Geschiedenis van de agaat


Wat is een Agaat

De agaat is een edelsteen uit de kwartsfamilie. De steen is doorzichtig tot doorschijnend. Een agaat is meestal fraai gestreept en aardkleurig, al komen ook andere kleuren voor. Karakteristiek is de groene buitenkant rond de binnenste blaas. Een agaat is soms regelmatig van vorm, soms grillig. Een vaak voorkomende vorm is de amandelvorm. De vorm komt door de manier waarop agaten gevormd worden in vulkanisch gesteente met balzen, scheuren en spleten.

Wil je gelijk agaat kopen? Klik dan hier voor onze voorbeelden!

Geschiedenis van de agaat

De naam Agaat komt uit het Latijn. De steen werd voor het eerst gevonden in een rivier in Sicilië, die Achates heette. De naam Agaat kreeg de steen van de Griekse schrijver en filiosoof Theophratus (371 -287 v.Chr.). De steen wordt al meer dan 8000 jaar gebruikt. Zo maakten de oude Egyptenaren al rolzegels , kralen en scarabeeën van agaat en zijn op Kreta rolzegels van agaat gevonden die uit het Minoïsche tijdperk (2200 – 1700 v.Chr.) stammen.

Vindplaatsen

Vanaf de 16e eeuw werd agaat van edelsteenkwaliteit in Duitsland gewonnen, in Idar-Oberstein. Na jaren van agaatwinning zijn deze Duitse agaatmijnen inmiddels uitgeput, maar Idar Oberstein is nog steeds bekend vanwege de verwerking van agaat. Je kunt daar nog steeds langs de ‘Edelsteinstrasse’ agaatmijnen, stenenslijperijen en edelsteenwinkels bezoeken. Tegenwoordig is agaat vooral afkomstig uit Zuid-Amerika, en dan met name Brazilië.

Gebruik in het verleden

Agaat werd in het verleden al gebruikt voor sieraden. Ook werden er verschillende tijdperken krachten aan agaat en symboliek aan agaat toegekend. De Grieken maakten er prachtige cameeën van, waarbij gebruik werd gemaakt van de verschillende kleurlagen. De Romeinen maakten zegelringen en ander siervoorwerpen. Zij geloofden dat de agaat een talisman tegen vergiftiging was en hielp tegen oogklachten en epileptische aanvallen. In het Perzische rijk werd ontdekt dat de kleur van agaten veranderd kon worden door ze te verhitten. In de Middeleeuwen werd gedacht dat agaat het weer en daarmee de oogst gunstig beïnvloed kon worden. Tevens zouden mannen seksueel aantrekkelijker worden door sieraden met agaat te dragen.

Eigenschappen en kwaliteiten

De steen agaat heeft allerlei effecten op je gezondheid. Zo zou het onder andere een gunstig effect hebben bij slaapproblemen, vruchtbaarheidsproblemen, spijsverteringsproblemen en allerlei ontstekingen. Bovendien heeft agaat een helende werking bij spataderen, aambeien en allerlei allergische reacties. Spiritueel zou agaat minder emotioneel maken, helpen bij het verwerken van verdriet en beschermen tegen angsten en fobieën.

Redactie

Soms schrijven Judy en Edwin artikelen samen. Ook krijgen zij hulp van anderen om edelstenen.blog up-to-date te houden. Deze blogs worden geplaatst onder de naam 'redactie'. Heb je een op- of aanmerking op een van de artikelen die onder deze naam zijn geplaatst, dan kun je gewoon contact opnemen met Judy en Edwin.

Recent Content

link to Koop nu jouw unieke Amethist!

Koop nu jouw unieke Amethist!

De amethist is een van de meest bekendste edelstenen. Deze paarse kristal is familie van de bergkristal en wordt gekenmerkt door zijn prachtige paarse kleur. De edelsteen wordt verspreid over de wereld gevonden. In de middeleeuwen was dit voornamelijk in Brazilië. Tegenwoordig wordt de amethist onder andere ook gevonden in de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland […]
link to Girasol, ontzorgt en geeft inzicht

Girasol, ontzorgt en geeft inzicht

Naast een positieve werking op de lymfeklieren helpt deze wateropaal het lichaam zichzelf te genezen. Hij geeft innerlijke rust en vermindert je spanningen en zorgen. De Girasol is een geest verhelderende edelsteen. Een prachtige edelsteen die veel waarde voor ons heeft. Wij merken dat Girasol een krachtige edelsteen is. Dit betekent dat Girasol meewerkt aan […]