten van het leven.

Ram

Een Ram is geboren tussen 21 maart en 20 april en hoort bij de Zonnevlecht Chakra. De Zonnevlecht Chakra (ook Solar Plexus Chakra genoemd) is waar persoonlijke kracht, balans en zelfvertrouwen gebundeld zijn. Om je Zonnevlecht Chakra in balans te krijgen of te openen, kan de Bergkristal helpen.

Stier

De Stier is geboren tussen 21 april en 20 mei en hoort bij de Hart Chakra. Als je Hart Chakra in balans is, dan voel je je liefdevol en open naar andere mensen toe. Ervaar je tegengestelde gevoelens (boosheid, eenzaamheid en ben je negatief of verbitterd), dan kan de Bergkristal je ondersteunen met het loslaten van negatieve gevoelens.

Tweeling

Tweelingen zijn geboren tussen 21 mei en 21 juni. Dit sterrenbeeld hoort bij de Keel Chakra. Deze Chakra staat in het kader van expressie, wilskracht en keuze. De Keel Chakra verwijst naar het onder woorden brengen van je gevoelens en gedachten. Wanneer je hier een blokkade in voelt, dan kan de Bergkristal je wellicht helpen.

Kreeft

Een Kreeft heeft tussen 21 juni en 22 juli voor het eerst het levenslicht gezien en hoort bij het Derde oog Chakra. Het Derde oog Chakra staat in het teken van intuïtie, concentratie en vertrouwen in jezelf. Als je merkt dat je hier moeite mee hebt, dan kan de Bergkristal ervoor zorgen dat je meer in balans komt en weer op je eigen gevoelens kunt vertrouwen.

Leeuw

De Leeuw is geboren tussen 23 juli en 23 augustus en hoort bij het Derde ook Chakra. Intuïtie, concentratie en vertrouwen in jezelf komen samen in deze Chakra. Bij een disbalans in deze gevoelens kun je door het dragen van een Bergkristal, weer in balans komen op dit gebied.

Maagd

Een Maagd kwam tussen 24 augustus en 23 september ter wereld en hoort bij de Keel Chakra. Als je Keel Chakra in balans is, dan kun je gevoelens en gedachten goed onder woorden brengen. Merk je dat je in een fase zit waarin dit moeizaam gaat, dan helpt het om een Bergkristal bij je te dragen.

Weegschaal

Een Weegschaal is geboren tussen 24 september en 23 oktober en hoort bij de Hart Chakra. De Hart Chakra staat voor liefdevolle en prettige contacten met andere mensen. Voel je je verbitterd, eenzaam en/of boos, dan kan het dragen van Bergkristal je helpen om dit om te draaien. Je zult een gelukkiger mens worden.

Schorpioen

Een Schorpioen is geboren tussen 24 oktober en 22 november en hoort bij de Zonnevlecht Chakra. Een Zonnevlecht Chakra (ook Solar Plexus Chakra genoemd) die in balans is, geeft zelfvertrouwen en innerlijke kracht en balans. Als je hier moeite mee hebt, dan helpt het om een Bergkristal op je lichaam te dragen.

Boogschutter

De Boogschutter is geboren tussen 23 november en 21 december en hoort bij de Sacrale Chakra. Als de Sacrale Chakra in balans is, dan geniet je van het leven. Relaties en seksualiteit geven je plezier en voldoening. Draag een Bergkristal bij je als dit onverhoopt niet het geval is. Deze kan er dan voor zorgen dat je weer in staat raakt om jezelf meer open te stellen voor anderen en de dag weer met positiviteit tegemoet kunt zien.

Geschiedenis en etymologie van Bergkristal

De geschiedenis van edelstenen gaat ver terug. En je kunt ervan uit gaan dat het moment dat de Bergkristal ooit gevonden is door iemand, en deze persoon de schoonheid ervan erkende, dat dat het moment was dat de Bergkristal begon met geschiedenis te schrijven.

De Bergkristal door de eeuwen heen

Het is uiteraard niet te achterhalen welke koning, keizer of kerkelijke hoogheid de Bergkristal het eerst in het openbaar heeft gedragen. Maar de bijzondere eigenschappen werden direct herkend en de Bergkristal werd langzaam maar zeker steeds meer gebruikt als toevoeging in sieraden en ter versiering van ornamenten. De geneeskrachtige eigenschappen van de Bergkristal werd door toeval ontdekt. En ook niemand weet wanneer dit exact heeft plaatsgevonden. Het belangrijkste is dat de krachten waren opgemerkt en op waarde geschat werden. Hierdoor kunnen we vandaag de dag nog steeds de vruchten daarvan plukken.

