Jaspis kopen

Jaspis kopen

Jaspis is een niet doorschijnende soort kwarts en komt voor in allerlei kleuren. De rode jaspis is het meest bekend, hoewel de steen ook in het geel, bruin en groen voorkomt. Deze edelsteen heeft vaak witte, zwarte of grijze lijnen of spikkels. Van oorsprong is jaspis een verzamelnaam voor allerlei verschillende stenen, net zoals we kwarts als verzamelnaam gebruiken. Stenen die moeilijk geïdentificeerd kunnen worden en beschikken over verschillende kleuren krijgen meestal de naam jaspis.

Wat is Jaspis?

Heeft u weleens over Jaspis gehoord? Weet u wat het is en wat het voor u kan doen? Wat voor werking het op u kan hebben: hoe het u vooruit kan helpen in bijvoorbeeld uw gezondheid, uw emoties en in het behalen van uw doelen? Waarschijnlijk kent u het onbewust wel in een mooie, gepolijste versie van deze steen in bijvoorbeeld een armband. Vaak wel in een rode, groene of bruine kleur met soms hier en daar iets aan zwarte of witte strepen, stippen of ‘gevlekte’ stukjes in de steen.
Jaspis is echter niet alleen maar een simpele steen die er mooi uit kan zien in bijvoorbeeld een sieraad of in een beeldje voor in uw huis. Er is zoveel meer over te weten en het kan zoveel meer voor u betekenen dan u had gedacht. Leest u gerust verder en kom zoveel meer over Jaspis te weten.
Algemene informatie over Jaspis

Jaspis is niet zomaar een steen. Het is een soort ijzerkiezel of halfedelsteen in fijne, heldere kleuren. Het is veelal te vinden in India, Mexico, Duitsland, Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en Amerika.
In India, maar ook buiten India, wordt het weleens de ‘moeder der edelstenen’ genoemd, vooral vanwege de sterke, intense, directe rode kleur waarin jaspis gevonden wordt.

Werking en geneeskracht van Jaspis

Jaspis heeft een positieve en ook krachtige werking op heel veel gebieden. Hier heeft u een overzicht op welke gebieden u fijne, waardevolle voordelen kunt ervaren wanneer u de steen op een bepaalde manier gebruikt of toepast.

 • Op uw energie: Elke kleur Jaspis geeft energie af. De kracht hiervan wordt duidelijk wanneer u het direct op de huid draagt. Denkt u maar aan een mooie ketting of armband.
 • Op uw ontspanning: Het kan ook ontspannend voor u werken. Neemt u hiervoor de rode Jaspis en leg deze gedurende 20 minuten boven uw navel.
 • Op uw innerlijke harmonie: Ook helpt de rode steen u bij het ervaren van meer innerlijke harmonie. Direct op de huid is het beste om te doen.
 • Op uw seksualiteit: Jaspis kan u ook in uw seksuele ervaringen bijstaan. Hiervoor heeft u meerdere opties. U kunt het gedeelte onder uw navel masseren met de steen. Ook kunt u het op uw onderrug vlak boven de bilnaad opleggen. Probeert u dit anders eens 20 minuten lang zo te laten.
 • Wanneer u een kinderwens heeft: Het kan voorkomen dat er een kinderwens is en de vrouw niet zwanger raakt, terwijl beide partners geen lichamelijke oorzaken hebben die dit tegen kunnen houden. Dan kan men het volgende doen: de vrouw kan Jaspis verwerkt in een ketting dragen samen met bijvoorbeeld jade, maansteen, rookkwarts en/of rozenkwarts. Deze ketting kan je overigens ook ’s nachts in een kan water zetten. De volgende dag kan ze de ketting dragen. Het water waar de steen in heeft gelegen drinken zowel de vrouw als de man op een nuchtere maag.
 • Op eventuele overgangsklachten: Met een gele Jaspis helpt u uzelf bij eventuele overgangsklachten. Hiervoor doet u de gele steen in een kan water en laat u dit een nacht rusten. De volgende dag drinkt u dit water op een nuchtere maag waarmee de klachten zullen verminderen.
 • Op eventuele leverproblemen: Ervaart u of iemand die u kent problemen met de lever? Dan is het aan te raden om een Jaspis enkele minuten in de hand te houden. Dit herhaalt u een aantal keer op een dag, eventueel enkele dagen achter elkaar.
 • Op een verstopping: Verstopping is nooit fijn. Gelukkig kunt u ook hierbij de helende werking van een Jaspis toepassen. Hiervoor drinkt u ook het water uit een kan waar in de nacht specifiek een roodbruine steen in heeft gezeten. Heel fijn om hiermee die typische klachten als buikpijn, krampen en harde ontlasting te verminderen.
 • Op een mogelijke ontsteking in uw maagdarmkanaal: Ook bij een ontsteking in uw maagdarmkanaal kan een roodbruine Jaspis u heel fijn van dienst zijn. Het helpt al om deze steen op de blote huid te dragen om de pijnen te verminderen of te verzachten. Ook kunt u het prima op de plek van uw maag zetten.
 • Op uw afweersysteem: In plaats van pijnen te verminderen, kunt u de Jaspis ook gebruiken om iets te versterken. Uw afweersysteem is daar een perfect voorbeeld van. Legt u hiervoor een gele steen in een kan water, dit laat u ook weer een nacht zo rusten. De volgende dag drinkt u het water op een nuchtere maag op.

