amber

Geneeskracht van Amber

Amber is geen mineraal maar wordt gevormd door gefossiliseerde hars van de conferous pijnboom. Amber is dus geen mineraal maar wordt vaak wel ondergebracht in de categorie (half)edelstenen.

Een prachtige edelsteen die veel waarde voor ons heeft. Wij merken dat Amber een krachtige edelsteen is. Dit betekent dat Amber meewerkt aan en verbetering van de energie die wij nodig hebben.

Wat is Amber?

Iedere edelsteen bestaat uit één of meerdere mineralen. Mineralen zijn samengeklonterde, vaste, stoffen die in de natuur zijn ontstaan. Het proces dat hiervoor zorgt is heel ingewikkeld en kan miljoenen jaren hebben geduurd. Maar het resultaat mag er dan ook wel zijn. Edelstenen zijn prachtig en niet alleen dat, ze zijn ook zeer krachtig en kunnen je ondersteunen bij het behalen van lichamelijke en psychische doelen. Dit geldt ook voor Amber.

Algemene informatie Amber

Voordat een mineraal wordt gepromoveerd tot een edelsteen, moet hij aan een aantal voorwaarden voldoen. Hij moet mooi zijn, zeldzaam, duurzaam (hij moet dus lang mee kunnen gaan), er moet vraag naar zijn, hij moet een bepaalde traditie hebben en hij moet draagbaar zijn. Pas als al deze kenmerken aanwezig zijn, dan mag hij het etiket edelsteen dragen.

De edele aspecten van Amber

Hoewel het natuurlijk nogal persoonlijk is of je iets “mooi” vindt, kan niemand ontkennen dat de Amber geen lelijke steen is. De prachtige kleur van de Amber is opmerkelijk en of je hem nu echt heel mooi vindt of niet… bijzonder is hij zeker. Verder is de Amber zeldzaam en hij heeft een lange levensduur. Ook met de vraag en traditie zit het goed. De Amber kent een rijke historie die ver terug gaat in de tijd en deze edelsteen is altijd in trek geweest. Als sieraad en/of versiering, maar zeker ook als geneeskrachtige edelsteen.

Werking en geneeskracht van Amber

Allereerst moet je je realiseren dat edelstenen geen toverstenen zijn. De werking en geneeskracht is vaak subtiel en niet van de één op andere dag. Ook kun je edelstenen op verschillende manieren toepassen en hebben ze een specifieke werking per toepassing.

Amber heeft een zuiverende werking op het lichaam, zowel lichamelijk als geestelijk.

Barnsteen is, net zoals andere edelstenen, mineralen en kristallen, gevoelig voor energie. Door het opnemen van de negatieve energie van de drager en het teruggeven van positieve energie, kan amber helpen om spanningen en onzekerheden te verminderen of zelfs te laten verdwijnen.

In de meeste gevallen is het aan te bevelen om amber direct op de huid te dragen, je zult dan ook voelen dat het warmte uitstraalt.

 • Gewrichtsproblemen
  Het meest bekend is het gebruik van amber om gewrichtsproblemen, die ontstaan door slijtage, een ontsteking of door overbelasting, te verminderen.
 • Keelpijn
  Amber helpt ook om keelpijn te verlichten. Door deze aan een korte ketting te hangen, kan je de steen zo dicht mogelijk bij de keel dragen.
 • Astma
  Draag de amber zo dicht mogelijk bij de luchtwegen om verlichting te krijgen.
 • Slijmvliezen
  Geïrriteerde slijmvliezen, die je op vele plekken in je lichaam kunt vinden, kunnen geholpen worden met amber. Dit kan bijvoorbeeld zijn in je neus, mond, keel of je ogen.
  Als het niet mogelijk is om een barnsteen constant op het slijmvlies te dragen, bijvoorbeeld bij je ogen, dan is het mogelijk om dagelijks een half uur tot een uur rust te nemen en op een rustige plek de steen op het geïrriteerde slijmvlies te houden.
 • Blaasontsteking
  Vrouwen hebben vaak last van een blaasontsteking, wat je merkt als je pijn hebt tijdens het plassen, last hebt van rugpijn of pijn in de onderbuik, of plassen gaat in kleine beetjes.
  Een andere indicatie is troebele urine.
  Hier kan amber ook helpen de ontsteking te bestrijden.
 • Nieren
  Nieren zijn de wasmachine van het lichaam. Ze zorgen voor het verwijderen van afvalstoffen, het regelen van bloeddruk en ze maken hormonen aan die zorgen voor de rode bloedcellen en sterke botten. Ook voor je nieren helpt amber om goed te functioneren.
 • Wondjes
  Via een wond komen bacillen het lichaam binnen, dus het is belangrijk dat een wond snel gesloten word. Amber zorgt voor een snellere dichting van (kleine) wondjes.

