Edelstenen kopen

Edelstenen, alles wat je moet weten!

Deze site gaat over edelstenen. Wij zijn er verliefd op geworden en willen je graag laten meegenieten van deze wonderen van de natuur. Edelstenen, de wondertjes der natuur!

Alles wat je moet weten over edelstenen!

Edelstenen zijn helemaal hot. Niet alleen vanwege hun mooie uiterlijk, ook (en misschien vooral) vanwege hun helende krachten en/of hun ondersteunende effecten. Nieuwsgierig geworden? Lees dan vooral verder, want er valt heel wat te weten over edelstenen.

Edelstenen

De werking van edelstenen

Het werkende element in edelstenen komt uit de energie of de trillingen die de steen in zich heeft. Dit klink wellicht een beetje “zweverig” maar als je je er klein beetje in verdiept, dan zul je moeten toegeven dat het ergens toch wel weer logisch kan zijn…

Energie in edelstenen

Het is al lang geleden natuurkundig bewezen dat alle materialen energie bevatten. Deze energie uit zich in trillingen. Immers, alles is opgebouwd uit moleculen, die weer uit atomen bestaan. Deze atomen bewegen door middel van trillingen. Deze (zeer) complexe materie is dus wetenschappelijk aangetoond. Dit geldt voor alles. Hout, glas, plastic, beton, bakstenen en dus ook edelstenen. Door de trillingen van de atomen in de edelsteen, komt er dus energie vrij. En iedere edelsteen kent eigen, unieke, trillingen.

Energie in de mens

Dat het menselijk lichaam ook uit energie bestaat, is volkomen duidelijk. Het bestaan van de zogenaamde energiebanen, ook meridianen genoemd, wordt door sommige wetenschappers nog ontkent maar in 1984 heeft zelfs de WHO (World Health Organization – Wereldgezondheidsorganisatie, wereldwijde autoriteit op het gebied van gezondheidszorg) bevestigd dat het menselijk lichaam meridianen bevat.

Energiebalans in de mens door edelstenen

Het klinkt meer dan aannemelijk dat iemand die ziek is, pijn heeft, ongelukkig is of “gewoon niet lekker in zijn/haar vel zit”, een verstoorde energiebalans heeft. De trillingen in het lichaam van deze persoon lopen als het ware uit de maat. Afhankelijk van wat er precies aan de hand is, moet er dus iets veranderen om de balans in de lichaamsenergie terug te krijgen. Edelstenen met specifieke energie-krachten/trillingen kunnen daar bij helpen. Door de juiste edelsteen te gebruiken of te dragen bij een verstoorde energiebalans, neemt het lichaam het ritme van de trilling van de edelsteen over. Hierdoor komen de trillingen in het lichaam van deze persoon weer in de juiste maat en kan de energiebalans – uiteindelijk – weer worden hersteld.

De verschillende chakra’s van edelstenen

Er zijn verschillende visies en levensovertuigingen met betrekking tot chakra’s. Ook is het bestaan van deze energiepunten niet wetenschappelijk bewezen. Maar aangezien er meer bestaat tussen hemel en aarde dan wij kunnen bewijzen, gaan we er vanuit dat er chakra’s bestaan. En edelstenen hebben invloed op de energie in het menselijk lichaam, dus ook op de energiepunten. Je kunt met edelstenen dus in verbinding komen met je chakra’s. Dit komt omdat de trillingen in de edelstenen overeenkomen met de trillingen van de energiebanen in je chakra’s. Goed om te weten. Maar wat houdt dat nu in, zo’n Chakra?

Dit zijn chakra’s

Chakra betekent cirkel of wiel en is een woord dat komt uit het Sanskriet. Sanskriet is een taal die vroeger in India werd gesproken door een bepaald deel van de Indiase bevolking. Een Chakra is een cirkel waarin het knooppunt, de centrale plaats, van energiebanen zich bevindt.

