Geschiedenis van de topaas

Geschiedenis van de topaas

Wat is een topaas

Topaas is een mineraal dat als edelsteen wordt gebruikt. Topaas heeft een ruitvormig grondvlak en kristalliseert in de vorm van een prisma, tot een lengte van soms wel een meter. Pure topaas is transparant en kleurloos, maar door verontreiniging komen in de natuur verschillende kleuren voor: lichtblauw, roze, rood, paars, oranje, geel, bruin en grijs. Hoe zeldzamer de kleur, hoe kostbaarder. Natuurlijk blauwe topaas is zeer zeldzaam. Kleurloze topaas kan door verhitting roze of blauw worden, maar deze meer verhandelde variant is minder kostbaar. De topaas is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Geschiedenis van de topaas

De herkomst van de naam komt uit het oude Griekenland. De naam voert waarschijnlijk terug naar een vroege vindplaats in de Rode zee, het eiland Topazius of Topazos, dat tegenwoordig Zebirget heet. De betrouwbaarheid van de informatie over dit eiland en de daar gevonden stenen is onzeker. De betekenis van topaas als aanduiding voor deze soort edelsteen stamt van na de middeleeuwen.

Vindplaatsen

Topaas wordt gevonden in rivierzand. De belangrijkste leveranciers zijn tegenwoordig Brazilië, Sri Lanka, Birma en Rusland. Maar het wordt over de hele wereld gevonden en gewonnen: Australië, Japan, Madagaskar, Mexico, Nigeria, Zimbabwe, Zuidwest-Afrika en de VS. Lichtblauwe topaas wordt gevonden in Noord-Ierland, Schotland en Cornwall. In de 18e eeuw was de berg Schneckenstein in het Saksische Ertsgebergte een belangrijke vindplaats van gele topazen. Deze werden Saksische diamanten genoemd.

Gebruik in het verleden

Egyptenaren geloofden dat gouden topaas zijn glans van de zonnegod Ra kreeg. De oude Grieken geloofden dat het dragen van topaas extra kracht gaf en je zelfs onzichtbaar kon maken. De Russische tsarenfamilies lieten in de 18e en 19e eeuw topaas gewonnen in mijnen in Brazilië in de juwelen van de Tsarina’s verwerken, totdat topaas ook ontdekt werd in het Oeral-gebergte van Zuid -Rusland. Het eigendomsrecht werd beperkt tot leden van de koninklijke familie

Eigenschappen en kwaliteiten

Topaas wordt in sieraden verwerkt en er worden de volgende eigenschappen en kwaliteiten aan toegeschreven. De steen bevordert op een zachte manier je geestelijke en spirituele ontwikkeling en zelfverwezenlijking. Hij brengt je energiebanen in balans en stimuleert creativiteit. Ook voor je lichaam heeft topaas fijne eigenschappen. De steen brengt je spijsvertering en stofwisseling in evenwicht en versterkt je zenuwen