Wat is het effect van amber op de gezondheid?

Barnsteen heeft een opwekkende invloed op de drager en zorgt voor een positieve energie.
Met een krachtige, maar toch zachte, energie, zorgt barnsteen voor balans en verminderd het negativiteit en zelfs fysieke pijn.

Verder helpt het om negatieve gevoelens te verdringen, stabiliteit en zelfvertrouwen te vergroten, en om depressies te overwinnen.
Ook voor angstige honden heeft barnsteen bewezen te helpen hun zelfvertrouwen te vergroten, en helpt de steen om teken tegen te gaan.

Baby’s kregen vroeger een ketting of armband van amber om hun systeem te versterken, dit gebruik is in sommige landen nog steeds van toepassing.

Bij baby’s waarvan de tandjes doorkomen helpt barnsteen tegen de pijn, en helpt het om de tandjes sneller door te laten komen. Het is dan wel aan te raden dat de moeder de steen eerst zelf een tijdje gedragen heeft.

Gewrichtsproblemen en barnsteen

Gewrichten bestaan uit kraakbeen in het gewricht en een kapsel om het gewricht. Dankzij het kraakbeen kan een gewricht soepel bewegen. Het kapsel maakt daarvoor een smeermiddel aan. Als je aan problemen met de gewrichten denkt zijn er verschillende vormen van. Zoals slijtage(artrose) een overbelasting van de gewrichten of bijvoorbeeld een ontsteking. Amber kan er voor zorgen dat je minder last hebt van gewrichtsproblemen. Aanbevolen wordt wel om de steen op de huid te dragen.

Amber versterkt de slijmvliezen

Slijmvliezen zitten op verschillende plekken van je lichaam. De meest bekende slijmvliezen zijn die van in de ogen, neus, mond, de keel en de geslachtsorganen. Door een allergie, bacterie, of een verkoudheid kunnen je slijmvliezen geïrriteerd raken. Door deze irritaties kun je last krijgen van uitdroging, jeuk of pijn. Een steen van amber kan helpen om je slijmvliezen te versterken. Voor het beste resultaat moet je de steen op de huid dragen.

Keel

Keelpijn kun je krijgen door verschillende oorzaken. Problemen zoals bijvoorbeeld een allergie, inademing van prikkelende stoffen en verkeerd stemgebruik. Een steen van amber gedragen op de huid kan verlichting geven aan de eerder genoemde klachten.

Blaas

Een bekend probleem met de blaas is de blaasontsteking. Wanneer je een blaasontsteking hebt dan heb meestal pijn bij het plassen, plas je vaak kleine beetjes, en heb je pijn in de rug of onderbuik. Ook kan je urine er troebel uitzien. De kwaal komt vaker bij vrouwen voor dan bij mannen. Amber gedragen op de huid heeft een positieve werking op de blaas.

Nieren

Nieren die gezond zijn verwijderen afvalstoffen uit je lichaam. Ze regelen je bloeddruk en maken hormonen die op hun beurt weer zorgen dat je lichaam voldoende rode bloedcellen en sterke botten krijgt. Amber zorgt voor een goede nierfunctie. Draag de steen wel op de huid.

Wondgenezing

Een wond is een beschadiging van de huid of aan de organen. Een wond zorgt dat ziekteverwekkers gemakkelijk het lichaam kunnen binnendringen. Het is daarom van belang dat de wond zo snel mogelijk gesloten wordt. Een steen van amber kan er aan bijdragen dat de wondgenezing beter verloopt.