De Chakra’s van een mens

Afhankelijk van welke visie of levensovertuiging je volgt, beschikt een mens over vijf, zes, zeven, negen, twaalf of zevenentwintig van deze centrale plaatsen, Chakra’s dus. De meeste visies in ons deel van de wereld gaan uit van zeven Chakra’s.

  • Wortelchakra (net onder het stuitbeen)
  • Sacraal chakra (ter hoogte van het heiligbeen, tussen stuitbeen en navel)
  • Zonnevlechtchakra (bij de navel)
  • Hartchakra (ter hoogte van het hart)
  • Keelchakra (bij de keel)
  • Derde oogchakra (op het voorhoofd)
  • Kruinchakra (boven op het hoofd)

Iedere chakra staat in verbinding met bepaalde energiestromingen. Als de stroming van je energie is verstoord, dan zal dit ook de chakra uit balans brengen. Gelukkig is de energie naar, van en in je chakra’s te beïnvloeden met edelstenen. Want iedere Chakra heeft zijn eigen edelstenen ter ondersteuning.

Specifieke edelstenen bij specifieke chakra’s

Door specifieke edelstenen te dragen, worden de specifieke energiebanen die bij die chakra horen gestimuleerd. Deze energiebanen staan weer in verbinding met specifieke delen/organen in je lichaam. Op die manier kunnen edelstenen met behulp van jouw chakra’s een positieve invloed hebben op jouw gezondheid en mentaal welbevinden. Iedere chakra heeft niet alleen zijn eigen edelstenen, het heeft ook zijn eigen kleur. En deze kleur komt dan overeen met de kleur van de bijbehorende edelstenen.

Rode, zwarte en bruine edelstenen

De wortelchakra heeft interactie met rode, zwarte en bruine edelstenen. Bijvoorbeeld granaat, robijn en zwarte toermalijn. Het dragen van deze edelstenen kunnen verlichting brengen bij problemen met onderrug, dikke darm, heupen, bekken en billen.

Edelstenen met oranje

De sacraal chakra wordt ondersteund door edelstenen die oranje in zich hebben of oranje van kleur zijn. Bijvoorbeeld carneool, oranje calciet en tangerine kwarts. Edelstenen die de sacraal chakra ondersteunen, beïnvloeden geslachtsorganen, baarmoeder, nieren, blaas, bloedsomloop en waterhuishouding.

Goudkleurige of gele edelstenen

De zonnevlechtchakra heeft baat bij edelstenen die geel of goudkleurig zijn of deze kleur bevatten. Voorbeelden van dergelijke edelstenen zijn barnsteen, ametrien, of goudtopaas. Deze edelstenen hebben een positieve invloed op maag, lever, milt en spijsvertering.

Groene en roze edelstenen

Groene en roze stenen horen bij de hartchakra. Bijvoorbeeld jade, rozenkwarts en smaragd. Het dragen van edelstenen die de hartchakra versterken, ondersteunen de werking van het hart, de longen en de ademhaling.

Edelstenen met lichtblauw

Bij de keelchakra horen edelstenen die lichtblauw zijn of lichtblauw bevatten. Voorbeelden zijn aquamarijn, angeliet en turkoois. Als je mentaal uit balans bent, dan kunnen edelstenen die de keelchakra ondersteunen wellicht zorgen voor meer evenwicht.

Edelstenen met donkerblauw

Donkerblauwe edelstenen horen bij de chakra van het derde oog. Bijvoorbeeld azuriet, blauwe aventurijn, lapis lazuli. Deze chakra is het geestelijk centrum voor het bewustzijn. Ook je inspiratie schijnt hier vandaan te komen. Als je je geblokkeerd voelt op spiritueel of creatief niveau, dan kun je deze edelstenen gebruiken om meer in balans te komen op dat gebied. Ook is hier de oorsprong van energiebanen die in relatie staan tot je hormoonhuishouding.

