Amethist, alles wat je moet weten


Wij hebben zeer veel artikelen geschreven over de Amethist, ook wel de Amethyst genoemd. In dit artikel laten we alles over de Amethist de revue passeren en verwijzen naar alle andere artikelen over de Amethyst indien nodig.

Kom dus alles te weten over:

 • De geschiedenis van de Amethist
 • Wat is precies de Amethist en waar komt deze vandaan?
 • De krachten van de Amethist
 • In welke vormen kan je Amethist kopen?
 • Waar kan je Amethist kopen?
 • De verzorging van de Amethist
 • Sterrenbeeld en chakra’s
 • 10 dingen die je nog niet wist van de Amethist

De geschiedenis van de Amethyst

De Amethyst, dit is de internationale Engelse naam, heeft een lange geschiedenis. Wij weten dat de Grieken en Romeinen dronken uit karaffen van de Amethyst. Soms hielden ze zelfs een Amethist in hub mond. De reden was dat deze steen zorgde dat je niet dronken werd. Ook gebruikte ze in het Oude China de Amethist, en ook in de graven van de Egyptenaren is deze edlesteen in de piramides gevonden. Ondanks al deze Europese verhalen weten we ook dat het meeste Amethist over de tijd heen in Brazilië is gevonden.

De amethist eeuwen geleden

Een Romeinse schrijver schreef eeuwen gelden al over de steen. Zijn naam is Plinius de Oudere. Maar niet alleen onder de Romeinen en de Grieken is het kristal al eeuwen lang bekend. In China word de amethist ingezet voor juridische problemen. Waardoor er in China een levendige handel plaatsvond. Ze geloofde namelijk dat het dragen van het kristal het probleem in het voordeel van de drager zou kunnen veranderen. Het was zelfs mogelijk om de steen hiervoor in te huren. Wel was het zo dat als de steen zijn hulp bewezen had de huurprijs flink de lucht in ging. In Finland gebruikten de Sjamanen een driekleurige steen, bestaande uit Amethist, Sneeuwkwarts en Rookkwarts. De Sjamanen noemde deze steen de Sjamanensteen.

Lees nu alles over de Geschiedenis van de Amethist Steen en de Amethist betekenis.

De etymologie van Amethist

De naam komt uit het Grieks, Amethystos. Volgens de Griekse mythologie Dionysus, beweerde een meisje met de naam Amethystos dat ze kuis wilde blijven. De godin Arrtemis heeft naar haar gebeden geluisterd en heeft haar in een witte steen veranderd. Dionysus voelde zich vernederd en goot wijn op een rots en deze veranderde in paarse kristallen.
De amethist is al duizenden jaren bekend. In de middeleeuwen gebruikten het christendom de amethist als een symbool van onthechting en kuisheid. En ook nu nog word hij gebruikt door kardinalen en bisschoppen. De steen symboliseert de goddelijke wijsheid.

Wat is de Amethist?

Deze edelsteen is waarschijnlijk de bekendste steen uit de kwarts familie. De steen heeft een lila tot donkerpaarse kleur, is doorzichtig met een glasachtige glans. De kleur is afkomstig van resten sporen van titaan, mangaan, ijzer en een klein beetje radioactiviteit. Hierdoor behoud hij zijn paarse kleur. Plaats je de Amethist in de volle zon dan gaat de radioactiviteit verloren en daarmee verliest de steen ook zijn mooie paarse kleur waardoor hij kan gaan verbleken.

De naam Amethist of Amethyst

Ze zeggen dat deze edelsteen een ontnuchterende en helende werking heeft. Amethist komt van het woord amethustos. In het Grieks betekent dit (A) zonder en (metuein) dronken zijn. De oorsprong van het oude bijgeloof is dat de drager beschermd is tegen het dronken worden na het drinken van wijn. De oude Grieken en Romeinen meenden niet dronken te kunnen worden als ze de wijn dronken die afkomstig was uit een beker die vervaardigd is uit amethist. Ook werd de steen wel onder de tong gelegd of in de wang gehouden tijdens het drinken.

Waar komt de Amethist vandaan?

Vroeger was het zo dat de meeste van deze edelstenen uit Brazilië kwamen. Inmiddels wordt de Amethyst over de hele wereld gevonden. Toch blijft Brazilië nog een top land wat betreft de aanvoer. Maar ook het Zuid-Amerikaanse land Mexico doet goed mee. En dit geldt ook voor het buurland Uruguay. In de Afrikaanse landen kan je ook veel Amethist vinden. Je moet hierbij bijvoorbeeld denken aan Zambia. Zelf op zoek gaan naar Amethist is natuurlijk ultiem. Maar inmiddels kan je het gewoon overal kopen. Onze basis voor de aanschaf van Amethist ligt in Bangkok: de hoofdstad van alle edelstenen.