Op deze manieren werkt de Amber

 • Zuiveren en in balans brengen van de energie in een ruimte: Leg een aantal Amber in de betreffende ruimte. Zorg ervoor dat de stenen vrij liggen van andere objecten.
 • Toevoeging van geneeskrachtige energie aan een glas drinkwater: Doe een klein steentje in een afgesloten glazen buisje en plaats deze gedurende 24 uur in een glas water op kamertemperatuur.
 • Toevoeging van geneeskrachtige eigenschappen in massageolie, lotions en crèmes: Leg de steen gedurende 24 uur in de betreffende substantie
 • Ondersteuning bij meditaties: Plaats de steen op de blote huid tijdens de meditatiesessie.
 • In balans brengen van de energiebanen in het lichaam: Draag de steen in een klein zijden zakje of verwerkt in een sieraad, op je lichaam.

De geneeskracht van Amber

Edelstenen ontlenen hun geneeskrachtige werking aan de energietrillingen die zich in de steen bevinden. De frequentie van deze trillingen worden door het lichaam overgenomen waardoor de verstoorde energiebalans in het lichaam weer in het gareel komt. Er treedt dus genezing op doordat je lichaamsenergie weer de juiste balans vindt. Het is bekend dat Amber een ondersteunend effect heeft. Voor sommige zorgt het voor een juiste bloeddruk en het tot rust komen. Ook de helderheid van je psyche hoort bij de geneeskracht van Amber. Daarnaast zorgen edelstenen ook voor het in balans komen van lichaam en geest. Daarnaast zijn lichamelijke aandoeningen zoals krampen, minder goed werkende organen of slecht slapen en dromen, soms geen enkel probleem voor de Amber om hier de geneeskracht aan te geven die er is.

Wat is het effect van Amber op de gezondheid?

Bij een juiste toepassing en met een beetje geduld, zal je een verbetering opmerken. De genezing met edelstenen gaat in de meeste gevallen zeer geleidelijk en niet binnen een week of twee. Vaak heb je ook helemaal niet in de gaten dat de klachten minder worden en realiseer je je pas na een maand of twee… hé, de klachten zijn een stuk minder geworden…

Verzorging van Amber

Ook edelstenen als Amber hebben onderhoud nodig als ze goed hun werk willen blijven doen. Het spreekt voor zich dat edelstenen door gebruik vies of stoffig kunnen worden. De buitenkant van de steen kun je dan schoonmaken (fysieke reiniging). Maar ook de binnenkant van de edelsteen regelmatig worden “schoongemaakt” (energetische reiniging).

Fysieke reiniging van Amber

Het lijkt eenvoudig… een sopje met zeep en even boenen. Niet doen! Dit komt de steen niet ten goede. Als het gebruik van water echt onvermijdelijk is, gebruik dan afgekoeld gekookt water of, beter nog, bronwater zonder koolzuur. Dit bevat minder kalk en de edelsteen zal dan minder snel worden aangetast door kalkafzetting. Maak de steen na gebruik van water, droog met een zachte schone doek. Als het om oppervlakkig vuil gaat kun je beter een zachte kwast gebruiken om de edelsteen schoon te maken.

Energetische reiniging van Amber

Tijdens het gebruik van de steen verliest hij zijn positieve energie aan de omgeving en/of drager. Ook neemt hij negatieve energie in zich op. Deze wisselwerking zorgt ervoor dat de steen een heilzaam effect kan hebben. Het is dus zaak om de steen regelmatig energetisch te reinigen. Slechte energie eruit (ontladen) en positieve energie erin (opladen).

Ontladen en opladen van Amber

Er zijn verschillende manieren om edelstenen te ontladen en weer op te laden zodat ze hun ondersteunende en helende werking behouden:

 • Reinigen in aarde: Begraaf de steen in de grond. Hij ontlaadt zich dan van negatieve energie waardoor de positieve energiestromen weer kunnen vloeien. Zet een stokje in de grond zodat je niet vergeet waar je de steen hebt begraven. Of doe de steen in een potje met aarde.
 • Reinigen met water: Het water moet stromend zijn zodat negatieve energie wordt afgevoerd. Gebruik afgekoeld gekookt water of bronwater zonder koolzuur.
 • Reinigen met hitte: Leg de edelsteen een tijdje in het felle zonlicht. Negatieve energie zal dan verdampen door de hitte.
 • Reinigen met lucht: Berook de edelsteen met wierook. Mirre, Lavendel en Salie zijn ook erg effectief
 • Ontladen met Hematiet: Leg de edelsteen een nacht lang in een bakje met Hematiet edelsteentjes. Deze ijzerhoudende steentjes trekken negatieve energie uit edelstenen.
 • Opladen met Bergkristal: Leg de edelsteen overdag een uur of 4 in een schaaltje met Bergkristal steentjes.

