Geneeskracht kattenoog

Kattenoog, een geneeskrachtig mineraal

Met een Kattenoog bereik je dat jouw sterke punten meer naar voren komen. Jouw zelfvertrouwen, gevoel van eigenwaarde, algehele geestelijke balans worden gestimuleerd met deze glanzende mineraal.

Kattenoog, stimuleert persoonlijke krachten

Kattenoog is een mineraal dat als edelsteen gebruikt wordt. De steen lijkt op tijgeroog en valkenoog. Het wordt gevonden in de roodbruine kleur. De kattenoog is één van de negen edelstenen in de Thaise orde van de negen edelstenen. De steen dankt zijn naam omdat er na het slijpen een kattenoogeffect ontstaat. De kleuren die dan ontstaan zijn wit, grijs en groen. In vroegere eeuwen werd deze steen vaak gecombineerd met diamanten. Kattenoog is niet alleen mooi om te zien maar staat ook bekend om de geneeskrachtige werking.

Tegen examenangst

Vaak kun je de stress voor het afleggen van een examen nog wel herinneren. Ook bestaat er angst om een black-out krijgt tijdens je examen. Slapeloze nachten en bang dat je gaat falen. Dit heeft allemaal te maken met examenangst. Een kattenoog of een lapis lazuli gedragen op de huid kan helpen examenangst te verminderen.

Overprikkeling van de zenuwen

Bij overprikkeling van de zenuwen gebeurt het dat er van alles je ineens kan gaan irriteren. Vaak zijn er één of meerdere zintuigen overprikkeld. Het lijkt het of mensen in je omgeving op dat moment niets goed meer kunnen doen. Overprikkeling kan ontstaan door een te hoge werkdruk of door privé omstandigheden waarin teveel van je gevraagd wordt. Een kattenoog gedragen op de huid kan je beschermen tegen overprikkeling van de zenuwen.

Kattenoog reguleert de bloedsuikerspiegel

De bloedsuikerspiegel is een maat voor de hoeveelheid glucose die opgelost is in het bloed. Glucose (suiker) komt met name vanuit het voedsel dat wij eten in het bloed terecht. Daardoor is de bloedspiegel lager voor het eten dan een poosje daarna. Bloedsuiker gaat het gehele lichaam door en voorzien alle cellen van energie. Bij diabetes in volksmond suikerziekte genoemd werkt het proces niet goed. Mensen die last hebben van diabetes kunnen last hebben van schommelingen in het glucose gehalte. Ook klachten bij te lage bloedsuikerspiegel. Hierbij kun je last krijgen van onder andere duizeligheid, verwardheid, beven en zweten. Bij een te hoge bloedsuikerspiegel kan je last krijgen van moeheid, jeuk, dorst en veel moeten plassen. Een kattenoog kan helpen de bloedspiegel op orde te houden. Draag de steen wel op de huid.

Epilepsie

Epilepsie is een aandoening die zich uit in de vorm van aanvallen. Het werd vroeger ook wel vallende ziekte genoemd. De aanvallen komen vaak onverwachts. Deze aanvallen ontstaan door een tijdelijke verstoring van de prikkeloverdracht in de hersenen. Bij epilepsie kunnen er zich verschillende aanvallen voordoen. De aanvallen zijn in twee hoofdgroepen te onderverdelen. De twee groepen zijn partiële epilepsie deze komt voort uit één deel van de hersenen. En de gegeneraliseerde aanvallen hierbij zijn de hele hersenen bij betrokken. Kattenoog kan een positieve invloed epilepsie hebben. Draag de steen wel op de huid.

Een prachtige edelsteen die veel waarde voor ons heeft. Wij merken dat Kattenoog een krachtige edelsteen is. Dit betekent dat Kattenoog meewerkt aan en verbetering van de energie die wij nodig hebben.

Wat is Kattenoog?

Iedere edelsteen bestaat uit één of meerdere mineralen. Mineralen zijn samengeklonterde, vaste, stoffen die in de natuur zijn ontstaan. Het proces dat hiervoor zorgt is heel ingewikkeld en kan miljoenen jaren hebben geduurd. Maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Edelstenen zijn prachtig en niet alleen dat, ze zijn ook zeer krachtig en kunnen je ondersteunen bij het behalen van lichamelijke en psychische doelen. Dit geldt ook voor Kattenoog.

Algemene informatie Kattenoog

Voordat een mineraal wordt gepromoveerd tot een edelsteen, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet mooi zijn, zeldzaam, duurzaam (hij moet dus lang mee kunnen gaan), er moet vraag naar zijn, hij moet een bepaalde traditie hebben en hij moet draagbaar zijn. Pas als al deze kenmerken aanwezig zijn, dan mag hij het etiket edelsteen dragen.