Wat is het effect van Jaspis op de gezondheid?

U merkt al wat voor een fijne voordelen Jaspis kan hebben op fysiek gebied. De geneeskracht is duidelijk aanwezig. Naast de geneeskracht op fysiek gebied werken de helende krachten ook op mentaal en emotioneel gebied.

Sowieso geldt dat alle kleuren Jaspis helpen u meer vasthoudend en wilskrachtig te zijn en dat u met meer doorzettingsvermogen en daadkracht door het leven gaat. Welke doelen u ook heeft, deze streeft u met maximale inzet na. De rode steen werkt vooral dynamisch, de gele steen vooral het rustigst en de groene steen vooral het evenwichtigst. Zo kunt u vrij specifiek een keuze voor een kleur maken.

Ook versterkt het de creativiteit en aanwezige talenten. Daarnaast helpt het u te werken in het samenwerken met anderen en om eerlijk en oprecht te zijn, zowel naar anderen als naar uzelf toe. En het helpt in grenzen stellen en in voor uzelf op durven te komen.

Voor tijdens yoga of meditatie is het ook heel goed te gebruiken. Vanwege de helende, rustgevende en versterkende krachten van de Jaspis kunt u de steen – of meerdere stenen – in de meditatieruimte plaatsen. Of u legt het naast u of voor u of u plaatst het in uw broekzak of draagt het op andere wijze dicht of direct op de huid. Zo ervaart u een verdiepende meditatie. Voor meditatie werkt vooral de blauwe steen heel sterk en komt u meer en meer tot rust en meer in balans.

Bepaalde kleuren Jaspis hebben verder nog specifieke krachten. De rode steen geeft extra energie en maakt u assertiever. De groene steen helpt vooral bij overspannenheid en concentratie. Zo houdt u ook meer focus en overzicht. De bonte steen stimuleert in fantasie en ideeën en om hier ook echt uiting aan te geven en de ideeën in praktijk te brengen.