Reinig de Amber ongeveer één keer per week als je hem regelmatig op je draagt.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Amber

Ieder sterrenbeeld heeft een eigen edelsteen. Sommige sterrenbeelden zijn zelfs verbonden met meerdere edelstenen en andersom (dus een edelsteen kan bij meerdere sterrenbeelden horen). Iedere edelsteen heeft invloed op één of meerdere Chakra’s. Een Chakra is een centrale plaats in je lichaam, waar energiebanen samenkomen. In de westerse wereld wordt er vanuit gegaan dat een menselijk lichaam zeven Chakra’s heeft.

Steenbok

Een Steenbok is geboren tussen 22 december en 19 januari en hoort bij de Wortel Chakra. Een disbalans in de Wortel Chakra kan nervositeit en angst veroorzaken. De Amber helpt je dan om je minder onzeker te voelen en je kracht te geven om angsten onder ogen te zien. Het geeft je moed en innerlijke kracht.

Waterman

Een Waterman is geboren tussen 20 januari en 19 februari en hoort bij de Wortel Chakra. De Amber helpt een verstoorde status van je Wortel Chakra in balans te brengen. Een verstoorde Wortel Chakra merk je door gevoelens van onzekerheid, nervositeit en angsten.

Vissen

Ben je Vissen van sterrenbeeld, dan ben je tussen 20 februari en 20 maart ter wereld gekomen. De Chakra die bij Vissen hoort is de Sacrale Chakra. De Sacrale Chakra staat voor relaties en seksualiteit. Blokkades in die gebieden kunnen in balans komen door het dragen van Amber. Je zult je meer open voelen voor anderen en meer kunnen genieten van het leven.

Ram

Een Ram is geboren tussen 21 maart en 20 april en hoort bij de Zonnevlecht Chakra. De Zonnevlecht Chakra (ook Solar Plexus Chakra genoemd) is waar persoonlijke kracht, balans en zelfvertrouwen gebundeld zijn. Om je Zonnevlecht Chakra in balans te krijgen of te openen, kan de Amber helpen.

Stier

De Stier is geboren tussen 21 april en 20 mei en hoort bij de Hart Chakra. Als je Hart Chakra in balans is, dan voel je je liefdevol en open naar andere mensen toe. Ervaar je tegengestelde gevoelens (boosheid, eenzaamheid en ben je negatief of verbitterd), dan kan de Amber je ondersteunen met het loslaten van negatieve gevoelens.

Tweeling

Tweelingen zijn geboren tussen 21 mei en 21 juni. Dit sterrenbeeld hoort bij de Keel Chakra. Deze Chakra staat in het kader van expressie, wilskracht en keuze. De Keel Chakra verwijst naar het onder woorden brengen van je gevoelens en gedachten. Wanneer je hier een blokkade in voelt, dan kan de Amber je wellicht helpen.

Kreeft

Een Kreeft heeft tussen 21 juni en 22 juli voor het eerst het levenslicht gezien en hoort bij het Derde oog Chakra. Het Derde oog Chakra staat in het teken van intuïtie, concentratie en vertrouwen in jezelf. Als je merkt dat je hier moeite mee hebt, dan kan de Amber ervoor zorgen dat je meer in balans komt en weer op je eigen gevoelens kunt vertrouwen.

Leeuw

De Leeuw is geboren tussen 23 juli en 23 augustus en hoort bij het Derde ook Chakra. Intuïtie, concentratie en vertrouwen in jezelf komen samen in deze Chakra. Bij een disbalans in deze gevoelens kun je door het dragen van een Amber, weer in balans komen op dit gebied.

Maagd

Een Maagd kwam tussen 24 augustus en 23 september ter wereld en hoort bij de Keel Chakra. Als je Keel Chakra in balans is, dan kun je gevoelens en gedachten goed onder woorden brengen. Merk je dat je in een fase zit waarin dit moeizaam gaat, dan helpt het om een Amber bij je te dragen.

