Lapis Lazuli spirituele steen

Lapis Lazulli een blauwe energie

Een unieke edelsteen: de Lapis Lazulli!

Wat is Lapis Lazulli?

Lapis Lazulli: (Na,Ca)8(AlSiO4)6(S,SO4,Cl)1-2, een Lazuliet is een diep blauwe metamorfe rots, een semi-edelsteen welke sinds de oudheid geprezen is om haar diepe en mooie blauwe kleur. De steen heeft een hardheid van 5.5 op de schaal van Mohs, dit houd in dat de steen niet bijzonder hard is en gemakkelijk te bekrassen is met andere vaak hardere edelstenen.

Lapis Lazulli: Blauw is mooi

Zodra er in kristallijne marmer contactmetamorfose ontstaat is er kans op de creatie van Lapis Lazulli. In Lapis Lazulli komen vaak enkele van de volgende componenten voor: Sodaliet (blauw), Pyriet (geel, metaal glanzend – goud lijkend) en/of Calciet (wit). Ook kunnen de volgende mineralen zich in de steen bevinden: Diopsiet, Enstatiet, Augiet, Hauyniet, Geyeriet (een Lollingiet rijk aan zwavel), Mica’s, Hornblende en Noseaan. Zit er veel Calciet (wit) in de Lapis Lazulli dan ziet men de steen vaak als waardeloos. De meest waardevolle exemplaren beschikken over Pyriet wat voor een gouden glitter zorgt.


De beste Lapis Lazulli worden gevonden in Afghanistan en Chili echter in China en noordelijk Centraal-Azië worden ook zeer goede exemplaren gevonden. Al sinds 7.000 voor Christus won men Lapis Lazulli uit de Sar-i Sang mijnen in Afghanistan. In 4.000 voor Christus was de steen in de stad Ur (Mesopotamië) in gebruik als ruilmiddel. Ook in het oude Egypte was de steen zeer geliefd.

Algemene informatie over Lapis Lazulli

Lapis Lazulli resoneren met de vibraties van waarheid en verlichting. Het zijn krachtige intens blauwe stenen welke het derde oog openen en de pijnappelklier stimuleren. De steen is goed om te dragen om zo boosheid en negatieve gedachtes tegen te gaan. Ook helpt de steen frustraties en boosheid in het algemeen tegen te gaan. De stenen zijn sinds de oudheid geprijsd als een van de mooiste blauwe stenen. Hoe meer blauw van kleur hoe hoger de waarde van de steen. De steen resoneert met de energie van de Koning of Koningin welke in ons zit, historisch gezien hebben personen van adel de steen veel gedragen en in hun bezit gehad. De steen geeft ook een goede balans tussen de vrouwelijke en de mannelijke aspecten van ons. De stenen zijn van waarde door de blauwe kleur welke als bijzonder mooi bekend is. Ook de metafysische elementen en alchemische waarde is van groot belang bij de steen.

Verlichting met Lapis Lazulli

Vele van ons begrijpen de waarde van waarheid echter, evenveel zijn onzeker over verlichting. Wat is het concept van verlichting en wat is de rol van deze steen daarin?
De vibratie van Lapis Lazulli helpt bij het ontwikkelen van het fundament van geloof. Samen met de ervaring van vertrouwen in het zelf. Begrip van spiritualiteit en de dingen welke we op ons pad tegenkomen krijgen we verlichting. Een plotse gewaarwording van en begrip van onze spirituele reis. Vertrouwen en geloof in deze ontdekking alle zullen door de Lapis Lazulli aangewakkerd worden als een vuur aangewakkerd door de wind.

Werking en geneeskracht van Lapis Lazulli

Lapis Lazulli is een steen met geneeskrachtige werking. De steen staat erom bekend te helpen bij onder andere:

 • Migraine
 • Depressiviteit
 • Angsten
 • Gehoorverlies
 • Hoogtevrees
 • Keel problemen
 • Bloeddruk problemen
 • Ondersteuning van het immuunsysteem
 • Stemband gerelateerde problemen
 • Reinigen van organen

Wat is het effect van Lapis Lazulli op de gezondheid?

De effecten van Lapis Lazulli op de gezondheid zijn zeer positief. Het dragen van de Lapis Lazulli helpt de organen te reinigen van eventueel aanwezige vervuiling. Het is daarom een reinigende steen. Het gehele immuunsysteem krijgt een boost zodra de Lapis Lazulli in de buurt is. Problemen met de stembanden kunnen bestreden worden door de steen om de nek te dragen. Zodra men last heeft van een te hoge of te lage bloeddruk dan kan ook het dragen van de steen hierbij helpen. Voor hulp bij de bloeddruk is het van belang de steen om de armen of als ring om de vingers te dragen. Hoogtevrees, een vervelende angst kan met behulp van de Lapis Lazulli overwonnen worden.