Edelstenen met paars, wit en edelstenen zonder kleur

De kruinchakra wordt beïnvloed door paarse, witte of kleurloze edelstenen. Voorbeelden hiervan zijn amethyst, bergkristal en sneeuwkwarts. De kruinchakra bevindt zich op het hoogste niveau van het menselijk lichaam en is de bron van geluk, innerlijke vrede en harmonie. Als je edelstenen draagt die de kruinchakra beïnvloeden, dan beïnvloed je dus de bron van je gemoedstoestand.

Als je deze chakra edelstenen bij je draagt, dan reinig je de betreffende chakra en zorg je ervoor dat die energiebanen weer in balans komen.

Waar kun je edelstenen vinden?

Je kunt natuurlijk edelstenen kopen, maar het is natuurlijk wel extra bijzonder als je ze zelf kunt vinden. Gewoon in de natuur. Want ook de edelstenen die je in de winkel vindt, zijn ooit in de natuur gevonden. Je kunt edelstenen namelijk niet kweken.

Edelstenen herkennen

Voordat je edelstenen kunt vinden, zul je ze eerst moeten herkennen. Dat is best lastig want in de natuur zien ze er heel anders uit dan in de winkel. Je zult je dus moeten verdiepen in de ruwe, natuurlijke vorm van de edelstenen als je ze in de vrije natuur wilt kunnen vinden. En zodra je denkt dat je er één hebt gevonden, dan ga je de edelsteen (laten) determineren. Zo noemt men het officieel bepalen van de “edelheid” van de steen. Er wordt dan onder andere naar de hardheid van de steen, hoe de steen splijt, hoe de breuk valt, wat het doet met lichtstraling, hoe transparant hij is en hoe hij glimt.

In welke gebieden vind je edelstenen?

Maar laat je niet ontmoedigen. Als je weet hoe een edelsteen er in ruwe vorm uitziet, dan komt het officiële determineren later wel. Ga eerst maar zoeken en als je ook maar een beetje kans van slagen wilt, dan doe je er verstandig aan om over de grens te gaan. Op zich wel jammer, want edelstenen zijn met name te vinden in gebieden waar zich veel stromend water bevindt. En water hebben we genoeg in Nederland. Helaas is een voorwaarde voor het vinden van edelstenen wel dat het water moet stromen door een gebied waar zich edelsteenhoudend gesteente bevindt. Dit soort gesteente komt vaak voor in gebieden waar vulkanen zijn of waren. Ook in de nabijheid van mijnen heb je meer kans op het vinden van edelstenen.

Ieder werelddeel zijn eigen edelstenen?

Over de hele wereld kunnen edelstenen worden gevonden, maar er zijn werelddelen waar je net even wat meer kans hebt om iets te vinden. Zo zul je de meeste kans hebben op een vondst in Zuid-Amerika, Azië, Afrika en Noord-Amerika. Maar ook in Europa zijn edelstenen te vinden. Bergkristal, toermalijn, agaat, barnsteen, topaas, smaragd en angeliet zijn bijvoorbeeld in Europa gevonden. Nu geldt eigenlijk dat de meeste edelstenen wel in meerdere werelddelen ooit zijn waargenomen.

Gevonden edelstenen meenemen

Voordat je met een emmer en een pikhouweel alle werelddelen afgaat om je eigen edelstenen te delven, doe je er verstandig aan om eerst per land te informeren of je de stenen wel mag uitvoeren. Dit kan namelijk per land verschillend zijn. Ook kan het zijn dat je eerst officieel toestemming moet vragen aan de grondeigenaar om te mogen hakken in het gesteente dat zich op zijn/haar land bevindt.

Hoe lang worden edelstenen al gebruikt?

Edelstenen kennen een rijke historie. Ze worden vaak al eeuwenlang gebruikt. De oudste steen op de wereld is een kristal uit Australië en is meer 4,3 miljard jaar oud. Het is ook aangetoond dat de holbewoners stenen gebruikten om te jagen, als wapens en voor huishoudelijk gebruik. Het is vrij aannemelijk dat hier ook gebruik gemaakt zal zijn van stenen die we nu onder de categorie edelstenen scharen.