Weegschaal

Een Weegschaal is geboren tussen 24 september en 23 oktober en hoort bij de Hart Chakra. De Hart Chakra staat voor liefdevolle en prettige contacten met andere mensen. Voel je je verbitterd, eenzaam en/of boos, dan kan het dragen van Amber je helpen om dit om te draaien. Je zult een gelukkiger mens worden.

Schorpioen

Een Schorpioen is geboren tussen 24 oktober en 22 november en hoort bij de Zonnevlecht Chakra. Een Zonnevlecht Chakra (ook Solar Plexus Chakra genoemd) die in balans is, geeft zelfvertrouwen en innerlijke kracht en balans. Als je hier moeite mee hebt, dan helpt het om een Amber op je lichaam te dragen.

Boogschutter

De Boogschutter is geboren tussen 23 november en 21 december en hoort bij de Sacrale Chakra. Als de Sacrale Chakra in balans is, dan geniet je van het leven. Relaties en seksualiteit geven je plezier en voldoening. Draag een Amber bij je als dit onverhoopt niet het geval is. Deze kan er dan voor zorgen dat je weer in staat raakt om jezelf meer open te stellen voor anderen en de dag weer met positiviteit tegemoet kunt zien.

Geschiedenis en etymologie van Amber

De geschiedenis van edelstenen gaat ver terug. En je kunt ervan uit gaan dat het moment dat de Amber ooit gevonden is door iemand, en deze persoon de schoonheid ervan erkende, dat dat het moment was dat de Amber begon met geschiedenis te schrijven.

De Amber door de eeuwen heen

Het is uiteraard niet te achterhalen welke koning, keizer of kerkelijke hoogheid de Amber het eerst in het openbaar heeft gedragen. Maar de bijzondere eigenschappen werden direct herkend en de Amber werd langzaam maar zeker steeds meer gebruikt als toevoeging in sieraden en ter versiering van ornamenten. De geneeskrachtige eigenschappen van de Amber werd door toeval ontdekt. En ook niemand weet wanneer dit exact heeft plaatsgevonden. Het belangrijkste is dat de krachten waren opgemerkt en op waarde geschat werden. Hierdoor kunnen we vandaag de dag nog steeds de vruchten daarvan plukken.

De etymologie van de Amber

De oorsprong van het woord Amber ligt in de tijd van de oude talen. Oud-Grieks, latijn of een nog oudere taal. Generatie op generatie werd de naam doorgegeven en naar mate de tijd verstreek en de Amber ook in andere landen werd genoemd, veranderde de benaming. Uiteindelijk in de Nederlandse taal aangekomen, vond wederom een verbastering plaats en zo komt het dat wij deze prachtige edelsteen als Amber hebben leren kennen.

Wist je dat…

 • Natuurlijke kledingstoffen de heilzame werking van de Amber bevorderen en synthetische stoffen de werking belemmeren?
 • Van de 4.000 mineralen die wereldwijd zijn erkend er maar 200 mineralen “edel” zijn en dat de Amber er daar één van is?
 • De simpelste, maar zeer effectieve, manier om de Amber te reinigen is door hem in je handen te nemen en een aantal malen hard te blazen met je eigen adem?
 • Je aan de energie van de Amber kunt voelen of deze bij jou past of niet? Houd hem in je handen en concentreer je op de steen in je hand. Voel je hem van temperatuur veranderen? Bepaal dan of je je hier prettig bij voelt of niet. Bij een positief gevoel, is de Amber geschikt om bij je te dragen.
 • Je de Amber zoveel mogelijk apart van andere stenen moet bewaren. Edelstenen kunnen elkaars helende werking namelijk teniet doen. Om er zeker van te zijn dat bij elkaar gestopte edelstenen geen “ruzie” krijgen, doe je er verstandig aan om ze apart in een zakje of doosje te bewaren.

Amber als sieraad

Het spreek voor zich dat de Amber uitstekend geschikt is om als sieraad te dragen. Ook kun je de Amber aanbieden bij een goede juwelier met het verzoek om hem te verwerken in een ketting, armband, ring of ander ornament naar keuze. Dit leidt vaak tot verrassende en zeer originele ontwerpen en oplossingen. Er zijn ook workshops en cursussen te volgen waarbij je je eigen Amber zelf mag verwerken tot sieraad.

