Celestien

Celestien, een krachtige genezer

Celestien wordt ook wel celestiet of coelestien genoemd. De steen wordt gevonden in kleurloos en van lichtblauw tot grijs van kleur. Celestien heeft een glas glans en is doorschijnend tot doorzichtig. Wanneer de steen getrommeld is dan is voorzichtigheid geboden. In de getrommelde vorm kan deze namelijk snel breken. Het is een geliefde steen bij de edelsteentherapie omdat deze hoge vibraties uit straalt. Hieronder staan enkele klachten beschreven waarbij deze krachtige steen kan helpen.

Celestien, gebruik de kracht

Celestien een steen die zeer veelzijdig is in gebruik, bij zowel volwassenen als kinderen. Het is een spirituele steen, maar hij helpt ook fysiek en mentaal bij bijvoorbeeld pijn en angsten. Hoewel het een fragiele steen is, is hij zeker functioneel. Hij kan gebruikt worden in de esoterie, maar hij wordt ook in het dagelijkse leven gebruikt in bijvoorbeeld de staal- en vuurwerkindustrie. Het is niet een zeldzame steen, hoewel hij wel zeldzamere verschijningsvormen heeft. Hij heeft veel verschillende verschijningsvormen en -kleuren.

Wat is celestien?

Celestien is een mineraal dat meestal zacht grijs-blauw gekleurd is. Het vormt kristallen in verschillende structuren. Zo kan de steen als cluster groeien, maar ook als bol of in een eivorm. De steen wordt ook wel coelestien of celestiet genoemd. Als mineraal wordt het in de grond gevonden. Het komt vrij veel voor over de hele wereld. De kleur van celestien is locatiegebonden. De kleur die het meest gewild is, is de helderblauwe kleur. De celestien in deze kleur wordt voornamelijk gevonden in Marokko en Madagascar. De andere kleuren waarin celestien voor kan komen zijn:

 • Kleurloos
 • Wit
 • Grijs
 • Geel
 • Oranje
 • Rood
 • Groen

De kleuren

Rood en groen worden nauwelijks gevonden. Celestien bestaat uit onder andere strontium. Dit strontium is een belangrijk onderdeel van onder andere vuurwerk en noodvuurpijlen. Het zorgt voor de rode kleur als een vuurpijl afgaat. Het wordt daarom nog steeds veel opgegraven om gebruikt te worden in de voorwerkindustrie. Ook in de staalindustrie wordt het nog veel gebruikt. Het is daarom makkelijk te vinden en niet een van de duurste stenen om aan te schaffen. Er zitten veel mogelijkheden aan het gebruik van de steen.

Kleuren aanpassen

Als je de kleur van de steen aan wilt passen, kun je dit op verschillende manieren doen. Onder invloed van (fel) licht en warmte zal de steen lichter worden en zijn blauwe kleur verliezen. Onder invloed van röntgenstraling kan de steen juist blauwer worden en een mooiere kleur krijgen. Hoewel het lastig is om de stenen met röntgenstralen te behandelen, wordt dit helaas nog wel eens gedaan om een hogere prijs te kunnen vragen voor een mooi gekleurde steen. Dit is dan echter niet zoals de steen in zijn natuurlijke vorm voor komt. Vraag daarom altijd na bij een (te) blauwe steen of deze behandeld is.

Algemene informatie

De naam celestien is een vertaling van het Duitse woord Zölestin. Dit Duitse woord is weer afgeleid van het Latijnse woord coelestis, dat “hemelse kleur” betekend. Dit is ook de verklaring van de andere benamingen van celestien (coelestien of celestiet). De hemelse kleur slaat op de helderblauwe kleur van celestien, dat het meest gewild is.

Celestien is een zeer breekbaar materiaal, dat snel uiteenvalt of beschadigd raakt. Dit is ook de reden dat celestien meestal als bal of ei verkocht wordt. Dat zorgt er voor dat de steen minder snel kapot gaat.