Verder heeft de groene Jaspis emotioneel gezien een beschermende werking tegen negatieve invloeden en teleurstellingen in hartzaken. En levert het een meer gelijkmatig humeur op wanneer u de steen specifiek op uw hart legt.
Verzorging en Jaspis

Door het op de huid te dragen, in of op de kleren te hangen of ergens in uw huis te plaatsen, komt een keer het moment dat u het moet schoonmaken. Dit kunt u het beste doen door de steen onder lauw stromend water te houden. Ondanks de langzame werking van de Jaspis heeft het de voorkeur dat u de steen af en toe oplaadt. Dit kunt u doen door het in de zon te leggen. Ook werkt het opladen goed wanneer u de steen een nacht lang in een bakje legt met getrommelde hematiet steentjes. Ook kunt u de steen een nacht in een bakje getrommelde hematiet steentjes leggen.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Jaspis

Jaspis heeft een helende werking op alle chakra’s, waarbij alle kleuren in principe mogelijk zijn. U kan wel merken dat de ene kleur sneller meer effect zal hebben op een chakra dan de andere kleur.

Het is beschermend, aardend en reinigend van aard en brengt meerdere lagen van de aura in harmonie, denkt u hierbij aan de emotionele, mentale en fysieke lagen. Ervaart u negatieve energie in uw aura, dan werkt de steen ook hierop op reinigende wijze. En verder zorgt u hiermee voor meer evenwicht in uw yin en yang.

Welke kleuren gebruikt u dan het beste per chakra?

Voor de basis chakra geldt dat vooral de rode, bruine, witte en zwarte Jaspis heel goed werkt.
Voor de aarde chakra geldt ook dat vooral de rode, bruine en zwarte Jaspis goed werkt.
Met zwarte Jaspis ervaart u intenser uw eigen bewustzijn.
Voor de heiligbeen chakra geldt met name de witte Jaspis voor een goede reiniging.
Voor de zonnevlecht chakra gebruikt u bij voorkeur in ieder geval de gele en bruine Jaspis.
Voor de hart chakra werkt met name de groene Jaspis heel goed om overspannenheid en oververmoeidheid te verminderen.
Voor de keel chakra geldt vooral dat de blauwe Jaspis heel fijn werkt. Het is vrij sterke en spiritueel, de steen opent het keel chakra en vergroot de aardende werking. Ook versterkt het gaven en talenten die toch in u aanwezig zijn en komen ze meer naar boven.
Voor de kruin chakra geldt dat het met name met een witte, violette en paarse of lila Jaspis sterk gereinigd wordt. De violette steen versterkt de verbinding met alles om u heen, de paarse werkt vrij ontspannend, vrij kalmerend. In het algemeen werkt het heel goed in hoe u over uzelf en uw welzijn voelt.

Bonte Jaspis past u prima toe op álle chakra’s waarmee ook de derde oog chakra gereinigd en in balans raakt. Hiermee werkt u aan uw spirituele groei en draagt het bij aan het verjongen van uw huid. Verder verscherpt het uw intuïtie en inzichtelijke talenten.

Naast deze chakra’s is er ook bekend dat de rode Jaspis in verbinding staat met de sterrenbeeld Maagd. Dit brengt u meer strijdlust en daadkracht. Net als bij de chakra’s is het ook zeer geschikt om mee te aarden en om meer tot uzelf te kunnen komen.
In literaire werken worden de sterrenbeelden Ram, Maagd en Kreeft ook aan deze krachtige steen verbonden.

De geschiedenis van Jaspis gaat tot ver in de oudheid terug.

Van oorsprong stamt de benaming af van het Latijnse woord ‘iasis’, de gespikkelde steen.
Waar komt de naam verder herkend?
In Duitsland, jasper of jaspis. In Frankrijk, jaspe of jaspre. In Engeland, jasper.
In het Hebreeuws, jasfe of yashpheh. In het Arabisch, yasf. In het Assirisch, ashpu. In het Akkidisch, jaspu of aspu.
Ongeveer 2000 jaar geleden werd de benaming ‘Jaspis’ voor het eerst gebruikt. Er zijn vondsten uit de Romeinse tijd dat men het verwerkte in sieraden en wapens. Dat het in de oudheid al als de ‘moeder der edelstenen’ werd gezien, was omdat het wegens de heldere kleuren en makkelijke bewerkbaarheid zo populair werd.
In de oudere tijden maakten onder andere de Egypten en Romeinen er ornamenten, amuletten en zegelstenen, kralenkettingen van. Er werden zelfs portretten van gemaakt.
Misschien heeft u weleens een film over mummies gezien en de gouden scarabeeën met helderrood erin verwerkt? Die rode kleur was dan ook van Jaspis.
In de Middeleeuwen werd er ook in de landbouw gebruik van gemaakt, in losse stenen en amuletten. Met deze steen werd ook de moederlijke kracht van Maria aangeduid, waardoor het ook een onzelfzuchtige betekenis kreeg. De steen werd ook vaak in mozaïek verwerkt.

