Jaspis geneeskracht

Jaspis, magische steen voor edelsteentherapie

Jaspis is een opake, een kwarts soort dat niet doorzichtig is en die veel verschillende varianten kent. De Jaspis is een enorm krachtige steen. De moeite waard om in je bezit te hebben.

Hoe ziet de Jaspis eruit?

De kleuren die je het vaakst ziet zijn rood, bruin, groen en geel. Verder heeft de steen meestal een grijze, witte of andere kleur insluitsel.

Wat is Jaspis?

De naam jaspis betekent “gevlekte of gespikkelde steen” en komt van het Griekse iaspis. Vroeger was deze naam, een naam die gebruikt werd voor veel soorten stenen, zoals je dat ook ziet bij bijvoorbeeld kwarts. Zo werden de groene agaat, olivijn en de nefriet allemaal jaspis genoemd. Tegenwoordig gebeurd het nog steeds wanneer niet duidelijk is om wat voor steen het gaat. Zo wordt de epidoot, bloemenjaspis genoemd en de rhyoliet noemen ze de luipaardjaspis.

Algemene informatie over Jaspis

Deze steen kun je vinden op heel veel verschillende plekken over de hele wereld. De gele variant is te vinden in Mexico en India, de rode vind je in Duitsland en er zijn vele andere kleuren te vinden in Afrika, Australië, Brazilië, Egypte, Frankrijk en de Verenigde Staten. Maar ook in Nederland kun je jaspis vinden, in de grindafzettingen van de Rijntakken bijvoorbeeld.

Bij verschillende soorten stenen, horen natuurlijk ook verschillende namen. Hieronder staan een aantal stenen beschreven met hun naam.

 • Rode jaspis; deze steen is volledig rood
 • Brecciejaspis; ondoorzichtige rode/roodbruine jaspis met insluitsels die vrijwel altijd zwart zijn
 • Lacejaspis; rode, ondoorzichtige jaspis, met stukken doorzichtig agaat
 • Ivoorjaspis; een lichtgele steen met donkerbruine tekeningen
 • Landschapsjaspis; een meestal gele of bruine steen met een mooie tekening erop
 • Slangenjaspis; een bruine jaspis, door de tekening die erop staat lijkt het op slangenhuid
 • Fossieljaspis; donkerbruine jaspis met fossielen, van slakken
 • Wabaniet; bruin/bruinrode jaspis met geelachtige vlekken
 • Heliotroop; groene steen met roze, rode, oranje en/of geel vlekjes en/of puntjes
 • Bonte jaspis; Een steen met rode, groene en gele patronen
 • Mokaiet; bonte jaspis met rood, bruin en gele kleuringen

Werking en geneeskracht van Jaspis

Jaspis een belangrijke steen in de edelsteentherapie. De vele varianten en toepassingen van de steen zorgt ervoor dat hij veel gebruikt wordt.

 • Daadkracht nodig? Draag dan een jaspis hanger direct op de huid
 • Wanneer je problemen hebt met je spijsvertering kan jaspis ook helpen
 • Ervaar je uitputting of een gebrek aan energie? Dan kan een sessie met jaspis ook helpen
 • De steen werkt daarnaast ook nog aardend en beschermend
 • Jaspis kan zorgen voor strijdlustigheid, daadkracht, volharding, vastberadenheid en doorzettingsvermogen
 • Ook maakt het je weerbaar, geeft het je moed, en verminderd het angst voor ruzies
 • Wanneer je geen balans meer hebt in je lichaam, ziel en/of geest kan de steen je daar bij helpen
 • En verder helpt de steen fysiek bij de bloedsomloop, spijsvertering, darmen en geslachtsorganen

Naast bovenstaande hebben bepaalde soorten jaspis ook nog eigen werkingen.