Werking en geneeskracht van celestien

Celestien staat bekend als een fragiel mineraal. Hoewel het nog niet lang gebruikt wordt, is er wel veel onderzoek gedaan naar de effecten van het mineraal. Het staat in de edelsteentherapie bekend als “engelensteen”. Celestien helpt bij spirituele ontwikkeling en helpt helderziendheid te ontwikkelen. Het helpt ook om contact te leggen met gidsen en engelen en hun energie in nabijheid brengen. Daarnaast helpt het om heftige emoties af te koelen of meer in balans te brengen. Daarnaast helpt het met:

 • Vertrouwen
 • Kalmeren
 • Focus creeëren
 • Angst voor het onbekende

Rustgevende steen

Celestien geeft een rustgevend gevoel, waardoor je makkelijker vertrouwen in jezelf en je omgeving krijgt. Dit zorgt er ook voor dat je angst voor het onbekende afneemt. Ook bij het volwassen worden kan dit voor ondersteuning zorgen. Volwassen worden leidt vaak tot vragen of angstige gevoelens. Celestien kan dit laten relativeren en zorgen dat er meer kalmte komt. Het zorgt er ook voor dat je je meer bewust bent van het grotere geheel. Je wordt bewuster van je eigen intuïtie en kunt je hier meer op focussen. Daarnaast zorgt het er voor dat voorspoed aangetrokken wordt. Het bevorderd ook creativiteit. Dit, in combinatie met het afnemen van angsten, zorgt er voor dat celestien heel goed geschikt is voor ondersteuning bij publieke functies of spreken in het openbaar. Ook kan het helpen bij het bewaren van kalmte bij optredens.

De effecten van Celestien

Celestien heeft ook fysieke effecten. Net als dat het mentaal ontspannend kan werken, kan dit fysiek ook. Het werkt ontspannend op de spieren en kan daardoor pijn stillen. Het werkt daardoor ook goed bij bijvoorbeeld spanningshoofdpijnen en migraines. Het kan helpen bij keelpijn, last van de sinussen en oorpijn. Het kan rust geven bij Restless Legs Syndrome (RLS). Ook bij menstruatieklachten zoals kramp en pijn kan het helpen. Het zorgt er voor dat de krampen verdwijnen of minder heftig worden. Verder geeft celestien energie bij vermoeidheid of uitputting. Bij botbreuken of -scheuren kan het de genezing bevorderen. Ook krassen en schrammen kunnen sneller genezen door de helende werking van celestien.

ADHD

Op kinderen kan celestien ook een rustgevende werking hebben. Zeker bij ADHD of ADD kan dit effect gemerkt worden. Ook haalt het bij kinderen spanningen weg, waardoor zij betere prestaties in de klas kunnen krijgen. Het zorgt ook voor minder heimwee en minder zenuwen, waardoor een kamp of schoolreisje makkelijker kunnen verlopen voor het kind.

Dromen herinneren

Wil je je dromen of reizen buiten het lichaam beter kunnen herinneren? Leg dan een stuk celestien naast je bed. Het zal je helpen contact te leggen met engelen of gidsen, en er voor zorgen dat het mediteren of dromen bevorderd wordt. Ook zorgt het er voor dat je dromen rustiger worden. Je zult dus minder last hebben van nachtmerries. Daarnaast zorgt de steen er voor dat je meer ontspannen slaapt. Je nachtrust zal daardoor toenemen en je zult dieper slapen en daardoor meer ontspannen wakker worden.

Dieren

De steen kan ook ingezet worden bij huisdieren zoals hond, kat of paard. De steen kan hier in een ketting of halsband verwerkt worden om een positief effect te hebben op het dier. Bij dieren heeft het dezelfde helende fysieke werking. Bij dieren kan het ook voor rust en balans zorgen in hun gedrag. Het zal helpen om honden en katten te helpen ontspannen. Drukke paarden kunnen kalmer worden. Tijdens het trainen van dieren zal het voor meer focus zorgen, waardoor de training sneller aan zal slaan. Angstige dieren zullen sneller ontspannen en makkelijker over hun angst heen stappen of op onderzoek uit gaan in een nieuwe omgeving.

Verzorging van celestien

Celestien is een mineraal dat snel verkleurd onder invloed van zonlicht. Zorg er daarom voor dat de steen niet in aanraking komt met (veel fel)zonlicht. Als de steen moet worden opgeladen mag dit dus ook niet met zonlicht gebeuren! Het ontladen van de steen mag nooit met water gebeuren. Het is een gevoelige steen, en door hem met water te reinigen kan de kleur van de steen minder worden.

Ontladen

Het ontladen van de steen kan gedaan worden door bijvoorbeeld salie of hematiet te gebruiken voor de ontlading. Ook aarde kan gebruikt worden om de steen te ontladen. Zorg er dan wel voor dat er niet te veel vocht aanwezig is in de grond, dit kan leiden tot verlies van de kleur. Wierook, bijvoorbeeld sandalhout, kan ook voor de ontlading gebruikt worden. De steen onder stromend water houden of in een bak met water leggen zijn geen geschikte methoden om de steen te ontladen.