Wist u dat…

Er is nog zoveel meer over Jaspis te vertellen. Hier geef ik u graag wat leuke feiten mee:

 • Wist u dat… het ook in eigen land te vinden is? Jaspis vindt u vooral in de grindafzettingen van de Rijntakken (onder andere bedijking)
 • Wist u dat… het naast de in de gebruikelijke kleuren rood, geel, blauw en groen ook in de zebralook en dalmatiërlook te vinden is? Deze vorm van Jaspis wordt ook wel respectievelijk de zebrajaspis en de dalmatiërjaspis genoemd.
 • Wist u dat…. u ook kunt afvallen met Jaspis? Het volgende kunt u doen: ook hiervoor houdt u een steen gedurende de nacht in een waterkan gevuld met water. De volgende dag verwijdert u de steen. In de loop van de dag drinkt u dit water op, maar let op: het is de bedoeling om steeds 1 uur voor elke maaltijd van het water te drinken. Uw voedsel wordt in feite door dit water sneller tot voedingsstoffen afgebroken en dan ook weer omgezet in energie en bouwstoffen. En zo helpt het u bij het afvallen.
 • Wist u dat… het het gehoor helpt te verbeteren? Het helpt tegen uw oorsuizen: voor mensen met tinnitus dus zeker het proberen waard
 • Wist u dat… er in de Amerikaanse staat Arizona een nationaal park is met een geheel versteend woud? Dit is uit de Trias en is wel 200 miljoen (!!!) jaar oud.
  Versteend hout bevat er veelal ook Jaspis in allerlei kleuren, hetzij nog uiteraard onbewerkt.

Jaspis als sieraad

Met zo’n mooie, warme, opbeurende, sterke betekenis achter Jaspis is het bijna vanzelfsprekend dat het ontzettend waardevol voor u is om deze steen in uw dagelijkse leven bij u te hebben. Of u iets fysieks wilt versterken of uw emoties meer in balans wilt gaan ervaren. Hier en daar is het al aangegeven: wanneer u het direct op de huid draagt, zijn de helende krachten het sterkst. En met een ketting of armband komt de steen dan ook vrij direct op de huid. Ook is het heel goed in om het in een ring of in oorbellen te dragen. Zo ligt de steen ook vlak bij of op uw huid en zo werken de krachten van deze bijzondere edelsteen ook goed.

Er zijn diverse websites waarop u sieraden maar ook beeldjes en losse stenen kunt bekijken en aanschaffen. U zult zien dat er een verscheidenheid aan opties bestaat.
Bijvoorbeeld bij Spiru:

Met al deze informatie kunt u bedenken wat bij u het beste zal passen.

Jaspis, een opvallende maar subtiele steen

Omdat de rode jaspis het meest bekend is, wordt deze ook het meeste gebruikt voor sieraden en decoratie. De dieprode kleur van de edelsteen, met de witte of zwarte tekening maakt het een bijzonder mooi sieraad. Het valt op, maar is toch subtiel. Een prachtige ketting met een dieprode steen maakt je outfit compleet. Je kunt dit combineren met oorbellen of een ring waarin rode jaspis is verwerkt.