Lees nu alles over de Amethist Werking

Werking en geneeskracht van Amethist

De Amethist wordt tegenwoordig gebruikt als beschermende steen. Het geeft je veel meer inzicht. Ook zorgt het ervoor dat je de onrust van anderen minder gaat ervaren. Een soort zesde zintuig waardoor je alles op een veel positievere manier gaat ervaren.

Lees nu alles over de Amethist betekenis

Bescherming en zuivering

Deze edelsteen heeft een beschermende en ook zuiverende werking. Het kristal helpt om eerlijk naar jezelf toe te zijn en bevorderd het zelfinzicht. Hij helpt je om verslavingen aan te pakken en te erkennen en de steen geeft inzicht in bepaalde processen die je nog dient te verwerken. De amethist is een heel veelzijdig inzetbare steen. Eigenlijk hoort iedereen er eentje in huis te hebben. Mede omdat de steen ook heel geschikt is om een ruimte te zuiveren. Dit doet hij samen met de bergkristal en rozenkwarts waardoor hij voor een harmonische sfeer in huis zorgt.

Van verkrampte spieren tot en met hoofdpijn

Als je je vaak zorgen maakt gaan je gedachten in rondjes draaien, met als gevolg piekeren, slapeloosheid, hoofdpijn en misschien zelfs migraine. Het gevolg van veel hoofdpijn zijn verkrampte nek en schouder spieren. Deze prachtige steen helpt hier heel goed tegen.

Een unieke krachtige steen

Veel heeft te maken met de negativiteit die in je leven zit. Hierdoor krijg je lichamelijke en geestelijke klachten. In onderstaande lijstje kan je zien welke positieve invloeden de Amethist kan hebben:

 • innerlijke rust
 • oude angsten en verslavingen
 • hyperventilatie
 • goede meditatiesteen, zorgt voor een zuiverende werking
 • geeft kalmte en evenwicht
 • helpt bij woede, heimwee en verdriet
 • verminderd zenuwachtigheid en stress

Wat is het effect van de amethist op de gezondheid?

Er is een groot effect op de gezondheid bij gebruik van deze prachtige geode. Hieronder zie je vier belangrijke effecten:

 1. Hoofdpijn: leg de steen op je voorhoofd of draag hem aan een ketting aan je nek.  Door de werking op de hypothalamus kan de amethist heel veel soorten hoofdpijn bestrijden.
 2. Slaapproblemen: leg de amethist op je nachtkastje of leg hem onder je kussen. De steen werkt op de epifyse wat je dag en nachtritme bepaald.
 3. Zenuwachtigheid en stress: de steen helpt om je negatieve ideeën los te laten en je concentratie te verbeteren.
 4. Huidklachten: Drink regelmatig water waar je de amethist in hebt gelegd. Dit is goed voor glanzend haar en een schonere huid.

Amethist kopen

Amethist

Amethist Grote Ongeveer 6-9cm | 16,95 euro

Ook voor geestelijke zorg

Maar deze steen werkt niet alleen tegen lichamelijke krachten maar ook spiritueel. Hieronder zie je 4 geestelijke effecten:

 1. Hij helpt zonder oordeel en met compassie naar jezelf te kijken.
 2. Helpt je het verschil te zien tussen wat echt belangrijk is en wat niet.
 3. Bij rouw helpt de amethist je het verlies te verwerken.
 4. En een hele mooie, hij maakt wilskrachtig.

De Amethist is een steen van loslaten. Hierdoor kun je negatieve gedragspatronen loslaten en doorbreken wat je gezondheid ook ten goede komt.

In welke vormen kan je de Amethist kopen?

De Amethist geode, de ruwe vorm van deze edelsteen, vinden wij al jarenlang de allermooiste. Natuurlijk wordt de Amethist in heel veel verschillende sieraden gebruikt. Dit vinden wij er ook echt prachtig uitzien. En wij moeten ons altijd beheersen om niet weer een mooi stuk verwerkt Amethyst te gaan kopen. Maar de geneeskracht en de prachtige natuurlijk uitstraling van de Amethist geode is niet te verslaan.
Lees nu alles over de Amethist geode!

Hoeveel is een kilo Amethist waard?

Hieronder zie je een erg leuke video. Je ziet de waarde van allerlei verschillende materialen, allemaal omgerekend per kilogram. Natuurlijk komt ook de Amethist in de video voorbij. De waarde in de video voor de Amethist is 600 dollar voor een kilo.

De Amethist als sieraad

Deze prachtige bewerkte steen kun je ook als sieraad dragen. Je hebt al kunnen lezen over de werking van de steen. Deze dragen als sieraad staat niet alleen heel mooi, hij is ook nog eens heel nuttig vanwege zijn krachten. Je kunt kiezen uit diverse soorten ringen, kettingen, oorbellen en zelfs armbanden. De meeste stenen zijn glad geslepen omdat dit toch mooier staat in de armband of ring, maar je kunt ze ook in ruwe vorm vinden als een kristal hanger. Maar ook getrommeld en in een mooi donker paarse hartvorm.

