Verslag van de mineralenbeurs 2017 in Rijswijk

Onze website is een nu ongeveer een maand oud, maar onze interesse in edelstenen begon al jaren geleden. Wij bezoeken dan ook graag mineralen en edelstenenbeurzen door heel Nederland. Een van onze favoriete beurzen is wel de grote internationale mineralenbeurs in Rijswijk. Vorig weekend, 18 en 19 februari, werd de beurs weer georganiseerd in de Broodfabriek. Wij waren er natuurlijk als bezoeker bij. Hieronder een kort verslag.

Internationale mineralenbeurs

Zaterdag 18 februari, de eerste dag

Omdat wij niet konden wachten, zijn we op de eerste dag van de beurs er direct heen gegaan. Vanaf onze woonplaats in Alphen aan den Rijn was het gelukkig maar een half uur rijden, dus dat viel mee. Natuurlijk stonden wij er om 10 uur voor de deur, precies het moment dat het begon.

Parkeren

Op de website van de mineralenbeurs stond dat er beperkt aantal gratis parkeerplekken aanwezig waren, maar ook dat je naast de Broodfabriek voor de schappelijke prijs van €5 per dag kon parkeren. Omdat wij zo op tijd waren konden wij, vrijwel naast het gebouw, gratis onze auto kwijt.

De Broodfabriek in Rijswijk

De Broodfabriek (http://de-broodfabriek.nl/) is een mooi gebouw gevestigd in de voormalige broodfabriek van bakkerij Hus. Nu is het een grote locatie van ruim 17.500 vierkante meter. Het hele jaar door worden hier de meest uiteenlopende evenementen georganiseerd. In totaal zijn er drie grote zalen en 2 grote evenementenhallen. De hal is goed bereikbaar en rolstoelvriendelijk.

De edelstenenbeurs

Wij waren vergeten om online onze tickets goedkoop te bestellen, dus moesten nog een entreekaartje kopen. Bij de kassa kostte dit €7 per persoon. Dit vinden wij een schappelijke prijs, maar misschien komt dat ook wel omdat wij erg van edelstenen en mineralen houden.

We kwamen binnen bij het grote horecaplein. Echter waren wij zo nieuwsgierig naar de beurs zelf, dat we de eerste bak koffie maar hebben overgeslagen. Het beursplein was groot. En met groot bedoelen we echt mega-groot.

Bij het eerste kraampje stond al een zeer vriendelijke man, die graag wat meer wilde uitleggen over zijn prachtige bergkristal geode. De kraampjes ernaast stonden vol met de mooiste edelstenen en mineralen. Werkelijke alle vormen kon je er tegen een leuke prijs kopen. Wij hebben dan ook weer iets teveel geld uitgegeven deze dag, maar hebben daar wel heel veel mooie dingen voor gekocht.

De prijzen op de beurs werden door de verkopers ook wel ‘beursprijzen’ genoemd. Dit is bij sommige kraampjes zeker waar. Echter staan er ook veel verkopers die iets te hoge prijzen vragen voor hun spullen. Koop dus niet meteen bij het eerste kraampje spullen, maar vergelijk het eens goed.

Edelstenen kraken

Het hoogtepunt van edelsteenbeurzen was voor de “Bokkie’s Geode kraakservice”. Je kunt bij deze vriendelijke man een geode uitzoeken, die nog helemaal heel is. Je betaalt een schappelijk bedrag en je ziet dat de geode met een speciale tang gekraakt wordt. Pas dan zie je precies wat er in de geode zit. Erg spannend dus! Wij hebben een aantal grote stenen laten kraken en een paar kleinere stenen. Hieruit zijn echt prachtige stenen gekomen. Vooral met de grote bergkristal zijn we erg blij. De geode kraakservice is onderdeel van De Rolsteen (http://www.rolsteen.nl), hebben wij kunnen ontdekken. Een absolute aanrader als je naar een edelstenenbeurs gaat.

Eten en drinken

Tussendoor hebben we twee keer een pauze genomen om wat te eten en drinken. Dit kon op een plein in het midden van de edelstenenbeurs, maar ook aan het begin van de hal. Op de tweede plek was iets meer ruimte, dus daar hebben we een tafel uitgekozen. Er was keuze zat qua eten en drinken in de Broodfabriek. Van gezond eten tot patat en van koffie tot verse smoothies. De prijzen waren hier niet erg hoog, zoals je bij sommige andere evenementen wel meemaakt.