Smaragd steen afghanistan

Gaat deze edelsteen de economie van Afghanistan redden?

Als je denkt aan het land Afghanistan, dan is het eerste wat in je opkomt waarschijnlijk niet luxe edelstenen. Habib Mohebi probeert dit te veranderen. Veel mensen weten niet dat in het noorden van Kabul een regio is vol met smaragden. De heer Mohebi is de medeoprichter van het bedrijf Aria Gems. Dit bedrijf delft, exporteert en polijst smaragden vanuit de Panjshir Vallei in Afghanistan. Deze vallei staat ook wel bekend als Pansjir smaragd. Samen met de andere oprichter Forrest Snowden, wil het bedrijf op een veilige manier de handel in smaragden in Afghanistan zien te reguleren.

De smaragd

Een smaragd wordt in het Engels ook wel emerald genoemd en is – over het algemeen – een groene steen met daarin chromium en vanadium. De steen is vaak troebel als gevolg van de vele inclusies. Een heldere steen is vaak duurder dan een meer troebelere variant. De steen wordt gezien als koning van de edelstenen en is ook een van de meest bekende edelstenen op aarde. De kleur van de steen is smaragdgroen of donkergroen en het is een zeszijdige prisma. Astrologisch gezien hoort de steen bij de maand mei en het corresponderende sterrenbeeld is stier.

Het bedrijf Aria Gems

Mohebi heeft in een interview met CNN Money meer verteld over zijn bedrijf. Het jonge bedrijf is in 2013 opgericht en is tegenwoordig een van de grootste aanbieders van legale Panjshir emeralds. Sinds de oprichting hebben zij meer dan 30.000 karaat aan stenen verscheept. Het bedrijf bezit drie groten mijnen en vier hectare aan open plekken waar smaragden zijn te vinden in de Panjshir Vallei.

Opvallend is dat zowel Mohebi als de andere eigenaar Snowden geen ervaring hadden met edelstenen. Mohebi was vroeger een kledingmaker en Snowden was werkzaam bij het bekende technologiebedrijf IBM. In 2009, na lang aandringen van Mohebi, startten zij samen met nog één iemand het bedrijf Aria Global Logistics. Een startup met nauw contact met de Amerikaanse overheid. Zij hielpen onder andere met het bouwen, vervoeren en de logistieke (her)opbouw van Afghanistan.

Een kijkje in de Panjshir vallei

Smaragdmijnen

Toen dit bedrijf succesvol begon te worden begon Mohebi over de smaragdmijnen in de nabijgelegen vallei. In al de jaren dat de twee elkaar kenden had Mohebi hier nog nooit over gepraat. Even later maakte Snowden een businessplan voor legale handel in smaragden, en een nieuw bedrijf was geboren. Het is een van de eerste legale bedrijven in een wereld vol met illegale Panjshir smaragdenhandel. Aria Gems is alleen in zones actief waar geen conflicten zijn op dat moment.

Afghanistan helpen en opleiden

Het bedrijf heeft als doel om de bevolking van Afghanistan op de leiden, meer banen te maken en inkomen voor het land te creëren. Volgens Snowden: “Ik kan geen reden bedenken waarom Afghanistan op een dag niet zo groot is in smaragdexport als Columbia”.