De edele aspecten van Kattenoog

Hoewel het natuurlijk nogal persoonlijk is of je iets “mooi” vindt, kan niemand ontkennen dat de Kattenoog geen lelijke steen is. De prachtige kleur van de Kattenoog is opmerkelijk en of je hem nu echt heel mooi vindt of niet… bijzonder is hij zeker. Verder is de Kattenoog zeldzaam en hij heeft een lange levensduur. Ook met de vraag en traditie zit het goed. De Kattenoog kent een rijke historie die ver terug gaat in de tijd en deze edelsteen is altijd in trek geweest. Als sieraad en/of versiering, maar zeker ook als geneeskrachtige edelsteen.

Werking en geneeskracht van Kattenoog

Allereerst moet je je realiseren dat edelstenen geen toverstenen zijn. De werking en geneeskracht is vaak subtiel en niet van de één op andere dag. Ook kun je edelstenen op verschillende manieren toepassen en hebben ze een specifieke werking per toepassing.

Op deze manieren werkt de Kattenoog

 • Zuiveren en in balans brengen van de energie in een ruimte: Leg een aantal Kattenoog in de betreffende ruimte. Zorg ervoor dat de stenen vrij liggen van andere objecten.
 • Toevoeging van geneeskrachtige energie aan een glas drinkwater: Doe een klein steentje in een afgesloten glazen buisje en plaats deze gedurende 24 uur in een glas water op kamertemperatuur.
 • Toevoeging van geneeskrachtige eigenschappen in massageolie, lotions en crèmes: Leg de steen gedurende 24 uur in de betreffende substantie
 • Ondersteuning bij meditaties: Plaats de steen op de blote huid tijdens de meditatiesessie.
 • In balans brengen van de energiebanen in het lichaam: Draag de steen in een klein zijden zakje of verwerkt in een sieraad, op je lichaam.

De geneeskracht van Kattenoog

Edelstenen ontlenen hun geneeskrachtige werking aan de energietrillingen die zich in de steen bevinden. De frequentie van deze trillingen worden door het lichaam overgenomen waardoor de verstoorde energiebalans in het lichaam weer in het gareel komt. Er treedt dus genezing op doordat je lichaamsenergie weer de juiste balans vindt. Het is bekend dat Kattenoog een ondersteunend effect heeft. Voor sommige zorgt het voor een juiste bloeddruk en het tot rust komen. Ook de helderheid van je psyche hoort bij de geneeskracht van Kattenoog. Daarnaast zorgen edelstenen ook voor het in balans komen van lichaam en geest. Daarnaast zijn lichamelijke aandoeningen zoals krampen, minder goed werkende organen of slecht slapen en dromen, soms geen enkel probleem voor de Kattenoog om hier de geneeskracht aan te geven die er is.

Wat is het effect van Kattenoog op de gezondheid?

Bij een juiste toepassing en met een beetje geduld, zal je een verbetering opmerken. De genezing met edelstenen gaat in de meeste gevallen zeer geleidelijk en niet binnen een week of twee. Vaak heb je ook helemaal niet in de gaten dat de klachten minder worden en realiseer je je pas na een maand of twee… hé, de klachten zijn een stuk minder geworden…

Verzorging van Kattenoog

Ook edelstenen als Kattenoog hebben onderhoud nodig als ze goed hun werk willen blijven doen. Het spreekt voor zich dat edelstenen door gebruik vies of stoffig kunnen worden. De buitenkant van de steen kun je dan schoonmaken (fysieke reiniging). Maar ook de binnenkant van de edelsteen regelmatig worden “schoongemaakt” (energetische reiniging).

Fysieke reiniging van Kattenoog

Het lijkt eenvoudig… een sopje met zeep en even boenen. Niet doen! Dit komt de steen niet ten goede. Als het gebruik van water echt onvermijdelijk is, gebruik dan afgekoeld gekookt water of, beter nog, bronwater zonder koolzuur. Dit bevat minder kalk en de edelsteen zal dan minder snel worden aangetast door kalkafzetting. Maak de steen na gebruik van water, droog met een zachte schone doek. Als het om oppervlakkig vuil gaat kun je beter een zachte kwast gebruiken om de edelsteen schoon te maken.

Energetische reiniging van Kattenoog

Tijdens het gebruik van de steen verliest hij zijn positieve energie aan de omgeving en/of drager. Ook neemt hij negatieve energie in zich op. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de steen een heilzaam effect kan hebben. Het is dus zaak om de steen regelmatig energetisch te reinigen. Slechte energie eruit (ontladen) en positieve energie erin (opladen).