Opladen

Opladen van de steen kan gedaan worden door deze bijvoorbeeld in maanlicht te leggen. Ook door deze in een schaaltje met bergkristal te leggen kan de steen opgeladen worden. Seleniet kan dezelfde werking hebben als bergkristal. Zorg er voor dat je de steen niet op laadt met zonlicht. Hierdoor zal de kleur minder worden.

Sterrenbeelden en Chakra’s van Celestien

Celestien wordt geassocieerd met het 5e, 6e en 7e chakra. Dit zijn de chakra’s voor de keel, het ordenen en creeëren (5e), voorhoofd, 3e oog en intuïtie (6e) en kruin, overgave en geloof (7e).

Het sterrenbeeld dat met Celestien wordt geassocieerd is Tweelingen. Soms wordt de steen ook geassocieerd met de sterrenbeelden Waterman en Vissen.

Het goddelijk plan

De runen die bij de steen horen zijn N (Naud), J (Ár) en A (Áse). N staat voor alle vragen en problemen van het wereldse leven. Het staat ook voor nood, volharding, noodzaak en lot. J staat voor de cirkel van het leven, een cyclus, het jaar, en dat geduld en hard werken succes opleveren. A staat voor magie, taal, god en creatieve energie. Het staat ook voor het goddelijke plan.

Het beste uit jezelf halen

Celestien helpt dan ook het beste uit jezelf te halen. Het helpt je gewoon door te gaan, ook als het leven tegen zit.

De steen werkt uiteraard niet alleen bij de genoemde chakra’s en sterrenbeelden. Het werkt voor iedereen, ongeacht zijn of haar sterrenbeeld. Ook op andere chakra’s kan de steen een goede invloed hebben. De genoemde sterrenbeelden en chakra’s hebben minder moeite om de steen te gebruiken en de invloed kan groter zijn of sneller merkbaar dan bij anderen.

Geschiedenis en Etymologie

Celestien is gevormd ongeveer 65 miljoen jaar geleden in holtes, scheuren en afzettingsgesteente uit het Tertiaire geologische tijdperk. In China wordt de steen al heel lang gebruikt voor het maken van vuurwerk. Verpulverd tot poeder zorgt er voor dat celestien een rode kleur geeft door het strontium dat aanwezig is. De naam celestien is nog relatief nieuw. In de 18e eeuw werd door de Duitse scheikundige Marting Heinrich Klaproth onderzoek gedaan naar de steen. Hij deed een chemische analyse op celestien, maar beschreef het mineraal verder niet.

Werner

De Duitse mineraloog Abraham Werner deed dit wel. Hij beschreef in 1798 celestien uitgebreid, en gaf het ook zijn naam. Celestien werd op dat moment nog steeds het meeste gebruikt als strontiumerts. Tegenwoordig wordt celestien nog steeds veel gebruikt in de staalindustrie. Hier wordt het gebruikt om zwavel en fosfor uit het staal te verwijderen. Dit zorgt voor een betere kwaliteit staal, dat harder is. Daarnaast kan celestien ook gebruikt worden voor het kleuren van glas, of voor het vervaardigen van elektrobatterijen. In bijna alle gevallen wordt hier celestien gebruikt vanwege het hoge percentage strontium dat hierin aanwezig is.

Celestien-mijnen

De Amerikaanse stad Celestine heeft niks met het mineraal te maken. Wel zijn er juist bij dit stadje in de buurt veel celestien-mijnen te vinden. Het stadje is echter vernoemd naar een Rooms-Katholieke paus, paus Celestinus de vijfde.

De fysische eigenschappen van de steen zijn voornamelijk belangrijk voor de toepassingen in de staalindustrie.

 • De chemische samenstelling is SrSO4 + Ba +Ca (Soms +Au, +K). Dit houdt in dat er Barium, Calcium, Goud en Kalium aanwezig kunnen zijn.
 • De hardheid van celestien ligt tussen 3-3,5
 • Celestien glanst als glas, soms met een vetachtige laad. Op breukvlakken kan een glans ontstaan als parelmoer.
 • Celestien is transparant. Het is dooschijnend tot volledig doorzichtig.
 • Celestien heeft onregelmatige breukvlakken
 • Celestien is perfect splijtbaar
 • De dichtheid van celestien ligt tussen de 3,95-4,0
 • Het kristalstelsel van celestien is rombisch

Wist je dat..