Wat is amber nog meer?

Laten we eerst even wat duidelijkheid scheppen.
Behalve de kleur amber, en amber bier, zijn er nog twee producten die amber heten.

De eerste is een wasachtige afscheiding uit de darmen van potvissen, wat gebruikt wordt als dure geurstof voor parfums. Deze wordt meestal ambergris, of grijze amber, genoemd.
In December 2012 is in een aangespoelde potvis bij Texel een aantal stukken amber ambergris aangetroffen. Deze stukken, met een totaal gewicht van 83 kilo, had een waarde van ruim een half miljoen euro.

Verder kennen we nog de (half)edelsteen, amber. De officiële naam in het Nederlands is barnsteen, maar omdat internationaal de naam amber wordt gebruikt, hebben we dit overgenomen in Nederland.

Amber als edelsteeen

Deze laatste is waar we het hier over hebben. De naam barnsteen komt van het oude woord voor branden, barnen, omdat barnsteen vroeger verbrand werd voor gezondheidsredenen en vanwege de aangename lucht.

Algemene informatie over amber

Barnsteen is eigenlijk geen steen, maar versteende hars van naaldbomen. Naaldbomen scheiden hars af als de bast beschadigd is. Dit is een stroperige substantie, die als laagje over de beschadiging ligt. Omdat het erg plakkerig is, blijven er regelmatig insecten in steken.

Als de boom afsterft, kan, na miljoenen jaren en afhankelijk van de omstandigheden, amber gevormd worden van de hars. Vaak kan je de insecten terug vinden die in de hars zijn gevangen. Omdat ze al zo lang in de hars hebben gezeten, en door natuurlijke invloeden, hebben ze wel alle kleur verloren en zijn deze fossielen zwart van kleur.

Amber uit Oostzeegebied

Het overgrote deel van de amber komt uit het Oostzeegebied, met name omdat hier lang geleden zogenaamde oerbossen stonden.
Maar het is mogelijk amber te vinden in Nederland, Duitsland, Engeland en eigenlijk over de hele wereld, met name langs de kustlijn.

Amber komt voor in allerlei kleuren, maar de meest bekende is wel de geel-oranje variant.
Voor sieraden wordt meestal de transparante barnsteen gebruikt, soms nog met een fossiel van een insect of een plant erin.

Amber kopen

Door de opkomst van plasticsoorten worden er wel veel namaak amber sieraden aangeboden, het is daarom belangrijk goed te weten wat je koopt.
Zeker de wat minder bekende kleuren, zoals bijvoorbeeld de blauwe amber, zijn erg waardevol, en daarom een bron van namaak.

Ook is er zogenaamde “gebrande barnsteen”. Dit is ondoorzichtige barnsteen die, door de steen te koken in olie, doorzichtig wordt gemaakt.
Hierdoor heeft deze steen een bruine, transparante, kleur, met kleine barstjes in de steen.

Verzorging van amber

Omdat amber geen echte steen is, maar een fossiel, is het nodig deze met zorg te behandelen. Amber kan smelten of zelfs branden, dus bij voorkeur hou je het uit de buurt van open vuur.

Ook is amber gevoelig voor krassen. Zeker als je een mooi sieraad hebt met een insect of plant erin, is dat zonde. In dat geval kan je zelf proberen een kras te verwijderen met een polijstmiddel voor sieraden of tandpasta. Als de kras te diep is, is de enige mogelijkheid de steen opnieuw te laten polijsten.

Amber energetisch reinigen

Behalve de fysieke verzorging van amber is het ook noodzakelijk om regelmatig de steen energetisch te reinigen om de positieve energie hiervan weer aan te vullen.

Stenen hebben door de jaren die ze in de aarde hebben doorgebracht, een eigen energie en trillingsfrequentie. Als een steen uit de aarde wordt gehaald, wordt deze frequentie in de loop van de tijden minder.
Ook wordt de energie geleidelijk minder, omdat de energie van de drager vaak een andere frequentie heeft dan die van de steen. De wisselwerking tussen deze twee bronnen zorgt voor een geleidelijke afname van de energie in de steen. Dat is de reden dat het dragen van barnsteen zo’n positief effect heeft op de drager, de energie van de steen wordt overgenomen door de drager.
En de steen neemt de negatieve energie van de drager over.