De jaspis in de kleuren okergeel, geel, bruin, bruin/rood, wit met spikkels en groen zijn misschien minder populair, maar als sieraad zeker niet minder mooi! Want ook deze stenen hebben een bijzondere tekening en zijn stuk voor stuk bijzonder om te zien. Er zijn allerlei soorten sieraden met deze edelsteen, zoals verschillende armbanden, ringen, oorbellen, kettingen en kettinghangers. Door de verschillende kleuren jaspis en het grote assortiment sieraden zit er altijd voor iedereen wel wat passends bij.

Jaspis kopen kan ook als knuffelsteen, beeldje, sleutelhanger of bedeltje. Deze stenen zijn allemaal glad geslepen en voelen zacht aan, daarnaast hebben deze stenen een heldere kleur en is de steen glanzend. De ruwe jaspis is minder fel van kleur en ziet er ook wat doffer uit. Toch is de ruwe jaspis ook bijzonder om te zien, juist door de gekleurde tekeningen in de steen.

Meer doorzettingsvermogen dankzij Jaspis

Deze edelsteen heeft een krachtige werking op de gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk. Het zorgt voor meer doorzettingsvermogen, wilskracht en vastberadenheid. Het stimuleert de spirituele groei en heeft een ontspannende werking. Het maakt je assertief en beschermt je tegen negativiteit. Lichamelijk heeft het een positieve invloed op de eetlust en ondersteunt het de maag, darmen en lever.

Waar kun je het beste Jaspis kopen?

Jaspis is een mineraal maar wordt vaak verwerkt tot halfedelsteen De kleuren variëren van geel, verschillende tinten rood, geel, wit bruin en groen. In de oudheid stond jaspis bekend als moeder van alle stenen. De steen werd dan ook veelvuldig verwerkt als halfedelsteen. Er werden bijvoorbeeld zegelstenen van gemaakt. Tegenwoordig wordt de steen nog steeds gebruikt voor het vervaardigen van sieraden. De steen wordt ook vaak gebruikt om de geneeskrachtige werking. De verschillende kleuren hebben ook allen een eigen werking. In de oudheid werd de jaspis magische krachten toegeschreven.

Gebruik van de verschillende kleuren stenen

Tegenwoordig worden er nog steeds sieraden van jaspis gemaakt. Maar het is tevens een geliefde steen bij de edelsteentherapie vanwege de geneeskracht.

Wanneer je de steen gebruikt voor de geneeskrachtige werking is het belangrijk dat je de steen rechtstreeks op de huid draagt.

Rode jaspis

Zwangerschapsbraken

Als je zwanger bent is het niet ongewoon dat je in de eerste drie maanden van je zwangerschap wel eens moet overgeven. Dit komt meestal voor in de ochtend bij het opstaan. Hierdoor kun je last hebben van vermoeidheid en een gebrek aan eetlust hebben. De rode variant van de steen kan je helpen dit te voorkomen. Ben je op zoek naar een leuk cadeau voor een zwangere vrouw? Kun je bijvoorbeeld een agaat geven.

Lever

De rode steen stimuleert de werking van de lever. De steen kan helpen om problemen met de lever te voorkomen. Bij problemen als leververvetting. Deze ziekte treedt op wanneer de vetwisseling verstoord raakt. Ook het mineraal pyriet kan de werking van de lever stimuleren.

Blaas

Het rode mineraal heeft ook een positieve werking op de blaas. Als je de steen op de huid draagt kan het helpen een urineweginfectie (blaasontsteking) te voorkomen. Ook helpt het de vervelende klachten van deze infectie te verzachten.

Oceaan jaspis

Ontgiftend

Deze steen helpt je lichaam te ontgiften. Je lichaam heeft een natuurlijke manier om zich te ontdoen van afvalstoffen. Dit systeem ruimt alle stoffen op die in je lichaam komen maar er niet in thuis horen. Dit proces verloop hoofdzakelijk via de lever. Het mineraal versterkt het natuurlijke systeem om je lichaam te ontgiften.