Ontladen en opladen van Kattenoog

Er zijn verschillende manieren om edelstenen te ontladen en weer op te laden zodat ze hun ondersteunende en helende werking behouden:

 • Reinigen in aarde: Begraaf de steen in de grond. Hij ontlaadt zich dan van negatieve energie waardoor de positieve energiestromen weer kunnen vloeien. Zet een stokje in de grond zodat je niet vergeet waar je de steen hebt begraven. Of doe de steen in een potje met aarde.
 • Reinigen met water: Het water moet stromend zijn zodat negatieve energie wordt afgevoerd. Gebruik afgekoeld gekookt water of bronwater zonder koolzuur.
 • Reinigen met hitte: Leg de edelsteen een tijdje in het felle zonlicht. Negatieve energie zal dan verdampen door de hitte.
 • Reinigen met lucht: Berook de edelsteen met wierook. Mirre, Lavendel en Salie zijn ook erg effectief
 • Ontladen met Hematiet: Leg de edelsteen een nacht lang in een bakje met Hematiet edelsteentjes. Deze ijzerhoudende steentjes trekken negatieve energie uit edelstenen.
 • Opladen met Bergkristal: Leg de edelsteen overdag een uur of 4 in een schaaltje met Bergkristal steentjes.

Reinig de Kattenoog ongeveer één keer per week als je hem regelmatig op je draagt.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Kattenoog

Ieder sterrenbeeld heeft een eigen edelsteen. Sommige sterrenbeelden zijn zelfs verbonden met meerdere edelstenen en andersom (dus een edelsteen kan bij meerdere sterrenbeelden horen). Iedere edelsteen heeft invloed op één of meerdere Chakra’s. Een Chakra is een centrale plaats in je lichaam, waar energiebanen samenkomen. In de westerse wereld wordt er vanuit gegaan dat een menselijk lichaam zeven Chakra’s heeft.

Steenbok

Een Steenbok is geboren tussen 22 december en 19 januari en hoort bij de Wortel Chakra. Een disbalans in de Wortel Chakra kan nervositeit en angst veroorzaken. De Kattenoog helpt je dan om je minder onzeker te voelen en je kracht te geven om angsten onder ogen te zien. Het geeft je moed en innerlijke kracht.

Waterman

Een Waterman is geboren tussen 20 januari en 19 februari en hoort bij de Wortel Chakra. De Kattenoog helpt een verstoorde status van je Wortel Chakra in balans te brengen. Een verstoorde Wortel Chakra merk je door gevoelens van onzekerheid, nervositeit en angsten.

Vissen

Ben je Vissen van sterrenbeeld, dan ben je tussen 20 februari en 20 maart ter wereld gekomen. De Chakra die bij Vissen hoort is de Sacrale Chakra. De Sacrale Chakra staat voor relaties en seksualiteit. Blokkades in die gebieden kunnen in balans komen door het dragen van Kattenoog. Je zult je meer open voelen voor anderen en meer kunnen genieten van het leven.

Ram

Een Ram is geboren tussen 21 maart en 20 april en hoort bij de Zonnevlecht Chakra. De Zonnevlecht Chakra (ook Solar Plexus Chakra genoemd) is waar persoonlijke kracht, balans en zelfvertrouwen gebundeld zijn. Om je Zonnevlecht Chakra in balans te krijgen of te openen, kan de Kattenoog helpen.

Stier

De Stier is geboren tussen 21 april en 20 mei en hoort bij de Hart Chakra. Als je Hart Chakra in balans is, dan voel je je liefdevol en open naar andere mensen toe. Ervaar je tegengestelde gevoelens (boosheid, eenzaamheid en ben je negatief of verbitterd), dan kan de Kattenoog je ondersteunen met het loslaten van negatieve gevoelens.

Tweeling

Tweelingen zijn geboren tussen 21 mei en 21 juni. Dit sterrenbeeld hoort bij de Keel Chakra. Deze Chakra staat in het kader van expressie, wilskracht en keuze. De Keel Chakra verwijst naar het onder woorden brengen van je gevoelens en gedachten. Wanneer je hier een blokkade in voelt, dan kan de Kattenoog je wellicht helpen.

Kreeft

Een Kreeft heeft tussen 21 juni en 22 juli voor het eerst het levenslicht gezien en hoort bij het Derde oog Chakra. Het Derde oog Chakra staat in het teken van intuïtie, concentratie en vertrouwen in jezelf. Als je merkt dat je hier moeite mee hebt, dan kan de Kattenoog ervoor zorgen dat je meer in balans komt en weer op je eigen gevoelens kunt vertrouwen.