Edelstenen in de prehistorie

En zelfs het gebruik van edelstenen zoals we dat tegenwoordig bedoelen, dus als sieraad, bijzondere objecten of ter bescherming, genezing en/of ondersteuning, zal ook in de prehistorie zijn oorsprong vinden. De stenen werden uiteraard niet geslepen of opgepoetst, maar het is niet meer dan logisch dat er in die tijd er wel eens een stenen gereedschap doormidden brak. Stel je voor hoe verbaasd de prehistorische mens moet zijn geweest toen hij/zij ontdekte wat een mooie binnenkant zo’n werktuig dan had. Ongetwijfeld dat men daar dan bepaalde krachten aan toeschreef en zo’n steen een bijzondere status kreeg.

Edelstenen in de tijd van het oude China

Uit tekeningen en beschilderingen, opgravingen en vondsten is gebleken dat men in het oude China (zo’n 2000 jaar voor onze jaartelling) al raad wist met edelstenen. Ze gebruikten deze als sieraad, statussymbool of in/bij religieuze uitingen.

Edelstenen in de tijd van het oude Egypte, Inka’s en Romeinen

Er zijn talloze vondsten gedaan in piramides, schatkamers en opgravingen waarbij sieraden, kleding, wapens en andere voorwerpen zijn gevonden waarin edelstenen zijn verwerkt. Maar ze werden niet alleen gebruikt omdat ze zo mooi waren, ook in deze culturen werden edelstenen gebruikt om de gezondheid en vitaliteit te ondersteunen en te verbeteren. Zo gebruikten de ouden Grieken en Romeinen bijvoorbeeld de edelsteen amethist om zich te beschermen tegen alcoholverslaving, dronkenschap en een kater.

Edelstenen in de bijbel

In het Bijbelboek Exodus wordt een uitvoerige beschrijving gegeven over een kledinguitrusting die gemaakt moet worden voor Aäron, de broer van Mozes die uiteindelijk hoogpriester werd. Edelstenen die gebruikt worden zijn onder andere: turkoois, opaal, onyx, granaat, amethist, aquamarijn, topaas, robijn, saffier, smaragd en diamant. Ook in andere Bijbelboeken komen edelstenen voor om diverse rijkdommen, versieringen en nuances in pracht en praal te benadrukken.

Het gebruik van edelstenen is dus zeker niet iets van de laatste paar eeuwen.

Hoe worden edelstenen gebruikt?

Uiteraard kun je edelstenen verwerken in sieraden, kleding en andere ornamenten of voorwerpen. Het dragen of dicht bij je hebben van de edelsteen zal er dan voor zorgen dat de trillingen in je lichaam in harmonie komen met de trillingen van de edelsteen. Zo kun je edelstenen dragen in een armband of ketting en zorg je ervoor dat de steen in direct contact staat met je huid. Dit is vaak de meest effectieve manier om er voor te zorgen dat je lichaam in balans komt met de trillingen van de edelsteen. Sommige stenen kunnen wel verkleuren bij huidcontact. Dit is bijvoorbeeld het geval bij rozenkwarts.

Jouw eigen trommelsteentje

Je kunt ook een klein exemplaar van edelsteen bij je dragen. Gewoon in je broekzak. Hiervoor zijn de zogenaamde trommelsteentjes ideaal. Houd er wel rekening mee dat je kleding de werking van de steen dan wel een beetje kan beïnvloeden. Synthetische kleding is bijvoorbeeld een slechte doorgever van de energie van edelstenen.
Het bij je dragen van edelstenen is natuurlijk de meest voor de hand liggende toepassing. Er zijn echter ook andere manieren waarop je edelstenen gebruiken:

  • Als energiezuivering in een ruimte – simpelweg een steentje op de kast
  • Als energietoevoeging in een glas water – omhuld door een glazen buisje
  • Als energie-elixer met alcohol – ook omhuld door een glazen buisje
  • Als toevoeging in massageolie, crèmes en lotions – door de steen in de substantie te leggen
  • Als ondersteuning bij slaapgerelateerde problemen – op het nachtkastje of onder de kussen
  • Als balansbrenger in bad of tijdens meditatie – in het badwater of op je lichaam
  • Als extra boost voor planten – in de grond bij de plant

Wat is het verschil tussen edelstenen en mineralen?