 • De gele jaspis is de zachtste in zijn soort.Deze steen werkt vooral fysiek. Het kan je spanning verminderen en je uithoudingsvermogen verbeteren. Ook heeft het een positief effect op de maag, lever, alvleesklier en de darmen.
 • De rode jaspis en jaspis breccie zijn meer dynamische en activerende stenen. Ze zijn allebei aardend en kunnen je helpen bij de energiedoorstroming door blokkades te doorbreken in de ondersta chakra’s en in de knie. Daarnaast werken ze ook verwarmend, krachtig en verbeteren ze je wilskracht en je doorzettingsvermogen. Verder hebben ze een positief effect op de bloedsomloop, werken ze ontgiftend en helpen ze bij de werking van je lever en je stofwisseling.
 • Wanneer je op zoek bent naar een steen voor een goede doorstroming van je energie, kun je de oceaan jaspis gebruiken. Ook kan deze steen je helpen je positieve, helende energie op de goede plek te laten komen en zorgt het ervoor dat negatieve energie wordt afgestoten. Ook kan deze jaspis je een gevoel van vrijheid geven, en werkt hij kalmerend en ontspannend. Op fysiek gebied werkt deze jaspis ontgiftend, is hij positief voor het hormoonstelsel, de klieren, organen en de voor de spijsvertering.
 • Een sterke, beschermende steen die je evenwichtiger maakt, is de Dalmatiër jaspis. Deze steen zorgt voor bescherming bij straling en negatieve energie en helpt bovendien deze energie te verwijderen. Verder zorgt deze jaspis voor rust, werkt hij opbeurend en zorgt hij voor energie. Dit zorgt ervoor dat het depressies en nachtmerries kan verminderen. Fysiek werkt deze jaspis positief op het kraakbeen, de zenuwen, verstuikingen en de reflexen.

Wat is het effect van Jaspis op de gezondheid?

Hoe goed de steen werkt is van een aantal dingen afhankelijk. De sterkte en de kleur. Er zijn helende effecten die voor alle soorten geldt, maar die bij de ene kleur wat sterker werkt, als bij de ander. Wel belangrijk is het, dat de steen direct op de huid wordt gedragen om lichamelijke klachten op te kunnen lossen.

Verder kan de steen op alle chakra’s. Wel is dit afhankelijk van de kleur. De steen zorgt ervoor dat het de chakra’s reinigt en balanceert.
Ook zorgt jaspis ervoor dat het makkelijker is om uit te treden. Met behulp van de steen kun je veilig reizen en ook weer veilig terug keren in je lichaam.
Verder zorgt het voor bescherming en reiniging van je aura, is hij aardend, neemt het negatieve energie op en zorgt het voor balans bij de yin en yang. De steen zorgt vooral voor harmonie tussen het fysieke, mentale en emotionele.

Verzorging Jaspis

Wanneer je wilt dat je edelsteen goed blijft werken, is er een goede verzorging nodig. Je zou de steen regelmatig van nieuwe energie moeten voorzien, en ook de oude energie moeten verwijderen.
Wanneer je net een steen in je bezit hebt, is het dan ook aan te raden hem eerst grondig te reinigen en vervolgens op te laden. Wordt je steen dof van kleur? Of krijgt hij barstjes? Dan is dat ook een teken hem te reinigen en op te laden. Er is geen richtlijn over hoe vaak je dit moet doen. Dit hangt af van hoe vaak je hem gebruikt, maar ook je eigen gevoel is belangrijk.
Gebruik je de steen voor een healing sessie? Dan is het verstandig hem na de sessie te reinigen en weer op te laden.
Wanneer je de steen altijd bij je draagt,is het verstandig de steen wekelijks te reinigen en weer op te laden. Maar ook dit hangt af van hoe intensief de steen wordt gebruikt.
Gebruik je de jaspis als gids of om te mediteren, dan is 1 keer per week of per maand aan te raden. Afhankelijk van hoe vaak je hem gebruikt.

