Chakra's en edelstenen mediteren

De zeven belangrijkste chakra’s en wat zijn chakra’s

Chakra is een term die uit de Indiase cultuur stamt. Chakra’s zijn plekken op het menselijke lichaam waar energiestromen zijn.  Het zijn als het ware verzamelplaatsen of centra voor energie. Het woord betekent letterlijk vertaalt wiel. Er wordt daarom ook vaak gesproken over energiewielen in het lichaam. Er zijn in het lichaam honderden belangrijke punten aanwezig, maar volgens de Indiase leer zijn er 7 belangrijkste chakra’s. Deze worden allemaal stuk voor stuk behandeld in deze blog

1. Wortel/basischakra (Muladhara)

Locatie: bevindt zich bij het stuitje, vandaar de naam basis- of wortelchakra.
Bijbehorende element: aarde
Functie: Hier zit de basisenergie, ook wel levenskracht gehuisvest. Deze energie loopt door alle andere belangrijke punten en energiewielen in het lichaam.
Eigenschap: Belangrijkste woord dat bij deze chakra past is aarden.
Bijbehorende edelstenen: Alle stenen die rood, zwart en/of bruin van kleur zijn kunnen bij meditatie van deze chakra worden gebruikt. Enkele voorbeelden zijn hematiet, granaat, rode jaspis, vuuragaat en verschillende varianten van de toermalijn.

2. Heiligbeenchakra (Svadisthana)

Locatie: Onder de navel. Verbonden met de bijnieren, die bij gevaar adrenaline produceren (vecht of vlucht). Blokkades in dit chakra kunnen leiden tot stress
Eigenschappen: creativiteit, seksualiteit, autoriteit en macht. Heb je regelmatig last van onzekere gevoelens of heb je het idee dat je niet nuttig of zelfs doelloos bezig bent, kun je mediteren op dit chakra. Dit kan met edelstenen en/of met behulp van meditatie.
Bijbehorende element: water
Bijbehorende edelstenen: Alle stenen of mineralen die de kleur oranje bevatten of oranje van kleur zijn. Hierbij kun je denken aan stenen zoals carneool, calciet en tangerine kwarts.

3. Zonnevlechtchakra (Manipura)

Locatie: Deze belangrijke chakra bevindt zich onder het borstbeen, vlak achter de maag. Het is verbonden met het spijsverteringsstelsel, lever en maag. Een belangrijke chakra waar veel mensen op mediteren.
Bijbehorende element: vuur
Eigenschappen: Deze chakra heeft te maken met de bijzondere en belangrijke link tussen verstand en emoties. Het is een plek waar we negatieve emoties en opgekropte gevoelens proberen te verwerken. Negatieve gevoelens bij de zonnevlechtchakra kunnen leiden tot stoornissen aan het spijsverteringskanaal
Bijbehorende edelstenen: Zoals je al zou vermoeden aan de naam, passen alle edelstenen die geel of goud van kleur zijn goed bij deze chakra. Je kunt hierbij denken aan de ametrien, barnsteen, citrien of tijgeroog. Natuurlijk zijn er nog meer voorbeelden te bedenken.

4. Hartchakra (Anahata)

Locatie: Deze belangrijke chakra bevindt zich in het midden van de borstkas
Bijbehorende element: lucht
Eigenschappen: Deze chakra staat in de verbinding met de zwezerik, die weer in contact staat met het gehele immuunsysteem van het menselijk lichaam. Bij deze chakra zitten de ‘hogere´ emoties die te maken hebben met mededogen, waarheid en liefde. Belangrijke emoties en daarom een van de belangrijkste chakra’s in het lichaam.
Bijbehorende edelstenen: Alle stenen die groen of roze van kleur zijn passen goed bij meditatie op deze chakra. Stenen zoals jada, peridoot, rozenkwarts en smaragd, zijn enkele voorbeelden.

5. Keelchakra (Visuddha)

Locatie: Deze chakra zit hoger in het lichaam. Onderaan de nek, in het midden, vindt je de keelchakra.
Bijbehorende element: Ether
Eigenschappen: Deze chakra heeft te maken met communiceren en jezelf kunnen uiten. Het is ook direct verbonden aan de schildklier, een plek waar veel mensen problemen aan ondervinden. Het heeft ook invloed op veel plekken in het gezicht.
Bijbehorende edelstenen: De edelstenen en mineralen die bij de keelchakra passen zijn allemaal lichtblauw van kleur. Stenen zoals aquamarijn, blauwe calciet en turkoois zijn geschikt  voor meditatie op de keelchakra.

6. Voorhoofdchakra (Ajna)

Locatie: Boven en tussen de wenkbrauw.
Bijbehorende element: Telepathische energie
Eigenschappen: Wijsheid, intuïtie en visie zijn enkele eigenschappen van deze chakra, die ook wel het derde-oog chakra wordt genoemd. Het staat ook wel in de volksmond bekend als het zesde zintuig. Het heeft veel invloed op de zenuwen in het gezicht, het hoofd in zijn geheel en de werking van de hersenen.
Bijbehorende edelstenen: Edelstenen die hier goed bij passen zijn donkerblauw van kleur. Je kunt bijvoorbeeld voor meditatie met edelstenen een blauwe variant calciet, avonturein of lapis lazuli gebruiken.

7. Kruinchakra (Sahasrara)

Locatie: Als laatste van de zeven belangrijke chakra’s vinden we de kruinchakra. Deze bevindt zich boven op het hoofd en is verbonden met de voor- of achterkwab van de hypofyse.
Functie: Het is de belangrijkste plaats van het menselijk lichaam op het gebied van spiritualiteit. Het wordt ook wel de ‘zetel van de ziel´ genoemd. Het heeft alles te maken met de belangrijke link tussen lichaam en geest.
Eigenschappen: Zelfverlichting, helder van geest en hogere spiritualiteit zijn de belangrijkste kernwoorden die bij de kruinchakra passen.
Bijbehorende edelstenen: Alle edelstenen die wit, paars of kleurloos zijn passen goed bij deze chakra. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de populaire amethist, witte agaat of charoiet.