Geneeskracht aventurijn

Aventurijn, een spraakmakende steen

Aventurijn is een kwarts, de kwarts heeft de chemische formule: SiO₂. De kwarts is meestal groen van kleur en heeft minerale insluitsels waardoor de kwarts een glinstering vertoond.

Wat is Aventurijn?

De kwarts komt ook voor in ander kleuren dan groen, de niet groene kleuren waarin de kwarts voorkomt zijn: Geel, Bruin, Blauw, Grijs en Oranje. In vrijwel alle Aventurijn is de insluiting van het chromium: (Cr) rijke ‘chroom Mica’: K(Al,Cr)2(AlSi3O10)(OH)2 de veroorzaker van de glinstering van de kwarts. In het geval van een oranje of bruine Aventurijn is de glinstering toe te schrijven aan Hematiet: Fe2O3 of aan Goethiet: Fe3+O(OH). Aventurijn ziet men als rots, hierdoor varieert de dichtheid tussen de 2,64 en 2,69, de hardheid is ook iets minder groot dan bij een enkel kristal kwarts en ligt rond de 6,5. De meeste groene en blauwe Aventurijn is afkomstig uit India in de buurt van Mysore en Chennai, de gele, grijze en oranje varianten komen voornamelijk uit: Chili, Spanje en Rusland.

De Zonnesteen

Met betrekking tot de kwarts is er soms verwarring tussen oranje Aventurijn en Aventurijn Feldspar (zonnesteen), de laatste heeft echter een grotere transparantie dan oranje Aventurijn. In het geval dat de kwarts een zeer grote hoeveelheid chroom Mica insluit verliest het in grote maten transparantie waardoor verwarring kan ontstaan met Malachiet bij het werpen van een vluchtige blik. Lees hier alles over de Zonnesteen!

Algemene informatie over Aventurijn

Aventurijn is een kalmerende kwarts, de kwarts bevorderd het gevoel van welzijn en werkt beschermend. De kwarts motiveert om dromen waar te maken en geeft daarnaast voorspoed. De kwarts ziet men ook als een brenger van geluk, in China ziet men vaak geluksschilpadden welke van de kwarts zijn gemaakt. Het is een stimulerende kwarts welke onder andere geduld, tolerantie, inlevingsvermogen en het enthousiasme stimuleert.

De helper

Ook ziet men in de kwarts een helper bij het bedenken en uitwerken van ideeën, de kwarts vergroot creativiteit. In geval van irritaties, ergernissen en woede helpt de kwarts de gemoedstoestand te kalmeren. Volharding en besluitvaardigheid worden door Aventurijn tevens opgewekt. Als men de kwarts als sieraad draagt (ketting) brengt deze verlichting in geval van hoofdpijn en migraine. Tegen stotteren en snel blozen kan de kwarts ook goed worden ingezet en tot slot gaat van de kwarts een ontstekingsremmende werking uit. Deze werking beschermt tevens tegen invloeden van milieuvervuiling, elektromagnetische straling zoals die van wifi en de mobiele telefoonstraling.

Werking en geneeskracht van Aventurijn

De werking en geneeskracht van Aventurijn maakt de kwarts erg geliefd al vanaf de oudheid tot aan heden. De kwarts heeft een positieve invloed bij verschillende soorten klachten en geneeskundige problematiek waardoor deze vrij ruim ingezet kan worden. Zowel op geestelijk niveau als lichamelijk niveau toont Aventurijn zich als een bereidwillige helper. Het dragen van de kwarts al dan niet in de vorm van een sieraad maar ook het in de nabijheid zijn van de kwarts heeft vele voordelen met betrekking tot de gezondheid. Ook gebruik in de combinatie met water door de kwarts te bevochtigen en te betten kan zeer positief zijn voor de behandeling van kwalen. De kwarts help onder andere bij:

 • Huid problemen
 • Bot problemen
 • Tand problemen
 • Spierblessures
 • Peesblessures
 • Bindweefsel problematiek
 • Hart en vaat problematiek
 • Blauwe plekken
 • Stofwisseling
 • Maagklachten
 • Darmklachten
 • Laten dalen van de cholesterolspiegel
 • Bij afvallen
 • Stress remmend
 • Kalmerend
 • Ontspannend
 • Verbetering van de nachtrust
 • Hoofdpijn remmend