Belangrijk om te weten is, dat een edelsteen negatieve energie opneemt vanuit hun omgeving. In welke hoeveelheid dit gebeurd is echter afhankelijk van de steen. Onderstaand volgt een overzicht van de meest gebruikte methodes om een steen te reinigen.

 • Stromend water; door de steen vijf minuten onder stromend water te houden, kun je hem reinigen. Dit kan onder de kraan, maar ook buiten in een beekje bijvoorbeeld. Dit is één van de snelste methodes, maar niet de meest grondige.
 • Aarde; deze zachte methode is voor elke steen veilig. Door de steen minimaal 24 uur in de grond te stoppen, reinig je de steen. Hoe langer je de steen erin laat zitten, hoe grondiger de werking.
 • Hematiet; ook deze vorm heeft een veilige en zachte reiniging. Leg de steen voor minimaal 24 uur in een bakje met hematiet steentjes, en de steen wordt gereinigd.
 • Salie; door de salie te branden en de steen door deze rook heen te halen met daarbij de gedachte dat je de steen reinigt, kan de steen gereinigd worden. Bij wierook werkt dit hetzelfde.
 • Amethyst; deze steen is perfect voor het reinigen van een andere steen. Door je steen minimaal 12 uur in een amethystgeode, op een amethystcluster of op een bedje van amethyst steentjes te leggen wordt deze gereinigd.
 • Meru piramide; de meru piramide is een licht energie instrument dat jein huis plaatst, maar bijvoorbeeld ook op het werk of op een heilige plek. Door de combinatie van twee energetische hulpmiddelen, de piramide en het Shri Yantra symbool, ontstaat er een krachtig dubbel generator-effect. Door de steen in de piramide te plaatsen reinig je hem en kan hij ook opgeladen worden.

Daarnaast zijn er ook nog bepaalde manieren op je steen op te laden. De meest gebruikte methodes vind je hieronder.

 • Maanlicht; deze methode is erg makkelijk. Leg de steen gedurende minimaal 1 nacht in het licht van de maan. Dit kan ook gewoon achter glas.
 • Zonlicht; zonlicht kan ook gebruikt worden voor het opladen. Let er wel op dat niet iedere steen hier even goed tegen kan, omdat dit licht veel sterker is. Het is sowieso niet aan te raden de steen in het zonlicht te leggen wanneer het op zijn sterkst is, om verkleuring te voorkomen.
 • Bergkristal; deze methode is veilig en zacht. Door de steen op te laden op een bergkristal cluster of in een bakje met bergkristal steentjes. Het is wel aan te raden de steen minimaal 24 uur te laten liggen.

Sterrenbeeld en chakra’s die horen bij Jaspis

Er zijn een paar sterrenbeelden die horen bij jaspis. Onderstaand vind je de korte lijst met sterrenbeelden waarbij jaspis een positieve invloed heeft op het karakter en de eigenschappen die horen bij dat sterrenbeeld.

Ram
Kreeft
Maagd
Schorpioen
Steenbok

Er zijn ook een aantal chakra’s waar deze steen je goed bij kan helpen. De draaiende trechtervormige centra van levensenergie, waar de chakra mee bedoeld wordt, heeft zeven hoofdcentra, van onderaan de wervelkolom tot de kruin. Elke chakra heeft een eigen kleur, bepaalde geur en een aantal lichamelijke en psychologische functies. Wanneer een chakra uit balans is, of geblokkeerd, kan dat leiden tot een aantal verschillende klachten.

De steen kan helpen bij de volgende, onderstaande chakra’s:

Wortel-, basis- of stuitchakra(Muladhara); hierbij helpt rode jaspis
Zonnevlechtchakra of plexus solaris(Manipura); hierbij helpt de gele jaspis

De rode jaspis is vooral bedoeld voor de aardechakra en de basischakra. Wanneer deze steen veel wit heeft, kan hij ook bij het chakra voor het heiligbeen helpen.