Leeuw

De Leeuw is geboren tussen 23 juli en 23 augustus en hoort bij het Derde ook Chakra. Intuïtie, concentratie en vertrouwen in jezelf komen samen in deze Chakra. Bij een disbalans in deze gevoelens kun je door het dragen van een Kattenoog, weer in balans komen op dit gebied.

Maagd

Een Maagd kwam tussen 24 augustus en 23 september ter wereld en hoort bij de Keel Chakra. Als je Keel Chakra in balans is, dan kun je gevoelens en gedachten goed onder woorden brengen. Merk je dat je in een fase zit waarin dit moeizaam gaat, dan helpt het om een Kattenoog bij je te dragen.

Weegschaal

Een Weegschaal is geboren tussen 24 september en 23 oktober en hoort bij de Hart Chakra. De Hart Chakra staat voor liefdevolle en prettige contacten met andere mensen. Voel je je verbitterd, eenzaam en/of boos, dan kan het dragen van Kattenoog je helpen om dit om te draaien. Je zult een gelukkiger mens worden.

Schorpioen

Een Schorpioen is geboren tussen 24 oktober en 22 november en hoort bij de Zonnevlecht Chakra. Een Zonnevlecht Chakra (ook Solar Plexus Chakra genoemd) die in balans is, geeft zelfvertrouwen en innerlijke kracht en balans. Als je hier moeite mee hebt, dan helpt het om een Kattenoog op je lichaam te dragen.

Boogschutter

De Boogschutter is geboren tussen 23 november en 21 december en hoort bij de Sacrale Chakra. Als de Sacrale Chakra in balans is, dan geniet je van het leven. Relaties en seksualiteit geven je plezier en voldoening. Draag een Kattenoog bij je als dit onverhoopt niet het geval is. Deze kan er dan voor zorgen dat je weer in staat raakt om jezelf meer open te stellen voor anderen en de dag weer met positiviteit tegemoet kunt zien.

Geschiedenis en etymologie van Kattenoog

De geschiedenis van edelstenen gaat ver terug. En je kunt ervan uit gaan dat het moment dat de Kattenoog ooit gevonden is door iemand, en deze persoon de schoonheid ervan erkende, dat dat het moment was dat de Kattenoog begon met geschiedenis te schrijven.

De Kattenoog door de eeuwen heen

Het is uiteraard niet te achterhalen welke koning, keizer of kerkelijke hoogheid de Kattenoog het eerst in het openbaar heeft gedragen. Maar de bijzondere eigenschappen werden direct herkend en de Kattenoog werd langzaam maar zeker steeds meer gebruikt als toevoeging in sieraden en ter versiering van ornamenten. De geneeskrachtige eigenschappen van de Kattenoog werd door toeval ontdekt. En ook niemand weet wanneer dit exact heeft plaatsgevonden. Het belangrijkste is dat de krachten waren opgemerkt en op waarde geschat werden. Hierdoor kunnen we vandaag de dag nog steeds de vruchten daarvan plukken.

De etymologie van de Kattenoog

De oorsprong van het woord Kattenoog ligt in de tijd van de oude talen. Oud-Grieks, latijn of een nog oudere taal. Generatie op generatie werd de naam doorgegeven en naar mate de tijd verstreek en de Kattenoog ook in andere landen werd genoemd, veranderde de benaming. Uiteindelijk in de Nederlandse taal aangekomen, vond wederom een verbastering plaats en zo komt het dat wij deze prachtige edelsteen als Kattenoog hebben leren kennen.

Wist je dat…

 

 • Natuurlijke kledingstoffen de heilzame werking van de Kattenoog bevorderen en synthetische stoffen de werking belemmeren?
 • Van de 4.000 mineralen die wereldwijd zijn erkend er maar 200 mineralen “edel” zijn en dat de Kattenoog er daar één van is?
 • De simpelste, maar zeer effectieve, manier om de Kattenoog te reinigen is door hem in je handen te nemen en een aantal malen hard te blazen met je eigen adem?
 • Je aan de energie van de Kattenoog kunt voelen of deze bij jou past of niet? Houd hem in je handen en concentreer je op de steen in je hand. Voel je hem van temperatuur veranderen? Bepaal dan of je je hier prettig bij voelt of niet. Bij een positief gevoel, is de Kattenoog geschikt om bij je te dragen.
 • Je de Kattenoog zoveel mogelijk apart van andere stenen moet bewaren. Edelstenen kunnen elkaars helende werking namelijk teniet doen. Om er zeker van te zijn dat bij elkaar gestopte edelstenen geen “ruzie” krijgen, doe je er verstandig aan om ze apart in een zakje of doosje te bewaren.