Hormoonstelsel

Het hormoonstelsel bestaat uit een aantal hormoonklieren. Deze klieren staan het hormoon rechtstreeks aan het bloed af. Vervolgens worden deze hormonen via het bloed getransporteerd naar de weefsels en organen. Het gaat hoofdzakelijk naar de weefsels en organen die daar gevoelig voor zijn. Daar hebben ze een stimulerende of juist een remmende werking op het functioneren. Hormonen hebben onder andere invloed op de groei, geslachtsklieren en de schildklier. Het mineraal in deze kleur heeft een goede invloed op het hormoonstelsel.

Gele jaspis

Het immuunsysteem is het afweersysteem van je lichaam. Het beschermt je lichaam tegen bacteriën, schimmels, virussen en parasieten van buitenaf. De geneeskracht van deze steen helpt net als de citrien het afweersysteem te versterken.

Darmkrampen

Op het moment dat voedsel en afvalstoffen de darmen passeren worden deze door de spiertrekkingen van de darmen voortgestuwd. Als je darmen om welke redenen dan ook niet goed functioneren kun je darmkrampen krijgen. Dit kan ook gebeuren als de spieren in de darm niet goed kunnen bewegen. Het gele mineraal stimuleert de darmfunctie.

Blauwe jaspis

Mineralen in het lichaam zijn nodig om goed te kunnen functioneren ze komen in kleine hoeveelheden voor in ons eten en drinken. Ze zorgen voor een normale groei en ontwikkeling. De meeste mineralen komen voor in ons voedsel. Het is mogelijk dat er door bepaalde omstandigheden onvoldoende mineralen je lichaam binnen komen. Het is belangrijk dat deze tekorten dan aangevuld worden. De blauwe variant helpt de opname van mineralen te versterken.

Bruine jaspis

Energie bij vermoeidheid

Bijna iedereen kent wel het gevoel van vermoeidheid. Het gevoel van te weinig energie hebben om dan ook maar iets te gaan ondernemen. Een dag voelt dan voor je gevoel veel langer dan gewoonlijk. De bruine variant van de steen kan je helpen om meer energie te krijgen.

Groene jaspis

Verhoogt de concentratie

Ieder mens heeft wel eens moeite om zichzelf te concentreren. Het komt vooral vaak bij kinderen voor. Kinderen kunnen moeite hebben met het concentreren omdat zij in hun hoofd met andere dingen bezig zijn. Er gebeurt vaak zoveel in een kinderleven. Het kunnen leuke dingen zijn bijvoorbeeld een verjaardag maar ook verdrietige dingen als bijvoorbeeld een zieke ouder. Het groene mineraal helpt bij concentratieproblemen bij kinderen en volwassenen. Ook de bergkristal helpt bij deze problemen.

Dalmatiër jaspis

Gewrichtskraakbeen

Gewrichtskraakbeen kun je zien als de bekleding van de uiteinde van de gewrichten. Het is een glad weefsel dat veerkrachtig is en slechts enkele millimeters dik. Op het kraakbeen zit een dun laagje vloeistof. Samen zorgen ze ervoor dat de beide gewrichtsuiteinden zonder wrijving en pijn over elkaar heen glijden. Het kraakbeen kan beschadigen bij een verdraaiing of een val. Maar het gebeurt ook bij het natuurlijk verouderingsproces. Deze steen zorgt voor een behoud van een gezond gewrichtskraakbeen.

Witte jaspis

Problemen met spieren en pezen

Je kan last van je spieren en pezen krijgen door verschillende factoren. Het kan komen door onder andere acute overbelasting, langdurig herhaalde bewegingen en door een ongunstige houding van jezelf of door uitvoering van werkzaamheden. Je kan hierdoor een gescheurde spier of een ontsteking door krijgen. Ook kan je last krijgen van vastzittende spieren. Een spierknoop komt ook regelmatig voor. Dit heeft het gevolg dat je een gevoelige pijnlijke plek op de huid krijgt. De witte variant van Jaspis kan helpen bij de verschillende problemen met spieren en pezen. Het verzacht namelijk de pijn die deze klachten met zich meebrengen.