Zusje van de bergkristal

Mede doordat Aventurijn zo breed inzetbaar is gebruiken veel genezers deze kwarts. De kwarts gezien als een zusje van de bergkristal en heeft hierdoor een vrijwel identieke geneeskrachtige werking. In tegenstelling tot de bergkristal welke een heldere bijna glasachtige uitstraling heeft geeft Aventurijn met haar vaak groene en blauwachtige kleur een zachtere uitstraling. Hierdoor komt ze toegankelijker over en ervaren veel mensen de kwarts op een fijnere, warmere manier dan de bergkristal. Dit verklaart dat veel mensen de voorkeur geven aan een Aventurijn bij het behandelen van gezondheidsproblematiek. Zeker op geestelijk niveau kan de zekere zachtheid en kalmte van de kwarts erg fijn zijn in de persoonlijke ervaring van de gebruiker. Als men dit alles in overweging neemt kan men stellen dat de Aventurijn tot een van de beste helende stenen gerekend kan worden.

Wat is het effect van Aventurijn op de gezondheid?

Zoals hierboven geschreven blijkt dat Aventurijn een zeer brede inzetbaarheid kent. De effecten op de gezondheid zijn op deze punten zeer positief. De Aventurijn brengt zeker als men gaat betten in combinatie met water verlichting in het geval van huidproblemen. De positieve werking en bijdrage welke de kwarts op deze manier geeft heeft betrekking op niet alleen huidproblemen zoals eczeem maar ook in geval van verbranding door de zon.

Aventurijn in het water

Indien de Aventurijn enige tijd in water ligt en men het water vervolgens drinkt brengt dit een versterking van botweefsel teweeg. Op een zelfde manier kan Aventurijn ook ingezet worden om de tanden te versterken. Bij spierblessures en peesblessures kan men door middel van betten met water de acute pijn iets verminderen en het dragen van de kwarts nabij de plek van beschadiging zal het weefselherstel versnellen. Overige vormen van bindweefselproblematiek kunnen op dezelfde manier worden aangepakt. Op het hart en de vaten heeft Aventurijn een versterkende werking en de bloedsomloop verbeterd in de nabijheid van de kwarts. Door de vaat versterkende werking kan de kwarts ook helpen bij het verminderen van blauwe plekken.

Aventurijn zorgt voor een snellere stofwisseling

De kwarts zorgt voor een snellere stofwisseling, hierdoor verlaagt men gemakkelijk de cholesterolspiegel. Door de snellere stofwisseling helpt de kwarts bij het afvallen, ook vetten breken sneller af en krijgen zo minder tijd zich op te hopen wat een toename in gewicht betekend. Doordat het lichaam minder vetten vasthoud als men met regelmaat Aventurijn draagt zal men over het algemeen hierdoor meer gemak ervaren bij het afvallen. Een branderige maag en diarree kan men verhelpen met het drinken van water waar de kwarts enige tijd in heeft gelegen.

Rust voor iedereen

Met betrekking tot de geestelijke gezondheid brengt de kwarts een bepaalde rust met zich mee. Deze rust uit zich in het minder snel kwaad zijn van de drager van de steen. Stress en piekeren zullen afnemen en de rust en kalmte die de steen uitstraalt zullen positieve veranderingen teweeg brengen in de gemoedstoestand van de drager. De kwarts helpt ook bij het verbeteren van de nachtrust, dit is gemakkelijk te realiseren door de kwarts nabij het bed (nachtkastje) of eventueel in het bed (onder matras of kussen) te leggen.

Pijncentra in je hoofd

In geval van hoofdpijn en migraine helpt het de kwarts te dragen dicht bij het hoofd, een ketting is een goede optie maar voor vrouwen zijn ook oorbellen niet uit te sluiten. De kalmte van de Aventurijn kalmeert de pijncentra in het hoofd en de positieve invloed die de kwarts heeft op bindweefsels en vaten speelt bij de bestrijding van hoofdpijn en migraine ook een sterke rol. De kwarts geeft ook opwekkende energie af waardoor men vaak optimistischer naar het leven kijkt, dit komt op vrijwel alle mentale vlakken de geestelijke gezondheid ten goede. De grote positiviteit van de kwarts is aanstekelijk en in geval van het zichzelf slecht voelen is het altijd een goed idee om bijvoorbeeld even met een Aventurijn te mediteren om zo de positiviteit in jezelf te hervinden.

