The constellation

Duurste diamant ter wereld verkocht

Het Canadese bedrijf Lucara heeft de duurste diamant verkocht. De diamant, met de waarde van ongeveer 58 miljoen euro, werd verkocht aan een bedrijf in Dubai. De veiling vond in maart 2016 plaats. De steen is van 813 karaat. Dit is meer dan 400 keer zoveel als de gemiddelde trouwring waar de steen in zit verwerkt. De ongelofelijk dure steen werd gevonden in de Karowe mijn in Botswana eind 2015 en kreeg de naam The Constellation.

Diamanten in Botswana

In de Botswana mijn worden regelmatig grote en kostbare ruwe diamanten gevonden. In de huidige top 50 van grootste ruwe diamanten ter wereld staat Botswana dertien keer vermeldt. Elf van deze giganten zijn gevonden in de Karowe mijnen. Binnenkort wordt ook de nummer twee van deze lijst geveild. Deze heeft de naam Lesida La Rona genoemd.

Lucara Diamonds

Het bedrijf is opgericht in 2004 en richt zich volledig op de mijnindustrie. Lucara Diamonds haalt voornamelijk diamanten uit mijnen overal ter wereld. Het bedrijf is beursgenoteerd en staat daarnaast bekend om de diamanten met veel karaat.

The Constellation

De naam kun je in het Nederlands vrij vertalen in Sterrenbeeld. In maart 2016 werd de diamant met 813 karaat verkocht aan Nemesis Internation DMCC. Dit is een bedrijf in Dubai dat zich richt op het opkopen van ruwe diamanten. In totaal hebben zij er 58 miljoen euro voor neer moeten leggen. Omgerekend is dit ongeveer 71.000 euro per karaat. Zij zijn van plan de steen te polijsten en te snijden. Lucara Diamonds houdt een belang van 10% in de steen. Dus als het bedrijf in Dubai klaar is met polijsten en snijden, gaat er nog een klein deel van de opbrengsten naar Lucara toe. Volgens de woordvoerder van het bedrijf ligt de verkoopprijs ruim boven verwachting.