Geschiedenis van de smaragd


Wat is een Smaragd?

Smaragd is de edelste steen uit de beril-groep. De steen is transparant en heeft een heldergroene kleur die zo typerend is, dat het wel ‘smaragdgroen’ genoemd wordt. Smaragd krijgt deze kleur door sporen chroom. Hoe helderder de steen, hoe kostbaarder. Meerdere soorten beril zijn groen, maar dat is niet allemaal smaragd. Echte smaragd moet heldergroen, grasgroen of smaragdgroen zijn. Het valt niet mee om groene beril en smaragd met het blote oog uit elkaar te houden. De smaragd is één van de “negen edelstenen” in de Thaise Orde van de Negen Edelstenen.

Geschiedenis van de smaragd

De naam smaragd is afkomstig van het Latijnse woord smaragdus. Over waar dat Latijnse woord vandaan komt bestaat onduidelijkheid. Het kan zijn afgeleid van het Griekse smaragdos, wat groene steen betekent, maar ook van het Griekse woord smaragein, wat donderen of onweren betekent. Smaragd zou dan bliksemende steen of dondersteen betekenen. Andere theorieën verwijzen naar het Arabische achmardi (‘groenachtig’) of het Hebreeuwse bâréket (‘schitterende steen’). Smaragd is al 4000 jaar bekend als siersteen of helende steen. In veel culturen staat smaragd voor eeuwige jeugd of zelfs onsterfelijkheid. De groene kleur wordt gezien als symbool van het altijd terugkerende groen na een winter.

Vindplaatsen

De oudst bekende klassieke vindplaats van smaragd zijn de Cleopatra VII-mijnen in Egypte. Ooit was dit de enige vindplaats. In de middeleeuwen werden deze mijnen vergeten, tot ze in de 19e eeuw werden herontdekt. De mooiste hier gevonden smaragden zitten volgens overlevering in de schat van de Turkse sultans of in de Iraanse schat. Tijdens het Romeinse Rijk was een smaragd mijn in het Habach-dal in Oostenrijk bekend. Tegenwoordig worden smaragden gewonnen in Colombia, Brazilië, de VS en in Rusland. Tevens zijn in Afrika en Azië een aantal belangrijke vindplaatsen.

Gebruik in het verleden

Naast de Egyptenaren met hun mijnen hechten ook de Romeinen al waarde aan smaragd. Keizer Nero had zelfs een soort kijkglas van smaragd waarmee hij naar de gladiatorspelen keek. Smaragd zou het zichtvermogen versterken. Bij de Inca’s en Azteken waren de stenen ook zeer geliefd. De Spaanse veroveraars konden dan ook veel smaragden buitmaken en wisten de vindplaatsen in Colombia te vinden. De waardering is door de eeuwen gebleven. Er zijn zelfs smaragden bekend die wat waarde betreft niet voor diamanten of robijnen onderdoen.

Eigenschappen en kwaliteiten

Naast het genoemde verscherpen van het gezichtsvermogen wordt van smaragd gezegd dat het de pijn bij bevallingen vermindert, dat het helpt bij slapeloosheid en bescherming biedt tegen verleiding. Smaragd zou dan ook de echtelijke trouw bevorderen. Volgens een legende zou de steen bij ontrouw van de drager zelfs bruin worden.

Redactie

Soms schrijven Judy en Edwin artikelen samen. Ook krijgen zij hulp van anderen om edelstenen.blog up-to-date te houden. Deze blogs worden geplaatst onder de naam 'redactie'. Heb je een op- of aanmerking op een van de artikelen die onder deze naam zijn geplaatst, dan kun je gewoon contact opnemen met Judy en Edwin.

Recent Content

link to Koop nu jouw unieke Amethist!

Koop nu jouw unieke Amethist!

De amethist is een van de meest bekendste edelstenen. Deze paarse kristal is familie van de bergkristal en wordt gekenmerkt door zijn prachtige paarse kleur. De edelsteen wordt verspreid over de wereld gevonden. In de middeleeuwen was dit voornamelijk in Brazilië. Tegenwoordig wordt de amethist onder andere ook gevonden in de Verenigde Staten, Rusland, Duitsland […]
link to Girasol, ontzorgt en geeft inzicht

Girasol, ontzorgt en geeft inzicht

Naast een positieve werking op de lymfeklieren helpt deze wateropaal het lichaam zichzelf te genezen. Hij geeft innerlijke rust en vermindert je spanningen en zorgen. De Girasol is een geest verhelderende edelsteen. Een prachtige edelsteen die veel waarde voor ons heeft. Wij merken dat Girasol een krachtige edelsteen is. Dit betekent dat Girasol meewerkt aan […]