Orde van de negen edelstenen poort

De orde van de Negen Edelstenen, wat is dat?

Wie zich een klein beetje heeft verdiept in de wondere wereld van edelstenen is vast een keer De Orde van de Negen Edelstenen tegengekomen. Deze Thaise – voorheen Siam – wordt ook wel de Heilige orde of in het Thais “Warap Aun’ genoemd. Het is een boeddhistische orde die nauwe banden heeft met de Thaise koninklijke familie en Thaise bestuurders. Alleen boeddhisten worden toegelaten tot deze prestigieuze orde.

Wat is de orde van de Negen Edelstenen?

De term orde is de allerhoogste onderscheiding in Thailand. Er zijn verschillende soorten. Zo worden bijvoorbeeld staatshoofden van landen waar de Thaise koninklijke familie of regering zeer goede banden mee heeft onderscheiden met de Orde van de Rajamitrabhorn, de Orde van Chula Chom Klao, of de Orde van Chakri. De staatshoofden kunnen niet toe treden tot de orde van de Negen Edelstenen, omdat zij zich niet bekeerd hebben tot het boeddhisme. Al is Napoleon de derde bij hoge uitzondering wel toegelaten in 1864. De mensen die lid zijn van de orde leven erg teruggetrokken en ceremonies zijn ook niet voor buitenstaanders te bekijken. De huidige Thaise koning draagt wel bij een aantal ceremonies het symbool van de orde van de Negen Edelstenen.

Magische krachten

Tijdens belangrijke ceremonies doet de koning beroep op de grote magische krachten van de orde van de Negen Edelstenen. Dit doet hij bijvoorbeeld in december tijdens de jaarlijkse parade ten ere van zijn verjaardag. Het leger zweert trouw aan de koning tijdens dit jaarlijks terugkerend evenement en de koning doet beroep op de Negen Edelstenen. Hij vraagt aan de stenen om de soldaten kracht te geven.

De negen edelstenen van de orde

Heilige orde thailand edelstenenIn de oude Ayathaya-periode (voormalig hoofdstad van Thailand waar je tegenwoordig de ruïnes van kunt bezoeken) was een mooi sieraad met daarin 9 edelstenen verwerkt het symbool van de koning. Het was een groot sieraad met meerdere kettingen. In het midden ervan waren negen edelstenen gezet. De volgende (half)edelstenen en mineralen behoren tot de orde:

Een uitzondering is de parel. Deze is volgens de moderne leer noch edelsteen of mineraal.

Een ring

In de 17e eeuw werd ook een ring gemaakt met de negen edelstenen erin verwerkt. Deze werd uitgedeeld aan de leden van de orde. De ring werd door koning Rama I op grote schaal uitgedeeld. Mensen die deze ring in bezit hadden werden als bijzonder beschouwd en waren bijvoorbeeld de enige mensen die de latere koning Rama IV op het hoofd mochten aanraken.

In de 19e eeuw begonnen leden van deze orde ook, in opdracht van de koning, een ster op het borst te dragen. Dit waren de eerste echte Europese invloeden binnen de orde. Veel hervormingen binnen de orde volgde in de eeuwen erna.

De orde anno 2017

De koning van Thailand draagt tijdens belangrijke ceremonies nog steeds de ketting met daarin de Negen Edelstenen. Hij heeft ook bepaald wanneer men symbolen van de orde mag dragen en op wat voor manier.