Edelstenen bestaan uit één of meerdere mineralen en dus is iedere edelsteen een mineraal. Maar wat is nu precies een mineraal? Een mineraal is een vaste stof die in de natuur is ontstaan. De manier waarop hij is ontstaan, is een ingewikkeld geologisch (aardrijkskundig) proces over miljoenen jaren. Er zijn meer dan 4.000 erkende mineralen in de wereld. Een edelsteen bestaat uit één of meerdere soorten mineralen en is simpel gezegd niets meer dan een stukje geklonterde mineralen. Edelsteenkundigen hebben ongeveer 200 van deze klontjes edel bevonden.

Wanneer is een steen edel?

Voordat een gesteente de naam edelsteen mag hebben, moet de steen voldoen aan een aantal eigenschappen. Deze eigenschappen zijn:

  • De steen moet mooi zijn (schitteren of fonkelen)
  • De steen moet zeldzaam zijn
  • De steen moet duurzaam zijn (lang mee kunnen gaan)
  • Er moet vraag zijn naar het type steen
  • De steen moet een bepaalde traditie hebben
  • De steen moet draagbaar zijn

diamanten

De big five van de edelstenen en hun kenmerken

In de wereld van de edelstenen kent met de vijf belangrijkste/bekendste edelstenen als de Big Five. Deze stenen voldoen het meest aan de eerder genoemde eigenschappen. Diamant, robijn, saffier, smaragd en tanzaniet.

Diamant is, voor zover wij nu weten, het hardste materiaal in de natuur en het doet licht mooi laten schitteren en fonkelen. Het is ontstaan door het scheikundig element koolstof en is doorgaans helder van kleur.
Robijn is gevormd door het mineraal korund. De rode kleur wordt veroorzaakt door het aanwezige element chroom. De robijn word al eeuwen beschouwd als een bijzondere steen.
Ook gevormd door het mineraal korund is de saffier. De blauwe kleur van de saffier ontstaat door het aanwezige element ijzer. Eigenschappen die aan een saffier werden toegeschreven zijn onder andere het geven van kracht, eer en onsterfelijkheid.
De smaragd is ontstaan uit het mineraal beril. De aanwezigheid van het element chroom zorgt voor de groene kleur. Smaragd wordt beschouwd als de “koning der edelstenen”.
Tanzaniet is de laatste van de vijf en bestaat uit het mineraal zoisiet. De edelsteen is pas in 1967 als edelsteen ontdekt. Als de steen zeer hoog wordt verhit (tot 400-500 graden Celsius), dan kan de blauwe kleur intenser worden.

Waarom zijn edelstenen zo populair?

Edelstenen zijn enorm in populariteit aan het toenemen. Ze zijn natuurlijk ook vaak prachtig om te zien en kunnen heel mooi in sieraden worden verwerkt. Toch lijkt het erop dat steeds meer mensen de stenen inzetten om hun leven en/of hun gezondheid ondersteuning te bieden. Ondanks dat de helende werking niet onomstotelijk is bewezen. Mensen voelen zich kennelijk gewoon beter bij het dragen of gebruiken van bepaalde edelstenen. En zolang je de stenen niet inzet in plaats van een (medische) behandeling, kan het natuurlijk ook niet echt kwaad. Houd je verwachtingen realistisch en bedenk je dat het geen wonderstenen zijn. Er kan ook een aantal maanden overheen gaan voordat je ook maar iets waarneemt van een eventuele verbetering of effect.

