Geneeskracht chalcedoon

Chalcedoon, een geneeskrachtige steen

De chalcedoon is een zeer geliefde en speciale edelsteen. Hieronder lees je waarom. Ook beantwoorden wij de vraag: maakt de chalcedoon je een beter mens?

Wat is de chalcedoon?

De chalcedoon is een halfedelsteen, deze bevat een variëteit van het mineraal: kwarts. De kleur van de Chalcedoon is lichtblauw en vaak gecombineerd met strepen. Soms wordt de steen ook gevonden in andere kleuren, zoals bijvoorbeeld roze, rood, bruin of appelgroen. De Chalcedoon is een uitermate zuivere kwarts, deze hoort eigenlijk wit te zijn maar een verschijnsel dat ontstaat door de zogeheten ‘’microkristallijne’’ structuur van de Chalcedoon hebben de prachtige blauwe kleur tot gevolg. De kleine kristallen deeltjes in de Chalcedoon verstrooien het licht dat invalt waardoor het blauwe deel van het spectrum der kleuren veel meer naar voren komt.

Chalcedoon gevormd door kiezelzuur

De Chalcedoon wordt veel gevonden bij breuken in gesteente. Het streeppatroon ontstaat doordat de steen uit stromend kiezelzuur ontstaat. Ook kan de steen namelijk gelijkmatig doorschijnend zijn zonder enige benadering. De Chalcedoon wordt dan gevormd in stilstaand kiezelzuur. Chalcedoon zou je als het ware kunnen zien als een soort opvulmiddel in de holle plekken van gesteente. Kortom de werking in de gesteenten is dus helend en vullend. De Chalcedoon leert je naar je eigen lichaam te luisteren en hier beter op te reageren, het is een steen voor mensen die soms snel driftig of beledigd kunnen zijn. De Chalcedoon geeft inzicht en heeft iets bijzonders. Het heeft eigenlijk alles. Hij wordt gebruikt als prachtig sieraad wat men een trotse uitstraling bezorgd, hij behoort tot een aantal sterrenbeelden. Hij heeft een ongekende geneeskrachtige werking. Hij kan ook tegenovergestelde gezondheidseffecten geven als ze de steen op de verkeerde manier benadert. Dit artikel gaat je alles vertellen over de Chalcedoon.

Algemene informatie

De Chalcedoon is tevens een edelsteen die erg goed werkt op de communicatieve vaardigheden. De gaat van luisteren naar welbespraaktheid tot het vermogen en de kunst om bepaalde emoties te uiten tot aan creativiteit op het gebied van diplomatie en taalkunde. De variatie van de karts maakt het dat een mens zelfkennis krijgt, meer zelfvertrouwen en ook dat mensen opener, vrolijker, optimistischer en enthousiaster zullen zijn. De steen staat dus ook bekend om het bevorderen van de creativiteit en het denkvermogen. Maar ook bevordert de Chalcedoon het vertrouwen om vervelende blokkades uit de weg te zetten, verandering te aanvaarden en je zelf beter te begrijpen.

Familie van de Bergkristal

De edelsteen ontstaat door middel van snelle afkoeling bij zeer koude temperaturen en lichte druk, hierdoor zijn de kristallen er wel, maar ze zijn niet zichtbaar. De Chalcedoon is familie van de bergkristal en is een karts. Het kristal bestaat uit zuiver siliciumoxide, daarom bestaat de samenstelling van de Chalcedoon uit siliciumoxide en ingesloten water, de scheikundige formule is dan ook SiO2 + H2O. De Chalcedoon heeft een aantal ‘’familiestenen’’. Deze zijn de mosagaat, muddensteen, agaat, carneool en de chrysopaas. Het verschil is dat deze stenen behalve water vaak nog andere insluitsels hebben zoals ijzer of calcium. Verder ga ik je nog wat andere algemene informatie geven over de Chalcedoon. De steen heeft een hardheid die varieert van een waarde van 6,5 tot 7. De glans is glasglans, zijdeglans, wasgland en mat. En wat de transparantie betreft is de Chalcedoon meest doorschijnend, opaak en tevens ook half doorzichtig. De breuk is ruw en schelpvormig en de dichtbaarheid heeft een waarde die varieert van 2,58 tot 2,64. En tot slot is het kristalstelsel van de Chalcedoon triagonaal en hij heeft een microkristallijn.