Negatieve energie verwijderen

Dit betekent echter wel dat de steen regelmatig moet worden gereinigd, zodat de negatieve energie wordt verwijderd en vervangen door positieve energie.
Afhankelijk van de grootte van de steen, de energie van de drager en de omgevingen waarin deze zich begeeft, moet een steen vaker of minder vaak worden gereinigd en opnieuw opgeladen.

Barnsteen reinigen kan op verschillende manieren:

 • Water
  In tegenstelling tot andere stenen, moet je barnsteen niet zomaar tijd in water leggen om te reinigen.
  De lage hardheid van barnsteen kan zorgen voor barsten of breken, en de steen kan water absorberen.
  Om amber met water schoon te maken is het voldoende hiervoor een klein beetje warm water en een zachte doek te gebruiken. Nooit heet of kokend water gebruiken!
  Dit is vooral geschikt voor snelle reiniging, maar moet op een later moment worden opgevolgd door een intensievere reiniging.Na schoonmaken van de steen kan je deze met een paar druppels olijfolie oppoetsen zodat deze weer mooi glimt.
 • Salie
  Een veelgebruikte methode om stenen te reinigen is witte salie te verbranden en de steen hier een aantal keren doorheen te halen.
  De energie van de rook reinigt de steen, en zorgt voor nieuwe energie voor de steen.Andere kruiden die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn sandelhout, braam, brandnetel of heide.
  Vanwege de snelheid en omdat de methode met kruiden zorgt voor een grondige reiniging, wordt deze methode veel toegepast.
 • Hematiet en toermalijn
  Hematiet is een zogenaamde chakra steen, met als grootste voordeel dat deze zelfreinigend is. Door de barnsteen een nacht in een schaal met hematiet te leggen wordt de barnsteen ontladen en gereinigd.
  Een andere geschikte steen hiervoor is zwarte toermalijn.De hematiet of toermalijn kan opgeladen worden door deze in de volle zon te leggen.

De verschillende mogelijkheden van reinigen

Na het reinigen van de steen, dient deze opgeladen te worden.
Ook hier zijn verschillende mogelijkheden voor.

 • Zonlicht
  Stenen kunnen vaak worden opgeladen door deze in de volle zon te leggen. Dit geldt met name voor heldere stenen.
  Niet alle stenen kunnen op deze manier worden opgeladen, voor barnsteen raden we deze methode niet aan. Als u barnsteen in de volle zon legt, zorg dan dat deze hier niet te lang in blijft liggen. Je loopt anders het risico op barsten en verkleuringen.
 • Maanlicht
  Opladen door de steen in maanlicht te leggen werkt ook goed, zeker rond de tijd van de volle maan. U kunt de steen gewoon in het raamkozijn leggen, als de maan er maar direct op kan schijnen.
 • Aarde
  Een steen een tijdje in de aarde leggen is ook een veel toegepaste methode. Voor barnsteen moet je wat maatregelen nemen anders kan de polijstlaag beschadigd worden, en je loopt het risico dat de steen vervuiling uit de aarde opneemt.
  Verpak de steen in een doek van een natuurproduct zoals wol of katoen, desnoods dubbel verpakt. Dan begraaf je de steen op ongeveer een halve meter diepte en laat deze tussen 1 dag en 3 weken liggen. De periode is afhankelijk van de staat van de steen en hoe groot deze is.

Sterrenbeeld en chakra’s die horen bij amber

Amber is verbonden aan de sterrenbeelden leeuw, kreeft, maagd en tweelingen.
Natuurlijk kan je ook amber dragen als je een ander sterrenbeeld hebt, maar met name bij deze sterrenbeelden komt de kracht van amber het meest naar boven.

De chakra die bij (gele) amber hoort is de zonnevlechtchakra, of plexus solaris. Bij groene amber hoort de hartchakra.

De zonnevlechtchakra, of 3e chakra, vind je net boven de navel en is verantwoordelijk voor je energiehuishouding. Met als bijbehorend element vuur, is dit chakra verbonden met de kleur geel.
Je weet wanneer dit chakra uit balans is als je goedkeuring van anderen zoekt, en vaak ook bij oververmoeidheid.
Als dit chakra open is, heb je juist controle, met name binnen een groep, en veel zelfwaardering.
Een overactieve chakra zorgt voor een dominante, en vaak zelfs agressieve, houding.