De verzorging van de Amethist

Deze edelsteen dient wel goed verzorgt te worden. Dit houd in dat je de steen 1 x in de zoveel tijd dient op te laden en te reinigen. Alleen zo kan de amethist zijn werk goed blijven doen. Hij neemt namelijk de negatieve energie uit zijn omgeving op. Houd de steen goed in de gaten, zie je dat hij dof word of komen er barstjes in dan word het tijd om de steen te reinigen en op te laden.

Reinig 1 keer per maand

Gebruik je deze en andere edelstenen om te mediteren dan is 1 keer per week of 1 keer maand reinigen voldoende. Gebruik je hem voor geneeskrachtige werkingen dan is het raadzaam om hem minimaal 1 keer per week op te laden. En voor een healing sessie dien je hem ervoor en erna te reinigen zodat hij zijn werk kan blijven doen.

De verschillende manieren van reinigen van de Amethist

Er zijn verschillende soorten manieren om deze natuursteen te reinigen. Welke methode geschikt is verschilt natuurlijk per steen. Maar voor de Amethist heb je meerdere keuzes:

 • Je kunt ervoor kiezen om hem 5 minuten onder stromend water te houden. Dit kan onder een kraan maar ook in een beekje. Houd wel in je achterhoofd dat dit alleen een oppervlakkige reiniging is en de steen hier op lange termijn niet voldoende aan heeft.
 • Een andere zacht werkende methode is door de steen 24 uur in de aarde te stoppen. Hoe langer de steen in de aarde blijft hoe grondiger deze word gereinigd. Vergeet alleen de steen niet meer op te graven en onthou goed waar je hem hebt neergelegd en je hond er in een onbewaakt ogenblik er niet mee vandoor gaat.
 • Mocht je van wierook houden dan kun je ook sandelhout branden of salie en de steen door de rook heen halen. Ook dit heeft een helende werking.
 • Reinigen met andere edelstenen. Gelukkig is de amethist niet heel moeilijk en kun je hem ook met andere stenen reinigen. Leg hem bijvoorbeeld op een bed van amethist steentjes voor 12 uur lang of maak gebruik van een amethistgeode. Deze laatste heeft eigenlijk de voorkeur omdat de steen is omringd door de energie van de amethist. En je hoeft hem nauwelijks te reinigen in tegenstelling tot de steentjes die zelf ook schoongemaakt dienen te worden.

Niet alleen reinigen, maar ook weer opladen

Het reinigen van de Amethist is belangrijk, maar het opladen van de Amethyst is essentieel. Hiervoor is het volle maanlicht heel geschikt. Je hoeft niet met je steen in je handen de hele nacht buiten te blijven staan. Je kunt hem prima tijdens volle maan achter het glas in het licht leggen. In tegenstelling tot veel edelstenen kan de amethist niet goed tegen de zon omdat hij dan verbleekt. Je kunt hem wel op een bed van bergkristallen leggen of in een cluster. Laat hem hier rustig 24 uur in liggen zodat hij de tijd heeft om op te laden.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Amethist

De sterrenbeelden die bij de Amethist horen zijn de waterman, vissen en maagd. Hieronder zie je de drie sterrenbeelden uitgelegd:

 • De waterman is of heel uitbundig en excentriek of juist heel stil en verlegen. Watermannen zijn intelligent en denken diep na over dingen. Ze staan graag klaar voor anderen om te helpen en hoeven er niet altijd iets voor terug te krijgen. Hier komt de amethist weer goed van pas om jezelf op te laden.
  Ze weten heel goed waar ze heen willen in de toekomst en hoe ze daar moeten komen.
 • Vissen zijn dromerig en gevoelig, hebben heel veel compassie en zijn vergevingsgezind. Ze zijn gevoelig voor de energie om hun heen. Vissen zijn heel romantisch in de liefde maar hebben ook tijd nodig om zichzelf weer op te laden. Ook hiervoor kun je de amethist heel goed inzetten.
 • De maagd is eerlijk, perfectionistisch, maar word ook omschreven als verlegen en bescheiden. In grote groepen zal de maagd niet snel op de voorgrond treden en de aandacht naar zich toetrekken. Je maakt geen impulsieve beslissingen en denkt eerst goed na over dingen. Is er een probleem dan komt de maagd wel met een praktische oplossing.