De werking van Chalcedoon

We hebben het in de vorige alinea al een klein beetje gehad over de werking en de krachten van de Chalcedoon. In deze alinea gaan we hier dieper op in:

 • Zoals eerder in de tekst genoemd is staat de Chalcedoon er vooral om bekend dat deze de creativiteit en het denkvermogen bevordert. Ook geeft deze dus de kracht om vervelende blokkades die een mens in de weg staan te verwijderen en een mens meer inzicht in zichzelf te geven. Mensen worden opener, vrolijker, enthousiaster en optimistischer.
 • Je zou dus kunnen stellen dat de Chalcedoon je kan helpen een ander en beter mens te worden. Ook kan hiermee gesteld worden, en dit is tevens ook bewezen, dat de Chalcedoon helpt bij mensen die snel driftig en gestrest zijn. Hij wordt soms zelfs door scholieren gebruikt bij examenstress. Doordat de steen je helpt inzicht te geven in je eigen ik en je eigen identiteit begrijp je jezelf beter, weet je waar je aan toe bent en dit geeft een mens een hoop rust.
 • De Chalcedoon verbeterd het geheugen, verlaagt stress en werkt reinigend en verkoelend. Wat een verlaagde bloeddruk en een bevordering van het immuunsysteem tot gevolg heeft. Zo zorgt dit ervoor dat je minder kans hebt om ziek te worden.
 • Ook heeft de steen een goede en positieve invloed op de longen van een mens. Dit helpt sterk bij genezing van vervelende complicaties als verkoudheid, vernauwde ademhaling en dit verminderd ook de bloedstolling
 • De steen versterkt het moedergevoel en zorgt dus voor gezondere en betere borstvoeding.

Gezondheidseffecten, schadelijk?

Een edelsteen, het is mooi en goed voor de gezondheid, zou je zeggen na alles wat je hier leest. Toch? Nou dit is niet geheel waar, er zijn wel degelijk positieve resultaten bewezen bij het gebruik van edelstenen. Maar er zijn wel degelijk een aantal minpunten en echt serieuze gezondheidseffecten om echt serieus te nemen en je hier bewust van te zijn:

 • De Chalcedoon kan diabetes veroorzaken. Doordat de steen invloed heeft op de longen en doorbloeding stimuleert, heeft het ook een bevordering tot gevolg van de vochtophoping, zo dus ook op de aanmaak van insuline en zo dus ook diabetes. Het klinkt misschien allemaal ver gezocht, maar toch is het een risico dat je liever niet wilt nemen, zo zijn er genoeg getuigen die je dat maar al te goed kunnen vertellen.
 • Ook zijn veel edelstenen vervuild met straling, door dit dichtbij je huid te dragen kan je jezelf ernstige gezondheidsschade toebrengen, een overdosis gammastraling is natuurlijk heel schadelijk. Nu zal er op zo’n steen niet overmatig veel straling zitten, maar omdat je deze vaak in direct contact hebt met je huid kan je er wel degelijk vervelende dingen aan overhouden.
 • Bij de verwerking van edelstenen, dus bij het maken van sieraden, die veel mensen met edelstenen hebben, komen vaak asbestdeeltjes vrij. Gelukkig wel in kleine hoeveelheden, maar ook alle kleine dingetjes zijn er niet voor niks.
 • Ook komt er nog eens bij dat veel edelstenen, ook natuurlijk de Chalcedoon, van nature al radioactiviteit bij zich draagt, dit is gelukkig ook in kleine hoeveelheden, maar echt gezond en positief is het natuurlijk niet.