De edelstenentherapie

Edelstenentherapie richt zich op de energetische balans van een mens. Energetisch in balans zijn houdt in dat de emoties in je lichaam en geest in evenwicht zijn. Jouw levensenergie stroomt zonder blokkades door de meridianen in je lijf en je chakra’s staan open. Als dit niet het geval is, dan voel je je waarschijnlijk niet optimaal. Met edelstenentherapie worden bepaalde stenen op jouw chakra’s gelegd en ga je, vaak met behulp van meditatie of andere ontspanningsmethoden, ervoor zorgen dat de energie van de stenen wordt opgenomen door je lichaam. Hierdoor herstel je de balans in je energiebanen en chakra’s.

Wie mag edelstenentherapie geven?

In principe mag iedereen die zich erin heeft verdiept, als een edelsteentherapeut aan de slag. Het is immers geen beschermd beroep. Dit maakt deze therapie vatbaar voor mensen die niet integer zijn en zich willen verrijken over de ruggen van mensen die op zoek zijn naar een oplossing voor hun klachten. Het is dus zaak om je goed te oriënteren en af te gaan op ervaringen van andere mensen (lezen van recensies), te vertrouwen op je eigen intuïtie (als het niet goed voelt, dan is het vast niet goed) en te informeren naar de genoten opleidingen en ervaringen van de therapeut.

Wordt edelstenentherapie vergoed?

In Nederland wordt edelstenentherapie niet erkend als alternatieve geneeswijze. In andere Europese landen (waaronder Duitsland) wel. Dus als zodanig zal edelstenentherapie doorgaans en in eerste instantie niet worden vergoed door een zorgverzekeraar. Wel kan het voorkomen dat edelstenentherapie als extra onderdeel kan worden ingezet bij een alternatieve geneeswijze als bijvoorbeeld acupunctuur of acupressuur. Als dit het geval is, dan kan het zijn dat je vanuit een aanvullende module wellicht een deel kan terugkrijgen. Informeer bij je zorgverzekeraar en/of therapeut naar de mogelijkheden.

De 10 krachtigste edelstenen

Als je de kracht van edelstenen toch eerst nog even zelf wilt bekijken, dan is het wellicht handig om te weten welke stenen het krachtigst zijn. Houd er rekening mee dat sommige stenen elkaar aanvullen en stimuleren. Ook zijn er stenen met tegengestelde krachten. Die moet je dan natuurlijk niet tegelijkertijd gebruiken. Bijvoorbeeld een steen die de bloeddruk stimuleert (o.a. rode granaat) en een steen die een hoge bloeddruk tegengaat (o.a. amethist).

Nummer 1: Serafiniet

Geeft energie aan lichaam een geest en brengt alle chakra’s in balans.

Nummer 2: Fenakiet

Heeft een zeer hoge vibratie en bevordert spirituele groei en inspiratie. Het werkt op alle chakra’s en kan de werking van andere stenen versterken.

Nummer 3: Amethist

Is uitermate geschikt om een ruimte te zuiveren en heeft ook een reinigende werking op het gehele lichaam.

Nummer 4: Rhodiziet

Versterkt de werking van andere stenen en heeft een sterk reinigende werking op alle chakra’s.

Nummer 5: Calciet

Kent vele helende toepassingen en heeft een sterk reinigende werking.

Nummer 6: Bergkristal

Stimuleert het immuunsysteem en brengt het lichaam in balans. Heeft een enorme geneeskracht.

Nummer 7: Diamant

Door zijn zuiverheid is de werking krachtig en intens. Hij versterkt de energie van andere stenen.

Nummer 8: Lapis Lazuli

Is een zeer spirituele edelsteen die de creativiteit en helderheid van de geest bevordert.

Nummer 9: Robijn

Voor mensen die hoog gevoelig zijn kan deze edelsteen te sterk activerend werken. Hij stimuleert hartstocht, motivatie en beschermt tegen negatieve energie.

Nummer 10: Turkoois

Heeft sterke geneeskrachtige eigenschappen en brengt chakra’s in balans. Heeft tevens een positieve invloed op het immuunsysteem.