Lapis Lazulli: als sieraad

De steen dient hiervoor als sieraad gedragen te worden of los bijvoorbeeld in de zak. Op momenten dat de hoogtevrees begint helpt het de Lapis Lazulli in de hand te nemen en er diep in te kijken. Het vasthouden van de steen met de blote hand helpt op momenten van angst zoals hoogtevrees maar ook andere angsten bijzonder goed. In geval van verminderd gehoor en het verlies van gehoor kan de steen helpen het proces te vertragen. Verloren gehoor zal niet terugkeren maar door het proces te vertragen kan de steen zorgen voor een gehoor wat beter blijft ten opzichte van het gehoor bij iemand met dezelfde klachten welke de steen niet gebruikt. De steen kan in geval van gehoorverlies gedragen worden als een ketting (man,vrouw).

Oorbel: Lapis Lazulli

Optimaal is in het geval van gehoorverlies de steen zo dicht mogelijk bij het getroffen oor te dragen (oorbel). Migraine kan ook met de steen worden tegengegaan. Hiervoor kan men de steen tegen de plekken op het hoofd houden waar de meeste pijn voelbaar is. Hoe dichter bij het hoofd de steen zich bevind hoe sterker de werking. De steen kan in een hoofddoek gevouwen worden of in een pet of hoed gestopt worden (de rand van de hoed of pet). Bestrijding van depressie is ook iets waar de steen bij kan helpen. Hierbij is het belangrijk dat de steen zichtbaar is voor degene die depressieve gedachten heeft. Het dragen is zinvol maar het kijken naar de steen is wat het beste helpt. Leg de steen op de eetkamertafel tijden het eten, het bureau tijdens eventueel werken en op het nachtkastje naast het bed. Ook tijdens het slapen de steen onder het kussen leggen kan bij depressiviteit helpen. Zodra je depressief bent is het ook raadzaam te mediteren met de steen in de hand, depressiviteit tegengaan met behulp van meditatie is zeer effectief. Mediteer in een rustige ruimte, houd de steen vast en kijk er naar. Zoek de diepte op van de steen en laat deze de geest reinigen van de negatieve energie welke de depressie tot stand heeft laten komen.

Verzorging van de Lapis Lazulli

De Lapis Lazulli heeft om goed te werken verzorging nodig. De steen moet haar energie kwijt kunnen en kunnen opladen met verste energie. Optimale reiniging bestaat uit het ontladen, gevolgd door het opladen van de Lapis Lazulli.

Ontladen met water

Om de steen te ontladen is het van belang deze onder een stromende waterbron te houden. Kraanwater is een mogelijkheid echter stromend water van een bron, beekje of rivier zal (indien niet vervuild) een betere werking hebben. Houd de Lapis Lazulli minimaal 10 minuten onder het stromende water. Het beste is dit niet met de hand te doen, doe de steen liever in een zak of mand welke je in het water houd. Op deze manier voed je de steen niet met jouw energie op het moment van ontladen door deze vast te houden met de hand. Voor een optimale en uiterst grondige reiniging kun je de steen het beste in een niet sterk stromend beekje leggen van bronwater. Niet sterk stromend omdat de steen dan weg zou kunnen stomen. Laat de steen 24 uur, 3 dagen, 7 dagen, 14 dagen, 21 dagen liggen voordat je de steen eruit haalt. Hoe langer je de steen laat liggen hoe beter de reiniging zal zijn, echter het is niet altijd wenselijk of praktisch de steen langer dan 3 dagen te laten liggen omdat iemand anders haar zou kunnen meenemen. Wat tegen “diefstal/het vinden van” de steen helpen kan is de steen in te sluiten tussen en onder andere stenen welke geen waarde hebben. Zo kan het water de steen reinigen zonder dat voorbijgangers de steen zullen zien liggen.

Ontladen door maanlicht

De steen kan ook ontladen worden door deze in het maanlicht te leggen. Direct na volle maan leg je de steen neer op een plek waar het maanlicht haar kan raken. Net voor de zon ondergaat leg je de steen in een houten doosje (bij voorkeur cederhout) zodat de zon de steen niet kan laden. Na zonsondergang leg je de steen weer in het licht van de maan. Herhaal dit proces tot de nieuwe maan aanbreekt.

Ontladen door de steen te begraven

Begraven is een goede manier om de steen te ontladen en vrij eenvoudig. Begraaf de steen onder een laagje aarde. Dit laagje dient wel minimaal een centimeter of 30 te zijn dus gebruik een schepje. Leg de steen in het gat en gooi het gat dicht. Laat de steen hier 72 uur (drie volle dagen en nachten) liggen en graaf de steen vervolgens weer op.

Het laden van de steen

Om de Lapis Lazulli te laden kun je haar in het zonlicht leggen. Doe dit van zonsopgang tot zonsondergang. Doe je dit bij een wassende maan dan kan je de steen laten liggen, doe je dit bij een afnemende maan bescherm de steen dan na zonsondergang van het maanlicht. Ideaal is dit te doen vanaf de nieuwe tot volle maan. Een halve maand, duurt dit te lang leg de steen dan minimaal 7 dagen in het zonlicht.

De Lapis Lazulli kun je ook laden door middel van andere stenen, bergkristal is hier geschikt voor. Leg de Lapis Lazulli tussen of op bergkristal en laat ze daar minimaal 3 dagen liggen.

