Uitleg edelstenen

Wat is een edelsteen?

Edelstenen zijn mineralen gesteenten die voortkomen in de natuur en miljoenen jaren oud kunnen zijn. De kenmerken van edelstenen zijn schoonheid, hardheid en zeldzaamheid van de steen. Wat hardheid betreft moet een edelsteen moeilijk breek- of splijtbaar zijn en bestand zijn tegen chemische stoffen. Daarnaast moet een edelsteen zeldzaam zijn, wat betekent dat hij niet overal in de natuur te vinden is. De schoonheid wordt bepaald door wat je bij de steen kunt zien aan glans, kleur, vlam, doorzichtigheid en lichteffecten. Vanwege hun schoonheid worden edelstenen al eeuwenlang verwerkt in sieraden en sierobjecten.

Echt en namaak

Edelstenen zijn geliefd omdat ze zeldzaam zijn, en dat maakt ze kostbaar. Daarom worden veel namaak edelstenen geproduceerd, en worden minder mooie stenen ‘verbeterd’ door een speciale behandeling. Deze zijn steeds moeilijker van echt te onderscheiden omdat de technieken die er voor worden gebruikt door vooruitgang verbeterd worden.

Het slijpen van edelstenen

Om ze te kunnen verwerken in sieraden moeten ruwe edelstenen worden geslepen. Dat slijpen levert twee basisvormen op: cabochon, waarbij de steen in een bolle vorm wordt geslepen, en gefacetteerd, waarbij het oppervlak in verschillende facetten wordt geslepen. Na het slijpproces kunnen de edelstenen in sieraden als oorbellen, armbanden of hangers verwerkt worden. Tevens worden geslepen edelstenen gebruikt in de industrie, denk bijvoorbeeld aan diamantboren.

Helende werking en edelsteentherapie

Aan edelstenen wordt al eeuwenlang een geneeskrachtige of beschermende werking toegeschreven. Mensen droegen een edelsteen bijvoorbeeld als amulet om zich te beschermen tegen kwalen of boze geesten. Dit soort amuletten is bij opgravingen gevonden. In het heden is edelsteentherapie opnieuw populair. Veel mensen geloven dat het dragen van bepaalde edelstenen je kan helpen om minder last te hebben van bepaalde lichamelijke of geestelijke krachten. Deze toegenomen populariteit past bij de groeiende plaats van spiritualiteit in het leven van de mensen nu religie minder belangrijk wordt.