Geschiedenis van de robijn

Geschiedenis van de robijn

Wat is een robijn?

De robijn is een rode edelsteen. De naam is afgeleid van het Latijnse woord rubeus, wat rood betekent. Deze rode kleur van de steen wordt veroorzaakt door chroom. Er bestaan naast de heldere edelstenen ook minder heldere halfedelstenen. De robijn is een mineraal, een door de kleur speciale soort van het mineraal korund. Korund vormt zeshoekige cilindervormige kristallen. De robijn is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen. Naast de natuurlijke edelsteen, die zeer zeldzaam is, komen ook synthetische robijnen voor. Die zijn kunstmatig vervaardigd en vrij goedkoop te verkrijgen. Hier lees je alles over de geschiedenis van de robijn.

Geschiedenis van de robijn

Robijnen worden al sinds de oudheid als waardevol beschouwd. De oudste vermelding van de winning van robijnen spreekt over groeven in Birma. De stenen werden verhandeld en vervoerd naar het oude Egypte en het klassieke Griekenland en belandden daar in tempels en paleizen. In de Middeleeuwen waren robijnen populair in Rome. Ook in de Bijbel vind je vermeldingen van robijnen. Er wordt gewaarschuwd dat robijnen weliswaar waardevol zijn, maar niet zo kostbaar als een goed mens of de wijsheid van God.

Winning en waarde

Robijnen worden gedolven in Australië, Afrika en Azië, met name in Thailand, Birma en Sri Lanka. Ook zijn ze ook in de VS gevonden, in Montana en South Carolina. Robijnen zijn na diamanten de hardste edelstenen die er bestaan. De waarde wordt bepaald op basis van vier criteria: Kleur, grootte, duidelijkheid en besnoeiing. Dat laatste houdt in dat gekeken wordt naar het aantal onvolmaaktheden. Elke robijn heeft onvolmaaktheden, hoe minder, hoe kostbaarder de steen is. Een perfecte robijn bestaat niet, een robijn zonder onvolmaaktheden moet een synthetische zijn.

Gebruik in het verleden

Robijnen werden meestal bewerkt tot een ovale vorm. In de oudheid, maar ook in de Middeleeuwen werden er magische krachten aan toegedicht. De stenen kregen zelfs eigen namen.

Eigenschappen en kwaliteiten

De robijn wordt vooral verwerkt in sieraden. Echter worden er ook helende krachten aan toegeschreven bij kwalen als oogontsteking, problemen met de spijsvertering en de bloedsomloop. De robijn is een levenssteen. Als je de steen op je lichaam draagt geeft deze je kracht en energie en wordt verondersteld activerend te werken. Daarnaast beschermt een robijn je tegen psychische aanvallen en tegen mensen die energie bij je weghalen.