Verzorging van de Chalcedoon

Hoe verzorg je deze edelsteen en hoe behandel je hem nou op de juiste manier? Het is met edelstenen sowieso altijd handig ze eerst van te voren te reinigen als je ze net hebt gekocht. Je voorkomt door de steen te reinigen invloeden van ongewenste energie, het reinigen van de steen is dus altijd een goed idee, zo eens in de zoveel tijd. Vermijd hiermee schoonmaakmiddelen en gebruik hiervoor gewoon kraanwater. Het is zeer aan te raden de edelsteen minstens een keer per maand te reinigen zodat deze kan opladen. En zorg ook voor de juiste reinigingsmethodes! Ook kun je edelstenen reinigen met vuur en met lucht. Met lucht door bijvoorbeeld het gebruik van wierook, en met vuur door hem een tijdje in de zon te leggen. Doe dit niet te lang, met alle methodes niet, het kan namelijk verkleuring of ongewenste veranderingen en onbruikbaarheid van de steen tot gevolg hebben.

Sterrenbeelden die horen bij de chalcedoon

De Chalcedoon hoort bij 3 sterrenbeelden, de Boogschutter, de Kreeft en de Tweeling. Er zijn twee bijbehorende Runen: Dit zijn de Thurs en de Reið. De Thurs (reus) heeft het uiterlijk van een doorn. Doornen bieden bescherming voor rozen, zo staat deze tune voor bescherming en verzorging. De naam reus komt omdat hij ‘’reuzenkracht’’ geeft.Deze staat voor het silicaatgehalte van de Chalcedoon. De R (Reið betekend rijden) staat voor het reizen, inzicht, leerprocessen en de overbrugging van ruimte en tijd. Deze rune staat voor het vloeiende karakter van de edelsteen. Deze 2 runen samen vertegenwoordigen de identiteit van de Chalcedoon erg goed. Een edelsteen die verbanden legt, zowel fysiek als geestelijk, wonen kunnen worden genezen, ook is het soms nodig hier ver voor te gaan, te reizen, en kost genezing soms veel tijd, het kan.

Geschiedenis Chalcedoon

Het is misschien wel leuk om het te hebben over herkomst van de naam van de Chalcedoon, diverse bijnamen en waar deze dan weer vandaan komen. Bij veel dingen, en zeker bij edelstenen zit hier een diepgaande rede achter met een mooie betekenis die ook veel zegt over de edelsteen, in dit geval de Chalcedoon. De Chalcedoon heeft zijn naam de danken aan een oude stad die in de tijd van de Oudheid aan de Bosporus in ‘’Klein-Azië’’ lag, deze lag tegenover het andere plaatsje Byzantium. De naam van dit oude stadje was dan ook, vrij logisch natuurlijk, Chalcedoon. Dit kristal heeft ook als bijnaam ‘’blue lace agaat’’ ofwel ‘’blauw kant agaat’’, deze dankt hij aan zijn fijne en kantachtige streeppatronen. Een andere bijnaam voor de Chalcedoon is ‘’avaloniet’’, deze is genoemd naar het legendarische land Avalon. Er gaat een verhaal dat de legendarische en mythische koning Arthur naar het eiland reisde en hier dodelijk gewond raakte in 537. Het land werd geregeerd in het jaar 537 door de tovenares Morgan le Fay en haar 8 zussen. Zij waren zeer goed in het helen van wonden en het verhelpen van ziekten. Dit is de herkomst van de naam, maar er is meer. De steen heeft ook een Bijbels verhaal. In de Bijbel wordt de Chalcedoon genoemd als een van de twaalf aan Mozes overhandigde stenen die hem gegeven werden op de berg van goed. Mozes luisterde naar god’s wil en plaatste alle edelstenen in de borstplaat van Aäron. In de Bijbelse geschiedenis staan deze stenen waar de Chalcedoon onderdeel van is voor de twaalf stammen, voortkomend uit Israël. Vier van de twaalf zijn een Chalcedoon. De agaat, de onyx, de sardius en de agaat. In veel culturen is de Chalcedoon erg belangrijk, bijvoorbeeld in Irak, Egypte en Griekenland. De steen kent verhalen uit veel geloofsovertuigingen, het boeddhisme, het Jodendom, het christendom en ook de islam. Vanwege de werking en zijn pracht is de steen ook vandaag de dag nog heel erg gewild in landen over de hele wereld.

