Edelstenen per land

Kenmerkende edelstenen per land

Edelstenen en mineralen kun je overal ter wereld vinden. Zelfs in Nederland komen zeldzame varianten voor. Helaas vaak alleen in zandvorm. Er zijn een aantal landen waar een groot deel van de economie draait op de handel in stenen en mineralen. Sommige landen worden standaard gelinkt aan een bepaald soort steen. Zo is opaal altijd verbonden met Australië en Thailand met de robijn. Natuurlijk worden er in alle landen meerdere soorten mineralen gevonden, maar de landen worden toch herkend aan die ene steen. Dit kan zijn omdat zij er veel in handelen, de steen er gevonden wordt of dat zij er veel aandacht aan besteden. Volgens de officiële lijst is Nederland verbonden met de diamant. Dit zal hoogstwaarschijnlijk komen doordat wij de steen veel verhandelen en kopen.

De lijst met edelstenen per land

Hieronder vindt je een overzicht met edelstenen die aan bepaalde landen zijn verbonden. Niet alle stenen worden in de landen zelf gevonden. Bekendste van de stenen per land zijn onder andere:

Opaal in Australië

Australië heeft honderden opaalmijnen en opaalvelden die nog steeds in gebruik zijn. Als je het land bezoekt kan je niet om de steen heen. Het bekendste plaatsje is wellicht Coober Pedy. Hier wordt het in de zomers zo heet dat men heeft besloten er het gehele jaar onder de grond te leven. In de omgeving van de stad zijn er erg veel opaalmijnen te vinden.

Jade in China

Chinezen lijken een obsessie te hebben met deze steen. Jade wordt er overal verkocht in allerlei vormen en maten. Er worden gekke beeldjes, sieraden en zelfs grote delen van tempels van gemaakt. De obsessie gaat ruim 5400 jaar terug. De eerste Chinezen vonden in de Yangtze rivier toen al jade. Zij gebruikten de steen om er wapens en kookgerei van te maken.

Amethist in Uruguay

In Nederland kun je veel amethisten kopen die uit Uruguay komen. Het land is een van de grootste handelaren in deze steen. De stenen uit dit land worden geroemd om de hoge kwaliteit. Het land is dan ook onmiskenbaar verbonden met de mooie amethist, die volgens de moderne regels als geboortesteen bij het sterrenbeeld Vissen wordt gebruikt.

De volledige lijst:

Alaska – Granaat
Algerije – Koraal
Australië – Opaal
België – Kristallen
Bolivia – Lapis Lazuli
Brazilië – Toermalijn
Birma – Robijn
Canada – Jade
Chili – Lapis Lazuli
China – Jade
Colombia – Smaragd
Congo – Malachiet
Denemarken – Agaat
Duitsland – Barnsteen / Amber
Egypte – Peridoot
Engeland – Diamant
Filipijnen – Parel
Frankrijk – Parel
Griekenland – Saffier
Hongarije – Opaal
India – Parel
Iran – Turqoise
Ierland – Serpentijn
Italië – Koraal
Korea – Abolone parel
Madagaskar – Morganiet
Mexico – Obisidian
Marokko – Koraal
Namibië – Diamant
Nederland – Diamant
Nieuw-Zeeland – Jade
Noorwegen – Carnelian
Panama – Agaat
Peru – Smaragd
Portugal – Crysoberyl
Roemenië – Amber/barnsteen
Rusland – Rhodoniet
Schotland – Rookkwarts
Servië – Koraal
Spanje – Smaragd
Thailand – Robijn
Turkije – Turquoise
Uruguay – Amethist
Verenigde Staten – Saffier
Zweden – Carnelian
Zwitserland – Steenkristal
Zuid-Afrika – Diamant