Illegale handelaren in Brazilië worden ervan beschuldigd miljoenen euro’s aan Paraiba toermalijn verhandeld te hebben. Dit vind zich – volgens de beschuldigingen – plaats op het platteland en arme gebieden in het land. De Paraiba toermalijn is een van de meest kostbare edelsteen ter wereld geworden. De steen is populair om de buitengewoon mooie blauwe kleur.
De Paraiba toermalijn
Paraiba is een provincie in het land Brazilië. Hier werden rond de jaren 80 en 90 de eerste toermalijnen ontdekt met de kenmerkende blauwe – en soms paarse – kleuren. De steen krijgt deze kleur omdat het veel van het mineraal koper bevat. Na een aantal jaren waren er nog weinig toermalijn te vinden in Paraiba. In Japan was er nog steeds veel vraag naar de steen. Hierdoor werd de prijs steeds hoger. Later werd de steen ook in kleine hoeveelheden in Mozambique en Nigeria gevonden.
Zeldzaamheid
Al snel werd duidelijk dat er goed te verdienen viel aan de toermalijn. Een schimmige handel aan de steen begon vrijwel direct nadat bekend werd dat er schaarste ontstond. Zeven jaar geleden werd door de overheid een onderzoek gestart naar deze illegale handel. Zeven jaar later was het onderzoek afgerond. Conclusie: Er wordt jaarlijks meer dan 1 miljard euro verdiend aan deze illegale handel. Hier worden onder andere de armste bevolkingsgroepen van het land voor uitgebuit. Het onderzoek werd uitgevoerd door het National Department of Mineral Production (DNMP)
Waarde van de edelsteen
Dankzij de schaarste is tegenwoordig één karaat van de edelsteen (ongeveer 0.2 kilo) meer dan 9.000 euro waard. Bekende merken zoals Dior, Tiffany en H Stern gebruiken graag deze steen voor hun kleding- en juwelenlijnen. In het onderzoek kwam naar voren, dankzij de verklaring van dhr. Addario (mede-eigenaar illegaal mijnbedrijf), dat zijn bedrijf in 2013 en 2014 totaal 10 kilo Paraiba toermalijn heeft gedolven. Dit vertegenwoordig de waarde van ruim 500 miljoen euro. In de mijnen werkten de lokale bevolking onder barre omstandigheden.
Afloop
De nasleep van het onderzoek gaat – naar verwachting van het DNMP – nog jaren duren, dus directe resultaten blijven nog uit. Men hoopt de illegale handelaren in de regio uit te kunnen bannen. Hopelijk kunnen zij de situatie veranderen, want zoals het nu gaat is niet eerlijk volgens de onderzoekers. Meer informatie is te vinden op de website van Al Jazeera.