Toermalijn

Toermalijn, helpt planten groeien en bloeien

Dat positieve energie van edelstenen niet alleen mens en dier ten goede komt, bewijst de Toermalijn. Hij werkt reinigend, beschermend en zijn energie stimuleert de groei en bloei van planten.

Wat is een toermalijn?

Toermalijn is niet één steen. Het is een groep van mineralen met een variëteit aan kleuren. Toermalijn heeft een specifiek kenmerk: Het toermalijnkristal heeft vaak twee kleuren en soms zelfs meerdere kleuren. Edelstenen worden meestal naar hun vindplaats vernoemd, maar omdat toermalijn in alle werelddelen wordt gewonnen kwamen er wel erg veel verschillende namen voor deze edelsteen. Om verwarring te voorkomen werd besloten om de verschillende soorten toermalijn naar hun kleur te benoemen. De meest voorkomende soort is de zwarte toermalijn. De groen-roze watermeloentoermalijn is het populairst.

Geschiedenis van de toermalijn

Toermalijn was al in de oudheid geliefd in het middellandse zeegebied vanwege de vele kleurvariaties. In de middeleeuwen werden ze echter nauwelijks meer in sieraden gebruikt en werden ze een beetje vergeten. De toermalijn kwam opnieuw in Europa terecht toen Nederlandse zeelui van de VOC ze meebrachten uit Sri Lanka. De naam komt dan ook uit één van de talen die op Sri Lanka wordt gesproken, het Singalees. Er zijn twee theorieën naar welk woord de naam verwijst. Het kan Turamali zijn, wat ‘steen die as aantrekt’ betekent. Dit verwijst ernaar dat de Nederlanders de stenen gebruikten om hun meerschuimen pijpen schoon te maken. Anderen houden het op Turmali, dat édelsteen met verschillende kleuren’ betekent

Vindplaatsen

Toermalijn wordt gevonden in Sri Lanka, Brazilië, Afrika, VS, West Australië, Afghanistan en Italië, dus in alle werelddelen.

Gebruik in het verleden

De steen was in de oudheid al bekend. Dit blijkt uit de vondst van een in toermalijn gesneden afbeelding van Alexander de Grote, uit de tweede of derde eeuw v.Chr. Er gaan ook verhalen rond toermalijn over de laatste keizerin van China, keizerin-weduwe tz’U Hsi. Zij was volgens die verhalen zo dol op roze toermalijn, dat ze in 1908 met haar hoofd op een roze toermalijnen kussen is begraven. De Russische kroonjuwelen waren versierd met rode toermalijn in plaats van robijnen.

Eigenschappen en kwaliteiten

Toermalijn heeft een sterke reinigende en beschermende werking. De steen brengt het lichaam in balans, reinigt aura en lichaam en verwijdert negatieve energie. Negatieve gedachten en gedragspatronen worden omgezet in positieve.