Trommelstenen knuffelstenen handstenen verschil

Verschil trommelstenen, knuffelstenen en handstenen

Gebruik in edelsteentherapie

Trommelstenen, knuffelstenen en handstenen zijn edelstenen die veel gebruikt worden in de edelsteentherapie. Omdat ze door een speciale bewerking mooie afrondingen en vlakke kanten hebben zijn ze goed te gebruiken voor therapiebehandelingen. Bij lichamelijke klachten worden ze gebruikt voor het maken van kristal water, steenleggingen (hierbij worden stenen op delen van het lichaam gelegd), verwerking in mandala’s (stenen in een cirkel) of grids (stenen in een rechthoek), gezichtsmassage, handmassage of massage van het hele lichaam. Ze worden ook verwerkt in sieraden, bij foto’s van dierbaren gelegd ter bescherming of in huis gezet als decoratie.

Wat zijn trommelstenen?

Trommelstenen ontstaan door machinale bewerking van ruwe (edel)stenen. De stenen worden in een ronddraaiende trommel gedaan met water en een slijpmiddel (carborundum of siliciumcarbide). Door het ronddraaien vallen de stenen op elkaar en samen met het schuren zorgt deze bewerking ervoor dat alle scherpe punten en overige uitsteeksels verdwijnen. De stenen worden hierdoor kleiner. Afhankelijk van hardheid en samenstelling verdwijnt een derde tot zelfs twee derde van de omvang. Het trommelen gebeurt in minimaal 3 fases. In elke fase wordt fijner slijppoeder gebruikt. Het trommelen kan twee tot vijf weken duren, afhankelijk van de gewenste kwaliteit.

Controle op het eindresultaat

Door een aantal factoren zoals het soort steen, het oorspronkelijke formaat van de ruwe steen, de tijdsduur van het trommelen en de snelheid waarmee de trommel ronddraait, verschilt het eindresultaat. De verschillende maten trommelstenen kunnen willekeurig ontstaan, maar ook meer gecontroleerd. Door de ruwe steen eerst in bepaalde vormen te zagen kun je speciale vormen als een ei, bol of traan maken. Door extra plastic bolletjes in de trommel te doen wordt voorkomen dat de stenen te hard botsen. De kleine stukjes steen die als afval van het trommelproces overblijven kunnen worden hergebruikt voor oplaad- en ontlaadsteentjes of als splitkralen.

Knuffelstenen

Knuffelstenen zijn speciale trommelstenen. Deze stenen voelen zeer glad en zacht aan. Dat komt omdat bij de laatste keer trommelen een speciaal slijp- en polijstpoeder wordt gebruikt, tinoxide of diamantpoeder in plaats van carborundum. Daarnaast hebben knuffelstenen  altijd een speciaal formaat dat prettig in de hand ligt. Je kunt ze daardoor bijvoorbeeld in je broekzak dragen. Trommelstenen en knuffelstenen weken vooral bij lichamelijk klachten. Omdat sommige handelaren elke trommelsteen een knuffelsteen noemen kan er verwarring zijn over het verschil tussen beide.

Handstenen

Een handsteen is een steen met een afgeplatte vorm. Soms wordt een handsteen voorbewerkt met de trommel, maar voor het eindresultaat wordt de steen handmatig afgeslepen en gepolijst. Om de kans op breuk te verminderen wordt voor het vervaardigen van handstenen meestal een betere kwaliteit stenen gebruikt. Handstenen blijven door hun platte vorm heel goed leggen bij steenleggingen en zijn daardoor geliefd bij edelsteentherapie. Naast lichamelijke klachten werken handstenen ook bij geestelijke klachten.