Wist je dat…

 • De Chalcedoon ook veel gewonnen wordt in Turkije? In Turkije is deze steen ook heel erg bekend en geliefd. In Turkije worden veruit de mooiste edelstenen gevonden. De Chalcedoon uit Turkije is dan ook een bijzondere, een die er uit springt door zijn mooie en wonderschone transparantie. De edelstenen worden al sinds de oudheid uit Turkije gehaald en zijn vandaag de dag nog immens populair.
 • De blauwe Chalcedoon eigenlijk wit is? Dit is best grappig, de blauwe Chalcedoon is eigenlijk een witte edelsteen. Alleen zien wij als mensen deze steen als blauw gekleurd. Kleine kristallen die er wel zijn maar tevens zo klein dat ze voor ons ook niet zichtbaar zijn, verstrooien het licht. Wat tot gevolg heeft dat wij deze steen als blauw zien.
 • De Chalcedoon heel populair schijnt te zijn onder scholieren? Ja dit klinkt misschien gek, maar de Chalcedoon is best populair onder scholieren. Dit heeft te maken met de grote stress verminderende werking. Deze schijnt examenstress te verminderen bij scholieren. Raar maar waar!
 • De Chalcedoon je helpt bij het communiceren? Ja nog zo een feitje dat raar is, maar wel bewezen. De Chalcedoon helpt mensen bij communicatievaardigheden. Mensen praten makkelijker, zijn minder verlegen en zijn een stuk opener naar anderen toe. Dit kan als mens natuurlijk alleen maar goed in je voordeel werken.
 • De Chalcedoon diabetes stimuleert? Het is misschien handig niet te enthousiast te worden over de Chalcedoon. En al helemaal niet voor iemand met diabetes. Doordat de steen zo een grote positieve invloed op de longen heeft en daardoor doorbloeding sterk stimuleert bevordert de Chalcedoon ook vochtophoping op de insuline productie en dus ook diabetes.

De chalcedoon als sieraad

De Chalcedoon wordt veel als sieraad gebruikt. Er zijn onderzoeken die werkende en positieve resultaten aantonen. Waardoor je dus zou kunnen stellen dat deze edelsteen een positief effect heeft op de mens. Echter is de werking van de edelsteen nooit wetenschappelijk bewezen, wel zijn er dus positieve resultaten, maar dit kan ook komen, en dit is volgens sommigen heel waarschijnlijk, omdat mensen altijd heel sceptisch zijn. Als mensen er van overtuigd zijn dat ze iets bij zich dragen dat ze positief beïnvloedt, merken ze vaak ook dat zich positievere dingen voordoen, mensen gedragen zich anders en worden misschien opener, maar dit zit volgens sommigen tussen de oren. We weten nog niet of het echt werkt, hier hebben we op dit moment nog geen antwoord op, maar de resultaten zijn er wel. Ook worden Chalcedonen door mensen vaak heel mooi gevonden, het heeft ook iets te maken met de uitstraling.

Koop ook een chalcedoon als sierraad

Dat edelstenen over het algemeen nog heel gewild zijn als sieraad is dan ook niet gek. Je draagt zo’n mooie steen, vaak bestaande uit een deel kristal, waarvan mensen zeggen dat het je een beter mens maakt en dat het veel positieve effecten heeft. Als een mens dit bij zich heeft geeft dat ook zelfvertrouwen. Ook heeft het iets bijzonders, dat een edelsteen zich aan kan passen qua kleur aan de gevoelens van een mens. Dit is tevens ook iets bijzonders en unieks, mensen weten hoe ze zich voelen, begrijpen zichzelf beter en dat geeft een mens een gevoel van trots en rust.