 • De kleur van celestien ontstaat door een beetje goud dat aanwezig is in de steen. Als de kleur meer naar oranje neigt, komt dit doordat het percentage barium in de steen wat hoger is. De echt gele versie van de steen wordt veroorzaakt door de aanwezige zwavel.
 • De chemische formulie van celestien is: SrSO4
 • Celestien wordt ook in Nederland gevonden, in Winterswijk, vlak bij de Duitse grens.
 • In de Romeinse tijd stond celestien bekend als “Aqua aura”. Tegenwoordig is dit de benaming voor een andere steen.
 • Celestien wordt wereldwijd gevonden: Madagascar, China, Bolivia, Amerika, Australië, Engeland, Oostenrijk en in Zuid-Afrika.

Celestien als sieraad

Celestien is een steen die echt bij de huidige tijd hoort. Het zorgt er voor dat je een hoger energetisch potentieel krijgt en een hogere energetische trilling. Ook als sieraad is de steen dan ook vaak erg populair. Het is vaak lastig om van celestien een sieraad te maken. Het is een hele gevoelige steen, die niet goed tegen zonlicht en water kan. Ook is de steen vrij breekbaar, wat bewerkingen lastig maakt.

Hoewel de steen een hele gevoelige steen is (hij kan niet tegen zonlicht en water) kan deze wel meegedragen worden als ketting. Zorg er dan wel voor dat de steen niet in aanraking komt met fel zonlicht. Ook het dragen op de huid is niet aan te raden, doordat deze dan met zweet (dus vocht) in aanraking komt.

Als armband is de steen iets makkelijker te dragen. Zorg er dan wel voor dat je bij het handen wassen of afwassen niet constant de armband in aanraking laat komen met het water.

Celestien is ook geschikt om als ring te dragen. Zorg er dan wel voor dat je de ring af doet bij het handen wassen en de steen uit de volle zon houdt. Dit is natuurlijk niet nodig als de steen in de ring goed beschermd is door bijvoorbeeld een uv-werende harslak. Dit geldt eigenlijk ook voor oorbellen die van de steen gemaakt worden. Het is gemakkelijk om de stenen te bewerken tot oorbel, maar deze moet wel goed beschermd zijn door bijvoorbeeld een zilveren frame.

Waarom Celestien kopen?

Celestien kopen wordt veel gedaan. Deze geneeskrachtige steen is populair. Zelfs voor relatief weinig geld hebben wij verschillende exemplaren gekocht.

Restless legs syndroom

Restless legs syndrome oftewel het rusteloze benen syndroom is een hinderlijke aandoening. Mensen met deze aandoeningen hebben vaak een kriebelend of rusteloos gevoel in de benen. De klachten nemen vaak toe tijdens de avond en nacht. Wanneer de benen rust hebben. Als je last hebt van dit syndroom kun je je benen bijna niet stilhouden. Dit omdat bij beweging van de benen de klachten afnemen. Hierdoor kan je slaap tekort komen waardoor je overdag minder goed kan functioneren. Een celestien op de huid gedragen kan de bovenstaande klachten verminderen.

Energie bij vermoeidheid

Veel mensen kennen het gevoel van vermoeid zijn wel. Vaak gaat dit wel weer over. Bijvoorbeeld na een nacht goed slapen of een ochtend uitslapen. Vervelend is het wanneer je jezelf langdurig vermoeid voelt. Het kan komen door teveel achter elkaar werken maar ook door teveel stress hebben. Vaak is vermoeidheid een waarschuwing van je lichaam. Een celestien kan je helpen wat meer energie te krijgen. Draag de steen wel rechtstreeks op de huid.

Kinderen met ADHD

Kinderen met ADHD zijn vaak snel afgeleid. Zij doen meestal dingen zonder er eerst over na te denken. Op school en thuis geeft dit gedrag vaak problemen. Ook de omgang met leeftijdgenootjes gaat niet altijd even gemakkelijk. Een celestien kan helpen om wat meer te kunnen concentreren. Pas wel op met kleine stenen bij kinderen vanwege verstikking gevaar.

Celestien een pijn verlichtende steen

Vooral bij klachten in het gebied van de keelchakra geeft de celestien verlichting. Problemen zoals nekklachten, tand en kaakproblemen en bij stem problemen. Draag de steen rechtstreeks op de huid. Hiermee bereik je het beste resultaat