De etymologie van de Bergkristal

De oorsprong van het woord Bergkristal ligt in de tijd van de oude talen. Oud-Grieks, latijn of een nog oudere taal. Generatie op generatie werd de naam doorgegeven en naar mate de tijd verstreek en de Bergkristal ook in andere landen werd genoemd, veranderde de benaming. Uiteindelijk in de Nederlandse taal aangekomen, vond wederom een verbastering plaats en zo komt het dat wij deze prachtige edelsteen als Bergkristal hebben leren kennen.

Wist je dat…

 

 • Natuurlijke kledingstoffen de heilzame werking van de Bergkristal bevorderen en synthetische stoffen de werking belemmeren?
 • Van de 4.000 mineralen die wereldwijd zijn erkend er maar 200 mineralen “edel” zijn en dat de Bergkristal er daar één van is?
 • De simpelste, maar zeer effectieve, manier om de Bergkristal te reinigen is door hem in je handen te nemen en een aantal malen hard te blazen met je eigen adem?
 • Je aan de energie van de Bergkristal kunt voelen of deze bij jou past of niet? Houd hem in je handen en concentreer je op de steen in je hand. Voel je hem van temperatuur veranderen? Bepaal dan of je je hier prettig bij voelt of niet. Bij een positief gevoel, is de Bergkristal geschikt om bij je te dragen.
 • Je de Bergkristal zoveel mogelijk apart van andere stenen moet bewaren. Edelstenen kunnen elkaars helende werking namelijk teniet doen. Om er zeker van te zijn dat bij elkaar gestopte edelstenen geen “ruzie” krijgen, doe je er verstandig aan om ze apart in een zakje of doosje te bewaren.

Bergkristal als sieraad

Het spreek voor zich dat de Bergkristal uitstekend geschikt is om als sieraad te dragen. Ook kun je de Bergkristal aanbieden bij een goede juwelier met het verzoek om hem te verwerken in een ketting, armband, ring of ander ornament naar keuze. Dit leidt vaak tot verrassende en zeer originele ontwerpen en oplossingen. Er zijn ook workshops en cursussen te volgen waarbij je je eigen Bergkristal zelf mag verwerken tot sieraad.

Overmatig zweten

Wanneer je “gewoon” zweet komt dat door een hogere temperatuur van je lichaam. Als de temperatuur van je lichaam te hoog wordt geven je zenuwen een signaal aan de zweetklieren. Je gaat dab zweten om te voorkomen dat je lichaam oververhit gaat worden. Bij overmatig zweten dan zweet je meer dan nodig is om je te beschermen tegen oververhitting. Het dragen van de steen op de huid kan het overmatig zweten doen verminderen. Bij zweethanden kun je een getrommelde bergkristal gedurende enige tijd in de handen vast houden

Andere positieve werkingen op lichamelijke klachten

Het mineraal bergkristal werkt niet alleen tegen overmatige transpiratie maar ook bij verschillende andere lichamelijke ongemakken.

Bergkristal en brokkelige nagels

Brokkelige of broze nagels hebben kunnen verschillende oorzaken hebben. Oorzaken zoals heel vaak met je handen in het water moeten zitten, te vaak je nagelriemen verwijderen en kunstnagels te laten lang laten zitten. De steen gedragen op de huid kan helpen bij dit vaak lastige probleem.

Reisziekte

Onder reisziekte wordt onder andere wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte verstaan. De klachten die je kunt krijgen door reisziekte zijn onder andere hoofdpijn, gapen, een licht gevoel in je hoofd hebben, zweten, misselijk zijn en overgeven. Lezen of internetten vergroot de kans op reisziekte. Een bergkristal gedragen op de huid kan verlichting geven wanneer je last van deze of andere klachten hebt, bij het reizen met de auto, boot of vliegtuig.

Kleine wondjes

Het mineraal helpt ook bij kleine wondjes om deze wondjes sneller te laten herstellen. Wanneer je vaak last hebt van kleine wondjes door een hobby of werkzaamheden dan helpt het om bergkristal te dragen op de huid.

Bergkristal kopen

Wil je meer weten over waar je bergkristal kan kopen lees dan onze nieuwste pagina: Bergkristal kopen!