De groene variant hoort bij het hartchakra, en de blauwe variant bij het keelchakra. Bovendien is deze steen erg spiritueel, waardoor hij ook geschikt is te gebruiken bij meditatie.

Wanneer je een steen zoekt voor het kruinchakra kun je het beste de witte, violette en paarse variant gebruiken. Het kan zorgen voor verbondenheid en kan je helpen je spiritualiteit te laten groeien.

Geschiedenis en etymologie van Jaspis

Vroeger in de Oudheid werd deze steen gezien als de grootste steen. Jaspis was toen een steen van onschatbare waarde, dit kwam vooral door de duidelijke kleuringen en doordat hij makkelijk te bewerken was.

De Egyptenaren en Grieken gebruikten de steen vooral om de seksualiteit te verhogen en snel en makkelijk zwanger te raken. De gele variant werd bij de indianen gebruikt als regensteen.

Er werden ornamenten, zegelstenen, amuletten en portretten gemaakt van de steen, door mensen uit Egypte, Griekenland en door de Romeinen. Er zijn heel wat Egyptische scarabeeën gemaakt van de rode of gele versie van deze steen. Ook werden deze stenen gebruikt voor het maken van kralenkettingen.

Jaspis was overigens ook een veelgebruikte naam voor kwarts in de Oudheid. Ook werd er in de Bijbel al gesproken over de steen. Echter ging dit waarschijnlijk over bergkristal.

In de Middeleeuwen speelde de steen ook een belangrijke rol, vooral bij mensen die op het land of met vee werkten. Zij zagen het als een krachtige steen, van Maria, de steen die stond voor edelmoedigheid.

Ook werd de steen vaak gebruikt bij mozaïeken, omdat hij veel verschillende varianten heeft. Door zijn makkelijke bewerkbaarheid en veel verschillende kleuren, kan hij veel toegepast worden.

In het Duits wordt de steen Jaspis of Jasper genoemd, in Frankrijk is dit jaspe. Dit komt van het oud Franse woord jaspre waaruit weer de Engelse benaming Jasper voortkomt. In het Latijn is het iaspis, dat afgeleid wordt van het Griekse iaspis, wat zoveel betekend als gespikkelde steen.

In het Hebreeuws werd de steen jasfe of yashpheh genoemd, in het Assyrisch ashpu, in het Arabisch yasf en in het Akkadisch aspu.

Vroeger werd de naam vooral gebruikt bij groene, doorschijnende stenen. Deze stenen kennen we nu als de groene agaat, serpentijn en nefriet. Ongeveer 2000 jaar geleden werd de naam voor het eerst gebruikt bij stenen die we nu kennen onder de naam jaspis.

Wist je dat…

 

 • …De steen microkristallijn is? Dit betekend dat je alleen met een sterke microscoop de individuele kristallen kunt zien.
 • …Jaspis ook al in de bijbel wordt genoemd? Daar gebruiken ze de Hebreeuwse naam Yashpeb.
 • …In de eerste geweren een vuursteentje zat van jaspis?
 • …De steen zeer gevoelig is voor de invoed van de maan?
 • …De steen kan helpen bij een slecht gehoor? Er is een positieve invloed op suizen.

Jaspis als sieraad

Doordat deze steen erg veelzijdig is, wordt hij vaak gebruikt in sieraden. Het uiterlijk, de kleur en de chemische samenstelling is telkens weer anders en elke steen is hierdoor uniek.

Zo zijn er veel verschillende sieraden te vinden. Denk hierbij aan hangers voor aan een ketting of armband, met een steen erin, ringen waar een steen in is verwerkt, maar ook oorbellen en armbanden.

Hierbij kan gekeken worden naar welke steen het beste bij jou past, en wat de helende werkingen zijn van die bepaalde steen. Wanneer je het sieraad direct op de huid draagt, zal hij je helpen met de bepaalde klachten waarbij de steen kan helpen.