Verzorging van Aventurijn

Bij de verzorging van de Aventurijn is het belangrijk rekening te houden met de energie welke de kwarts tot zich neemt en uitstraalt. Nadat de steen gebruikt is en energie afgegeven heeft is het belangrijk de kwarts op te laden. Hierbij is het ook belangrijk de kwarts te reinigen van eventueel opgenomen negatieve energie. Het beste is om na gebruik de kwarts eerst te reinigen en vervolgens op te laden. Het reinigen kan op verschillende manieren waarvan we de meest gangbare zullen bespreken. Het opladen kan tevens op verschillende manieren waarbij we ook de qua dit onderwerp de meest gangbare manieren zullen bespreken. We beginnen met het reinigen van de Aventurijn.

Waterreiniging

Het reinigen van de Aventurijn kan door waterreiniging. Hierbij hou je de kwarts ten minste vijf minuten in stromend water. De kraan is een voor de hand liggende keus en zal ook zeker een reinigende werking geven aan de kwarts echter wanneer je de kwarts zeer grondig van plan bent te reinigen heeft een natuurlijke bron de voorkeur. Hierbij zijn watervallen, beekjes en rivieren optimaal zeker als deze zich dicht bij de bron bevinden. Hoe verder van de bron het water zich bevind hoe meer tijd het water heeft gehad om energie uit de omgeving op te nemen, dit zorgt voor een mindere reiniging.

Negatieve energie wordt positief

Een andere manier van reinigen is het begraven van de kwarts. Op deze manier ontlaad de aarde de Aventurijn van de negatieve energie. Symbolisch geeft het begraven de dood aan van de negatieve energie in de kwarts, bij opgraving ontstaat symbolisch een nieuw leven. De kwarts is hierna vrij van de negatieve energie en dus gereinigd. Belangrijk is de kwarts ten minste vierentwintig uur in de grond te laten zitten. Voor een zeer grondige reiniging geld drie dagen.

Salie

Een reiniging door middel van verbranding van Salie (witte) heeft ook een positief effect. Hierbij is het van belang dat de kwarts in de rook van de Salie geplaatst is. Dit is eenvoudig te realiseren door de Salie te branden onder een rooster waar men de kwarts vervolgens oplegt. Verbranding van Sandelhout werkt net als de verbranding van Salie reinigend, hiermee kan je de kwarts evengoed reinigen. Hierbij is op te merken dat het branden van Salie een erg specifieke en sterke geur met zich meebrengt. Veel mensen verkiezen daarom Sandelhout boven salie omdat de geur zachter is en veel mensen de geur aangenamer vinden.

Amethystgeode

Legging in een amethystgeode. Deze manier van reinigen is misschien wel het meest eenvoudig echter moet je wel in het bezit zijn van een amethystgeode. De Aventurijn plaats je in de amethystgeode en laat deze daar twaalf uren liggen. Hierna kan je de kwarts eruit halen en is de reiniging klaar.

Maanlicht

Om de Aventurijn op te laden kan je deze eenvoudig een nacht in het maanlicht leggen. Belangrijk is dit te doen op het moment dat de maan zich in een rijpend stadium bevind van nieuwe maan naar volle maan. Deze energie heeft een ladende werking, hoe dichter bij volle maan hoe beter waarbij een volle maan het beste resultaat geeft. Op het moment dat de maan van vol naar nieuw beweegt is de ladende energie zeer gering in zo een geval zijn ander manieren van opladen een betere optie.

Zonlicht

Opladen door middel van zonlicht. Een andere manier is de Aventurijn in direct zonlicht te leggen en deze zo op te laden. Wat ook een geschikte methode is, de Aventurijn op een bergkristal te leggen en deze vierentwintig uur te laten liggen. Belangrijk bij deze vorm van opladen is dat de bergkristal zelf niet vervuild is met negatieve energie. Een net gereinigde bergkristal werkt bij deze manier het beste.