De blauwe amber is geschikt voor alle chakra’s.

Geschiedenis en ethymologie van amber

Amber wordt al eeuwenlang gebruikt, zowel als sieraad en als medicijn.
In Rome speelden de vrouwen met barnsteen in hun handen zoals mensen tegenwoordig een stressbal gebruiken. Ze waren ervan overtuigd dat door in contact te blijven met barnsteen, ze er jonger uit bleven zien.

Ook werd amber vroeger veel vermalen en in lak verwerkt, of het poeder werd gebruikt als wierook.

En barnsteen werd gebruikt als medicijn. In de papieren van Nicolaus Copernicus is in ieder geval 1 recept gevonden voor een medicijn waarin barnsteen verwerkt was.
Hippocrates schreef zelfs medische eigenschappen toe aan amber, en tot in de Middeleeuwen werden de door hem beschreven toepassingen nog steeds gebruikt.
Tijdens de periodes van de pest in de middeleeuwen werd barnsteen ingezet om de ziekte tegen te gaan. Er werd zelfs gezegd dat de mannen die met kruiken met brandende barnsteen rondliepen, nooit ziek werden.

De reden dat barnsteen als medicijn werd gebruikt komt onder andere omdat het 3% tot 8% barnsteenzuur bevat, wat ook in moderne medicijnen wordt toegepast en het immuunsysteem versterkt.

Wist je dat…

 • Hoewel we amber meestal kennen als geel/oranje steen, zijn er meer dan 300 verschillende kleuren amber.
  Er zijn zelfs witte, blauwe, groene en zwarte soorten. De doorzichtige stenen zijn het populairst en daarom ook het duurst. Van de kleuren is de blauwe barnsteen, die in de Dominicaanse Republiek en Indonesië gevonden wordt, het meeste geld waard. Hiervan wordt slechts zo’n 100 kilo per jaar gevonden.
 • De Griekse naam voor amber is “Electra” of “Elektron”, omdat barnsteen elektrisch geladen wordt als je het opwrijft. Hier komt onze term elektriciteit vandaan.
 • In de film Jurassic Park wordt een fossiel, gevangen in amber, gebruikt om de dinosauriërs tot leven te wekken. Dit is echter niet mogelijk. Het is wel geprobeerd door wetenschappers, en mogelijk zijn er nog steeds wetenschappers mee bezig.
 • DNA halveert elke 521 jaar in bruikbaarheid. Dus de kans dat in een barnsteen van miljoenen jaren oud nog bruikbare DNA gevonden wordt, is marginaal.
 • In barnsteen zijn wel meer dan 1000 uitgestorven diersoorten ontdekt, die we anders nooit meer hadden gekend.

Er is veel namaak-barnsteen op de mark, wat vaak niet te onderscheiden is van echte barnsteen. Om te testen of het echte barnsteen is moet je er een klein beetje van afschrapen. Echte barnsteen geeft poeder, de namaak geeft flinters.
Ook blijft echte barnsteen drijven op zout water, hoewel niet in de Noordzee.
Tenslotte warmt barnsteen snel op in je hand. Namaak barnsteen, wat eigenlijk plastic is, zal dat veel minder doen.

Amber als sieraad

Tijdens opgravingen in Engeland zijn sieraden van amber teruggevonden, die 11.000 jaar voor Christus zijn gemaakt.
Ook in piramides in Egypte zijn barnstenen sieraden gevonden.

Tegenwoordig kun je allerlei sieraden kopen waarin amber is verwerkt, zoals kettingen en ringen.

De meeste sieraden worden gemaakt van amber wat gedolven of gevonden wordt rond de Baltische kust. Deze heldere, geel-oranje, variant is het meest geliefd voor deze toepassingen.
De amber die wordt gedolven uit de zee, met verschillende tinten bruin en geel en vaak niet doorschijnend, wordt gebruikt voor siervoorwerpen als doosjes, beeldjes en mondstukken voor pijpen en sigaren.

Omdat er veel namaak op de markt is, en deze tegenwoordig zo goed is dat het moeilijk is de echtheid te bepalen, raden we aan altijd bij een vertrouwd adres te kopen.

Amber kopen

Zie hier waar je op moet letten als je amber gaat kopen.