De voorhoofd en kruin chakra

Zoals je kunt lezen hebben alle 3 de sterrenbeelden eigenschappen waarvoor ze deze steen heel goed kunnen gebruiken. Om bijvoorbeeld weer op te laden en om alle zorgen weg te nemen. In ons lichaam bevinden zich ook chakra´s. De chakra´s die passen bij de Amethist zijn voorhoofd chakra en de kruin chakra. Ook wel de 6e en 7e chakra genoemd.

De voorhoofd chakra

Je voorhoofd chakra bevind zich tussen je wenkbrauwen en heeft invloed op je ogen, voorhoofd en bijholten en je slaapkwabben. Als je merkt dat deze chakra te weinig stroomt merk je dat aan migraine, oogproblemen of een beroerte. De klier die door de voorhoofd chakra word beïnvloed is de hypofyse. Hierover staat ook een stukje bij gezondheid geschreven. Deze zit net onder je hersenen, in het midden van je hoofd en zorgt dat er verschillende hormonen worden afgegeven.

Invloed van de hormonen

Deze hormonen hebben invloed op de schildklier, bijnieren, teelballen of de eierstokken. Hormonen doen veel met je en daarom spelen emoties ook een belangrijke rol in deze chakra. Probeer je Intuïtie te laten groeien. Krijgt deze chakra te weinig ruimte dan kan het zich uiten in te weinig fantasie en bij teveel ruimte in waanideeën en nachtmerries.

De kruin chakra

Je kruin chakra zit boven op je hoofd en deze zorgt voor een verbinding met het universum. De kruin chakra heeft invloed op je huid, hersenschors en schedeldak. Zit hier een disbalans dan kan dit zich uitten in slapeloosheid, epilepsie of zenuwstoornissen. Net zoals de voorhoofd chakra heeft ook de kruin chakra invloed op de hormonen. Hij beïnvloed namelijk de pijnappelklier. Deze zit boven op je hoofd en scheid het hormoon melatonine af. Melatonine is belangrijk voor je slaapritme en voor vrouwen bij de menstruatiecyclus.

De zevende chakra is essentieel

Werkt je zevende chakra goed dan verzacht hij lichamelijke en ook emotionele pijn. Hij kan je ook helpen om een spirituele context te vinden waardoor je opgedane levenservaringen een plaats kan leren geven. De kruin chakra word geassocieerd met spiritualiteit. Wat dit inhoud is voor ieder mens verschillend. Voor sommige mensen is het god en voor andere mensen is het een gevoel dat je geleid word. Zoals je leest vallen heel veel dingen eigenlijk op hun plek en komen heel veel dingen samen. De werking van de chakra´s en de invloed van de amethist op je gezondheid en de genezing.

10 dingen die je nog niet wist van de Amethist

In dit artikel ben je al zeer veel te weten gekomen over de Amethist. Toch hebben wij nog 10 leuke feitjes over de Amethist. Wist je dat:

 1. De Amethist de aura kan reinigen? Dit kan door een ring van amethist aan je linker middelvinger te dragen.
 2. Als je een amethist ongeveer 15 cm boven je kruin legt dit je immuunsysteem kan verbeteren?
 3. Je een elixer van amethist gebruiken kan om de vlooien op afstand kunt houden? Vlooien houden hier niet van en zullen meer wegblijven. 100% garantie heb je nooit maar smeer het eens op de wang van je hond of kat.
 4. In groepjes Amethist geodes je ook Citrien kristallen kunt vinden? Ze groeien namelijk vaak samen met andere kwarts stenen.
 5. De samengroeiing van Amethist en Citrien Ametrien wordt genoemd.
 6. Er in Ametrien laagjes kwarts te vinden zijn? Deze laagjes kunnen bijvoorbeeld rookkwarts, witte kwarts en amethist zijn.
 7. De amethist net als andere kwartsoorten in een punt groeit?
 8. Dat er zijn mannelijke en vrouwelijke punten zijn? De mannelijke punten lopen heel spits toe en de vrouwelijke hebben een plattere punt aan de bovenkant.
 9. Dat deze mannelijke en vrouwelijke punten tot elkaar aangetrokken worden?
 10. De man en vrouw eigenlijk niet zonder elkaar kunnen? Dit is onze Amethist!

Conclusie: de Amethist heeft de toekomst

Het is wel duidelijk dat de Amethist een unieke en prachtige edelsteen is. De Amethist geode is onze favoriet, maar ons kan je altijd altijd blij maken met de mooie paarse kleur van Amethist. Erg interessant vinden wij ook de geschiedenis van Amethyst. Op een wonderlijke manier ontstaan, maar zeer krachtig in deze tijd. De vraag naar de Amethist is nog zeer groot, daarom zeggen wij ook: De Amethist heeft de toekomst.

Edelstenen.blog

Op onze edelstenen blog vind je info over edelstenen en mineralen. Geneeskracht, horoscopen, kopen van stenen, leuke feitjes en weetjes verzamelt.

Recent Content