Een andere manier van het opladen van de Lapis Lazulli is door het uitvoeren van een magische ceremonie. In de ceremonie krijgt de Lapis Lazulli energie opgewekt door bepaalde handelingen van de uitvoerder vaak in combinatie met gebeden. Dit is echter een vrij ingewikkeld proces vandaar dat we aanraden een van de bovengenoemde technieken te gebruiken.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Lapis Lazulli

De Lapis Lazulli heeft als bijhorende sterrenbeeld de sterrenbeelden:

 • Stier
 • Waterman

De Chakra’s die bij Lapis Lazulli horen zijn:

 • Keel Chakra (5e: vishuddi)
 • Derde Oog Chakra (6e: Ajna)

Met oog op de sterrenbeelden Stier en Waterman komt naar voren dat Lapis Lazulli een aversie heeft voor Mercurius en Mars. Bevinden deze hemellichamen zich aan de hemel dan zal de werking van de Lapis Lazulli minder zijn dan op andere momenten. Ten tijden dat de sterrenbeelden Stier of Waterman aan de hemel staan zal de werking van Lapis Lazulli krachtiger zijn dan op andere momenten.

Geschiedenis en ethymologie van Lapis Lazulli

 

Ethymologie

Lapis Lazulli, Lapis is Latijn voor “steen” en lazulī komt van het middeleeuwse Latijn Lazulum. Lazulum komt van het Arabisch لازورد lāzaward. Lāzaward komt van het Perzische لاجورد lājevard de Perzische naam voor de steen en tevens de plaats waar in Perzië (hedendaags Iran) de steen vandaan komt. Lazulum heeft ook een link met de kleur blauw zoals gebruikt in enkele talen zoals het Spaans en Portugees: Azul. Lapis Lazulli kan op deze manier vertaald worden als: Blauwe steen of Steen van Lazulum.

Geschiedenis

Lapis Lazulli komt voor in de antieke oudheid in en rond Afghanistan, Perzië, Mesopotamië rond het jaar 7.000 voor Christus. In Egypte zijn er vermeldingen uit het jaar 4.000 voor Christus. De steen komt ook in de bijbel voor, hier beschrijft men de steen als Saffier. De wetenschap dat hier naast Saffier ook Lapis Lazulli mee bedoeld is komt uit passages waarin staat: “Haar stenen zijn de plaats van den saffier, en zij heeft stofjes van goud”. Lapis Lazulli is een blauwe steen en de gouden gloed is te verklaren door aanwezig Pyriet wat relatief vaak voorkomt bij Lapis Lazulli. Tevens is wetenschappelijk aangenomen dat alle blauwe stenen in het verleden Saffier werden genoemd, de werkelijke Saffier was pas bekend vanaf de tijd van de Romeinen, verwijzingen naar de steen in de bijbel stammen uit tijden voor de Romeinen. Ook dit bevestigt dat de Saffier waarschijnlijk de Lapis Lazulli was. Volgens de rabbijnen waren de tien geboden geschreven op een Saffier/Lapis Lazulli. Dit bevestigen zowel de Talmoed als de Mishnah. De steen maakte ook deel uit van de 12 stenen op de borstplaat van de priesters. De tweede rij, steen nummer 2 is beschreven als de Saffier/Lapis Lazulli. De stam die bij deze steen hoort is de stam van Dan. In openbaringen is de steen de versiering van het tweede fundament van de muur van het nieuwe Jeruzalem. Naast dat de steen op de 12 stenige borstplaten van de priesters gedragen is, heeft de steen ook een plaats op de 9 stenige borstplaat van Lucifer (de Duivel) op dezelfde plek (rij twee, plaats twee). Het verschil tussen deze borsplaten uit zich in het ontbreken van de 3e rij op de borstplaat van Lucifer. De stenen: Jasper voor de stam Issachar, Onyx voor de stam Asher en Beryl voor de stam Gad.

Wist je dat Lapis Lazulli…

 

 • Al sinds 7.000 voor Christus bekend was
 • De steen voor de tijd van de Romeinen bekend stond als Saffier
 • De steen waarschijnlijk de soort steen was waar de 10 geboden op stonden
 • De steen haar waarde verliest als er veel Calciet in zit. (witte kleur)
 • Cleopatra (Egypte) bezat meerdere sieraden met de Lapis Lazulli erin verwerkt

Lapis Lazulli als sieraad

Sinds haar ontdekking is de steen erg geliefd als sieraad. De steen is als sieraad onder andere verwerkt in: kronen, ringen, tiara’s, kettingen, armbanden, oorbellen, glazen, schalen, bestek en dodenmaskers. De steen is blauw van kleur, een kleur toegeschreven aan de hemel. De adel gebruikte de steen veelvuldig als sieraad mede om die reden. De steen was zeer geliefd als sieraad in het Oude Egypte, Perzië, Mesopotamië en is in Mesopotamië ook gebruikt als ruilmiddel. Tegenwoordig is de steen nog steeds razend populair door haar diep blauwe kleur en soms gouden glinstering. De steen komt voor in onder andere: kettingen, armbanden, kronen, tiara’s en oorbellen.