nieuwe mineralen

Nieuwe mineralen: 208 gesteenten gepromoveerd

Als je aan mineralen denkt dan is vogelpoep wellicht niet het eerste wat je te binnen schiet. Amerikaanse wetenschappers hebben in 2017 in totaal 208 gesteenten tot mineraal gepromoveerd. Veel van deze nieuw erkende mineralen zijn ontstaan als toevallig bijproduct van de menselijke activiteit. Ook voorwerpen zoals een stuk roest uit een oud scheepswrak en een mineraal dat groeide op een stuk gereedschap zijn nu als mineraal geclassificeerd.

208 nieuwe mineralen

Niet zomaar alle voorwerpen worden toegelaten tot de groep mineralen. Gesteenten die door de mens zijn gemaakt, zoals baksteen of porselein, worden niet toegelaten. Stenen die per ongeluk zijn ontstaan door menselijk toedoen, maken wel kans. Je kunt hierbij denken aan kristallen in mijntunnels of mineralen die zijn ontstaan in oude scheepswrakken. Ook worden er dikwijls nieuwe mineralen gevonden tussen mijnafval.

De mens maakt nieuwe mineralen

Miljarden jaren geleden zijn dankzij zuurstof veel mineralen ontstaan. Sindsdien heeft de tijd in deze wereld een klein beetje stilgestaan. Nu merkt de organisatie Mineralogical Society of America op dat de wereld van kristallen zich in een razendsnel tempo uitbreid. Wij als mens scheppen in recordtempo nieuwe mineralen. Deze organisatie heeft tevens de 208 nieuwe mineralen erkend.

Ontstaan nieuwe mineralen

Het klinkt misschien gek, maar wij als mensen maken enorm veel nieuwe mineralen. In de verre toekomst zullen op de spullen die wij weggegooid hebben in de natuur zoals: fietsbanden, lege batterijen, bouwmaterialen en computeronderdelen, ook mineralen hechten. De natuur en de omgeving van waar producten liggen reageren op elkaar. Wie weet dat we over flink wat jaren kunnen spreken over batterijtiet en autobandiet. Tot die tijd moeten we het doen met nieuwe stenen zoals tinnunculiet, simonkolleïet en abhuriet. De eerste in de rij is gewoonweg versteend vogelpoep.

bronnen:
www.minsocam.org
Volkskrant