De 10 mooiste edelstenen

Of een edelsteen mooi is, blijft natuurlijk ook sterk afhankelijk van je persoonlijk voorkeur. Toch, zoals eerder al genoemd, is er een soort van puntenstelsel waaraan edelstenen moeten voldoen. Laten die criteria als uitgangspunten nemen om de 10 mooiste stenen op een rijtje te zetten.
1. Diamant: de edelste steen van de edelstenen. Hoewel hij niet extreem zeldzaam is, worden de echt zuivere diamanten niet vaak gevonden. Een zuivere diamant kent een uiterst bijzondere wisselwerking met licht. De vraag naar diamanten is substantieel aanwezig en aangezien er geen natuurlijke materialen zijn die harder zijn dan diamanten, zit het met de duurzaamheid wel goed.
2. Painiet: staat in het Guinness Book of World Records als de zeldzaamste edelsteen ter wereld. De vraag is dus sowieso groter dan het aanbod en de schakeringen met licht zijn prachtig.
3. Benitoiet: is zeer zeldzaam en bestaat uit meerdere mineralen. Hij kan (licht) blauw of kleurloos zijn en heeft een ongelooflijke mooie samenwerking met UV licht.
4. Aquamarijn: door de prachtige en heldere blauwe kleur wordt deze edelsteen veel gebruikt in sieraden. De vraag is dan ook zeer aanwezig.
5. Robijn: deze edelsteen wordt al eeuwen gebruikt in sieraden en kent een rijke historie.
6. Saffier: komt veel voor in sieraden en voorwerpen. Het is dan ook een populaire edelsteen.
7. Tanzaniet: door de rijke kleuren van deze edelsteen is de toepasbaarheid en vraag naar deze steen zeer groot.
8. Smaragd: de bijzondere groene kleur van deze steen is in geen andere steen in dezelfde mate terug te vinden. Dit maakt hem uniek in zijn soort.
9. Lapis Lazuli: een prachtige blauwe edelsteen die een rijke historie kent. Hij is ook bijzonder duurzaam en wordt nog steeds vaak verwerkt in sieraden.
10. Amethist: de kleurschakeringen variëren van lila tot donkerpaars en hiermee krijgt de edelsteen een prachtig voorkomen. Hij wordt al eeuwenlang ingezet als symbool voor spiritualiteit en werd ook wel bisschopssteen genoemd.

De 10 meest verkochte edelstenen

Niet alle edelstenen zullen bij aanschaf er meteen voor zorgen dat je de rest van de maand droog brood moet eten. Er zijn stenen die ook voor de “Jan/Jantine Modaal” binnen het bereik ligt. Houd er wel rekening mee dat er zich ook veel “kaf” onder het “koren” bevindt. Er worden veel nep-edelstenen aangeboden. Dit is dan vaak gewoon gekleurd glas of een ander -minder bijzonder- materiaal. Hoewel dit soort stenen dan soms net zo mooi er uitzien, moet je niet verwachten dat ze ook maar enigszins een helend of ondersteunend effect zullen hebben. De trillingen en/of energie die nodig zijn voor een dergelijk effect ontbreekt dan gewoon. En wat er niet in zit, kan er ook niet uitkomen.

De meest verkochte/populaire stenen zijn:
1. Citrien is de meest verkochte gele edelsteen.
2. Saffier wordt al eeuwen geassocieerd met koningshuizen en is enorm geliefd gebleven.
3. Diamant zal waarschijnlijk altijd één van de meest populaire edelstenen blijven.
4. Bergkristal is wit tot kleurloos en daardoor eindeloos te combineren.
5. Rozenkwarts kent veel toepassingen en is redelijk goedkoop.
6. Amethist is minder zeldzaam dan smaragd en robijn en daardoor ook toegankelijker.
7. Jade vindt misschien niet iedereen even mooi, maar wereldwijd wel één van de verkooptoppers.
8. Robijn wordt gezien als één van de meest waardevolle sieraden.
9. Smaragd blijft ongekend populair als steen in een (verlovings)ring.
10. Toermalijn kent veel verschillende kleuren en is daarom als steen zeer divers en populair.

Hoe kies je een edelsteen?

Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf waarvoor je een edelsteen wilt gebruiken. Wil je “slechts” een mooi sieraad of is het je doel om bepaalde energetische blokkades op te heffen. Misschien wil je bepaalde doelstellingen in je leven ondersteunen of zoek je een origineel cadeau voor een dierbaar persoon. Dit zijn zomaar vier uitgangspunten die bepalend kunnen zijn voor de aanschaf van een edelsteen.

Zo kies je een edelsteen voor jezelf

Zodra je voor jezelf op zoek bent naar de juiste edelsteen, is het doel van je aankoop een belangrijk uitgangspunt. Wil je bijvoorbeeld specifieke chakra’s ondersteunen, dan kun je de specifieke stenen erbij zoeken. Vaak zijn er meerdere stenen die dezelfde chakra’s stimuleren. Ook kennen verschillende edelstenen eenzelfde heilzame werking. Ongeacht je doel, je zult altijd uit meerdere stenen kunnen kiezen. Van belang is dan het gevoel dat jij ervaart bij de steen. Dat klinkt natuurlijk onmogelijk ingewikkeld, maar het is echt niet anders. Niet iedere steen zal bij je passen. Je kunt je het beste er een beetje in verdiepen en er wat meer tijd in stoppen. Dit voorkomt miskopen en tegenvallende resultaten. Wellicht is het een idee om je online te oriënteren op het soort steen en in een fysieke winkel te kijken hoe de steen aanvoelt.

Uitgangspunten voor een edelsteen voor een ander

Ben je opzoek naar een edelsteen om weg te geven, dan kun je bijvoorbeeld kijken naar een edelsteen die bij het sterrenbeeld hoort van de persoon die de steen gaat krijgen. Er zijn ook zgn. geboortestenen. Ieder maand heeft namelijk zijn eigen edelsteen:

  • Januari -granaat (sterrenbeeld Schorpioen)
  • Februari – amethist (sterrenbeeld Vissen)
  • Maart – aquamarijn (sterrenbeeld Tweelingen, Vissen en Waterman)
  • April – diamant (sterrenbeeld Ram)
  • Mei – smaragd (sterrenbeeld Stier en Kreeft)
  • Juni – parel en maansteen
  • Juli – robijn (sterrenbeeld Ram, Schorpioen en Leeuw)
  • Augustus – peridoot (sterrenbeeld Maagd)
  • September – saffier (sterrenbeeld Weegschaal)
  • Oktober – opaal en toermalijn (sterrenbeeld Maagd, Schorpioen, Vissen en Weegschaal)
  • November – gele topaas en citrien (topaas – sterrenbeeld Boogschutter)
  • December – blauwe topaas en turkoois (turkoois – sterrenbeeld Boogschutter en Waterman)
  • Bij het sterrenbeeld Steenbok horen de stenen onyx en amber

Waar kan je edelstenen kopen?

Het is nog niet zo dat je op iedere hoek van de straat een edelsteen kunt kopen. Toch is het aanbod overweldigend. Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in de verkopende partij en dat je er vanuit kunt gaan dat ze stenen verkopen die van goede kwaliteit zijn. Je mag verwachten dat een wat duurdere edelsteen van goede kwaliteit, vergezeld gaat met een certificaat. Er zijn verschillende instanties die certificaten van echtheid afgeven, dus kijk dit even goed na.

Edelstenen: de wondertjes van de natuur

Een goede tip bij aanschaf van een edelsteen is gewoon je gezonde verstand gebruiken. Een echte smaragd, saffier of andere zeldzame edelsteen, zul je (ook online) niet voor twintig euro kunnen aanschaffen. En als je voorkeur uitgaat naar minder kostbare stenen, verzeker jezelf dan van de betrouwbaarheid van de verkoper. Bekijk recensies of ga langs als dat mogelijk is. Onze edelstenen, de wondertjes van de natuur hebben er eeuwen over gedaan om zo mooi te worden als ze zijn. Die extra uurtjes die jij er in stopt om ze aan te schaffen, zijn ze dan best waard… toch?