Sterrenbeeld en Chakra’s die horen bij Aventurijn

Met betrekking tot de Chakra’s behoord de Aventurijn toe aan de vierde chakra de chakra van het hart. De sterrenbeelden waar de kwarts bij horen zijn:

 • Stier
 • Tweelingen
 • Maagd
 • Kreeft

Hieruit valt op te maken dat Aventurijn een sterk link heeft met het element aarde. De sterrenbeelden stier en maagd zijn beide namelijk aarde tekens. Enkel het hoofdteken Steenbok (aarde) heeft geen associatie met Aventurijn. Mercurius (Tweelingen en Maagd) heeft ook een sterke link met Aventurijn. Uit de sterke link met Mercurius is vervolgens op te maken dat de link tussen Aventurijn en Jupiter niet erg krachtig is, Jupiter is namelijk de planeet welke zich tegenovergesteld aan Mercurius bevind. Doordat Aventurijn zich sterk aan Mercurius verbind werkt de kwarts minder goed op momenten dat Jupiter astrologisch een grote invloed heeft. Dit hangt samen met de sterrenbeelden: Boogschutter en Vissen. De kwarts heeft zo een mindere werking tijdens de periode van 22 november tot en met 22 december (Boogschutter) en de periode 19 februari tot en met 20 maart (Vissen).

Geschiedenis en ethymologie van Aventurijn

Aventurijn is sinds de tijd van het oude China zeer in trek in China. De kwarts gezien als brenger van geluk kwam veel voor als amulet. Ook geluksbeelden werden vaak van de kwarts gemaakt. De oudste voorwerpen van Aventurijn zijn afkomstig uit China en dateren uit de derde eeuw voor Christus. De kwarts schreef men daar ook een potentie verhogende werking toe. De oude Grieken waren van mening dat de kwarts de drager ervan eerzucht, moed, optimisme en doelbewustheid gaf. Aventurijn raakte later uit de belangstelling en kwam weer als een belangrijke speler terug in de jaren tachtig van de twintigste eeuw.

A ventura

De naam Aventurijn is afkomstig van het Italiaanse: “a ventura”, “bij kans/geluk”. Hiervan gaat men uit dat het op een zinspeling duiden welke te maken had met de toevallige ontdekking van Aventurijn glas ten tijden van de achttiende eeuw.
Eén verhaal vertelt dat dit soort glas per ongeluk bij Murano werd gemaakt door een werkman. Deze liet enkele kopervijlselingen in gesmolten metaal vallen en gaf het product de naam ‘avventurino’. Aventurijn kreeg vervolgens van dit ‘Murano glas’ haar naam omdat het uiterlijk gelijkenis vertoond met het glas. Dit glas is momenteel een veel voorkomende imitatie van Aventurijn en ook van Zonnesteen. Het glas wat men Goudsteen noemt onderscheid men visueel aan de hand van de grove vlekjes van koper welke op een onnatuurlijke uniforme manier in het glas zijn verdeeld.

Wist je dat Aventurijn

Hierboven heb je veel over de Aventurijn kunnen lezen. Maar wist je dat Aventurijn ……..

 • Gebruikt is in de Keizerlijke zegels van China en de naam ‘yü’ kreeg wat Keizersteen betekend
 • Geen Aventurijn is maar ‘groene kwarts’ als de glinstering ontbreekt
 • Het dragen van Aventurijn je welbevinden positief beinvloed
 • Aventurijn op haar sterkst is tijdens de periode van Tweelingen en Maagd
 • Aventurijn het zusje is van Bergkristal

Aventurijn als sieraad

Aventurijn is zeer geschikt als sieraad. Niet alleen heeft het een zeer positieve energie, de kwarts is ook erg mooi om te zien. De prachtige glinstering van de kwarts maakt haar geliefd bij vele, dit in combinatie met de vele positieve effecten welke de kwarts heeft maak haar bij uitstek erg geschikt voor verwerking in sieraden.

Aventurijn kopen

Aventurijn is het beste te dragen in de vorm van een ketting, het behoord immers aan de 4e Chakra, de hartchakra en de ketting is het sieraad wat het dichtste in de buurt van het hart te dragen is. Verwerkt in een ring is de kwarts ook zeer mooi als sieraad te dragen. De oude Chinese Keizers gebruikten de kwarts al als zegel(ring). Oorbellen van de kwarts zijn een goede optie als je last hebt van hoofdpijn en migraine, naast een mooi sieraad geeft de kwarts gelijk wat verlichting van de klachten. Populair is het gebruik van de kwarts in kronen en tiara’s (kostuum). Natuurlijk zijn er ook armbanden met deze kwarts te vinden.